Ara
Close this search box.

E-ticarete sıfırdan başlamak…

e-ticaret

Klaudio Fashion E-ticaret Direktörü Hasan Hüseyin Gülüstan,E-ticarete başlamanın yolu ticareti bilmekten geçiyor siz iyi bir pazarlamacı, kreatif marka yöneticisi rolünüz olabilir ama ürün yönetimi pazar araştırması finans yönetimi gibi ticaretin aslında en kritik alanın da etkin bir rolünüz yok ise önce bu boşluğu dolduracak kendinize bir yol arkadaşı ve iyi ekip arkadaşları bulmanız gerekiyor.dedi. 

Hasan Hüseyin Gülüstan, “Her şeyden önce hangi ürünü hangi hedef kitleye satacağına karar vermemiz gerekiyor. Şu an artık genelde niş kategoriler belirli bir segmenti hedef alan kategoriler hem pazar yerinde hem de sosyal medyada daha iyi büyüyen ve müşterisi ile bağ kuran bir ticari marka oluyor.” diye konuştu. 

Önce kazanalım ekibi sonra kurarız’ anlayışından uzaklaşın! 

Gülüstan, “Eğer ki kuracağınız alt yapı konusunda deneyimli değilseniz, ‘başta alalım sonra bakalım’ derseniz, size en büyük maliyet, zaman maliyeti olarak geri dönüş yapar. Her zaman ekip kurmak, firma sahipleri tarafından pahalı görünüyor” derken, firmaların “bir kazanalım bakalım” anlayışını da eleştirdi: “Hatalı bir alt yapı bazen dönüşü olmayan süreçlere yol açabiliyor. O yüzden önce iyi bir e-ticaret yöneticisi ile yola çıkıp, tüm sorumlulukları ve süreç yönetimini kendisine devredip firmanınız yatırım bütçesine göre en doğru optimize edilmiş alt yapıyı ve kullanılması gereken yazılımları size sunacaktır.” 

Pazaryerlerinin ‘ucuz satalım’ tuzağına düşmeyin 

Hasan Hüseyin Gülüstan “pazar yerlerinden hızlı bir şekilde ticarete başlanabilir ama kesinlikle pazaryerlerinin ‘ucuz satalım’ tuzağına düşmemek lazım. Eş zamanlı olarak web siteniz aktif olması gerekiyor. Pazaryeri sizin reklam çalışmasını yaptığınız, müşteri kazanımı sağladığınız bir gelir kaynağı olarak konumlandırılmalı. Birinci satış kanalım pazaryeri olsun, derseniz web sitesine dönüş uzun yıllar alabiliyor.” dedi. 

E-ticarete sıfırdan başlamak 

“Sıfır noktasından başlamanın zorlukları, başlangıç yöntemlerine göre değişir.” diyen Gülüstan, şöyle devam etti: “Finans konusunda kısıtlı bir öz sermaye ile başladıysak burada yatırımın dönüşüm oranını hep yüksek tutmak için ve hızlı nakit akışı sağlamak için sürüme gidip öz sermayeyi arttırmaya çalışıyor ama bu süreçte karlılık düşük olacağı için akıntıya kapılmış gibi savrulup gitme olasılığımız çok yüksek o yüzden satış yaptığımız ürün grubunun fiyatlandırma stratejisi çok önemli her kategoride sirkülasyonu sağlayacak müşteri çekecek ürün fiyatlandırmaları ve buna göre stok miktarları pazarlama yatırımı olarak planlanmalı aynı kategori içerisinde orta fiyat ve yüksek fiyat diye ürün grupları da yer almalı böylelikle ortalamaya baktığımızda aslında karlılık oranlarımız sürüme gitmekten daha da iyi durumda olacağını göreceksiniz.”  

Asıl sorun “kontrolsüz güç”  

Gülüstan, finans konusunda 5 yıllık bir planlama bütçesi var ise buradaki asıl sorunun ‘kontrolsüz güç’ olduğunu vurguladı. “Paramız var, biz nasıl olsa harcarız ve her şey iyi olur’ gibi bir yaklaşım oluyor. E-ticaret bir süreç işidir. Pastanın en büyük halini düşünüp planlamayı buna göre sağlayıp, en küçük dilim ile yola başlamak çok önemlidir. Diğer sıfırdan başlamanın zorluklarında en önemli konulardan birisi de alt yapı seçimi lojistik süreçleri yer almaktadır. Çok fazla e-ticaret alt yapısı mevcut ve bu alt yapıların hepsinde birden fazla öne çıkaran özellik var ve bu aşamada karar vermek zor olabiliyor. 

Muhasebe programları köklü firmalar da eski, yeni firmalar da daha basit kalabiliyor ve böyle durumlar da e-dönüşüm süreçleriyle e-ticaret entegrasyonları zorlaşabiliyor veya daha maliyetli olma durumu mevcut. Depoların iç yapısı eski ve dijital dönüşüme hazır olmaması fazla maliyetler çıkartıp büyümeyi ve deponun hız kabiliyetini yavaşlatabilir.” ifadelerini kullandı. 

KOBİ’ler daha hızlı kararlar alabilir 

KOBİ’lerin yapısını avantaja çevirmek mümkün. Klaudio Fashion E-ticaret Direktörü Hasan Hüseyin Gülüstan büyük firmalarla KOBİ’lerin arasındaki farkı anlattı: 

“Kolaylıklarına gelecek olursak başlangıç noktasında olanlar ya da KOBİ’ler daha rahat ve esnek hareket edebilir. hız kabiliyetleri çok güçlüdür o yüzden bazen yapacakları ufak dokunuşlar ile büyük rakiplerini bile geçme fırsatı yakalayabilirler. Özellikle büyük yapılar teknolojik dönüşüm ve süreç optimizasyonları tarafında riskli ve ciddi kararlar almaları gerektiği için karar süreleri çok uzun olabiliyor. Bundan dolayı KOBİ’ler ve yeni başlayanlar bu konuda daha şanslı oluyorlar. Eskiden bir yazılımcı bulup ona istediğimiz projeyi anlatıp geliştirmek zorlu bir süreç oluyordu. Ama günümüzde kullanılan gelişmiş yazılımlar sayesinde API üzerinden çok fazla işlemi kolaylaştırıp süreçleri kısaltabiliriz.” 

Ticaret ve e-ticaret üzerine değerlendirmelerde bulunan Gülüstan, sıfır noktasından başlayacak olanlar için iki başlık verdi:  

“Teorik Süreçler: İyi bir araştırmacı olmalısınız! 

Araştırmaktan sıkıldığınız anda ilk taş ayağınıza değecek ve tökezleyeceksiniz. İşin teori kısmında kendimize “sünger” benzetmesini yapalım. Bilgi kaynaklarımızı belirledikten sonra tüm bilgileri sünger gibi emiyor olmalıyız bizim en büyük mihenk taşımız olmalı. Teorik kısımda öğrendiğimiz bilgileri de ikiye ayırmamız gerekiyor siyah ve beyaz ; ama bu işin pratik kısmında değineceğiz. Acele etmeyelim… 

Teyitli bilgi her şeyden çok kıymetli bizim için. Peki teorik kısım da teyitli bilgiye nasıl ulaşacağız? Tabi ki beynimizin karşılaştırma mekanizmasını çalıştıracağız. Sıfır noktasında beyniniz size oyunlar oynayabilir. soğukkanlı olun! Kendinizi en rahat hissettiğiniz yerde tam konsantrasyonlu çalışmak sizin gücünüze güç katacaktır. 

Pratik: Uygulamaya geçmeden kendinize sorun: Çünkü’ler, bence’ler…  

Teorik kısımda siyah ve beyaz diye iki ayrımdan bahsetmiştik. Unutmadık değil mi? İşte tam da bu nokta öğrendiklerimizi pratik yaparak siyah ve beyaz diye ikiye ayırmaya çalışıyoruz. Unutmayın sizi siz yapan yegâne faktör kişiliğinizdir. Her kişiliğinde farklı bir kumaşı, halk dilinde ise yoğurt yiyişi vardır. Okuduğunuz bir makale veya izlediğiniz bir video sizi çok etkilemiş olabilir ve bu kesin doğrudur diyebilirsiniz. Ama uygulamaya geçmeden pratiğe dökmeden bunu neden yaptığınızı kendinize sormalı ve çünkü ile başlayan cevaplar vermelisiniz bu kısmı netleştirmek için de iki metrik koyalım kendimize; 

Çünkü : Veri ve istatistiğe dayalı , mantıklı cevapları olan ve işin sonunu düşünebilen ön görebilen 

Bence : Hiçbir veri ve istatistiğe mantığa dayanmayan yapılacak işin riski ve analizi yapılmamış işe duyguları ile yaklaşan.” 

Özetle sıfır noktasından başlamanın; Düzenli, tertipli adımlarını sağlam atan ve riskleri analiz eden ve teknoloji merak duyan taze beyinler için “Kolay” olduğunu ifade ederken Klaudio Fashion E-ticaret Direktörü Hasan Hüseyin Gülüstan ”Bu bahsettiklerimi dağınık uygulayan ve bilgiyi öğrenmeden siyah ve beyaz ayrımı yapmadan öngörülerine çıkarmadan işe girişenler için zor olacaktır. Rahmetli iş insanı Sayın Vehbi Koç’un söylediği gibi “İyi eleman seç, iyi para ver. Çünkü kötü eleman sana pahalıya mal olur…” dedi. 

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds