Lojistigo’nun Kurucu ve CEO’su Ensar Bulut, girişimciliğini “Aileden gelen girişimci geleneğimiz var ve bu da hayatıma işlemiş durumda. Her şeyden önce maaşlı bir işte çalışmayı hiçbir zaman düşünmedim. Lise yıllarımda, İstanbul Yeşildirek’ten toptan aldığım ürünleri, öncelikle çevreme, sonrasında da dükkan dükkan dolaşarak pazarlıyor ve satıyordum. Bu durum bir süre devam etti. Üniversiteye başladığımda ise bu satış hikayesini büyütmek üzerine düşünmeye başladım. Üreticilerden tedarik edilen ürünleri, pazaryerlerinde açılan hesaplar aracılığıyla yurt dışına satmaya başladım.” sözleriyle anlattı.
Bulut, “Ticarette “fiyat tutmuyor” diye bir söylem vardır. O dönemde de benim sattığım ürünlerde lojistik maliyetleri bazlı “fiyat tutmuyor”du. Tedarik ettiğim ürünlerdeki kar marjının çok daha büyük kısmını lojistik maliyetlerine harcamak durumunda kalıyordum. Konu üzerinde düşündükçe, büyük kargo firmalarının yapısını çok hantal bulmaya başladım. Bu çıkarımlar beni, butik ve teknoloji bazlı kargo çözümleri konusuna itti ve arkadaşlarımla da istişarelerim neticesinde, kafamdaki teknolojik kargo çözümleri şirketi Lojistigo doğmuş oldu.” dedi.
Kullanıcıya özgü kişiselleştirilmiş kargo panelleri
Lojistigo hizmetlerini ve hizmet çeşitlerinde öne çıkarılan noktaları paylaşan Bulut, “Temelde kullanıcılarımıza kişiselleştirilmiş, kullanıcı dostu ve teknolojik paneller, B2B entegrasyonu, e-ticaret, rota optimizasyonu, uluslararası pazaryerleri ile entegrasyonlarla süreç yönetimi, kargonun anlık takibinin yapılması, ürün/hizmet puanlama, aynı gün/ertesi gün kargo iletim çözümleri, dağıtım öncesi esnek adres değişikliği çözümleri, anında kurye talebi, dünyada 220+ noktaya hızlı teslimat, tek panelden tüm süreç yönetimi, dedike saha ekiplerimiz ile vıp teslimat, anlık takip ve önceden belirtilen saatte teslimat, teslimat adresini kargo dağıtıma çıktıktan sonra değiştirebilme, yapay zeka entegreli optimizasyon sunuyoruz. Bizi farklı kılan nokta ise kullanıcıya özgü kişiselleştirilmiş kargo panelleridir. Herkesin kendi kargo acentesi olması fikri bizi ve kullanıcılarımızı heyecanlandırmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Her müşteri kendi acentesini kuruyor
Kurdukları sistemin her müşterinin kendi kendinin acentesi olması üzerine olduğunu vurgulayan Ensar Bulut, “Daha net açıklamak gerekirse, ürününü müşterisine göndermek isteyen bir satıcı, panellerimiz üzerinden kendi siparişini kendisi oluşturuyor. Sonrasında ya ürününü depomuza iletiyor ya da adresten almamız için sisteme kayıt düşüyor. Biz ise ürünü teslimat seçeneklerimizden hangisi tercih ediliyorsa, ona göre yerine iletiyoruz. Tüm bu süreçleri gerek satıcının kendisi gerekse de satıcının ürünü ilettiği müşterisi rota optimizasyon sistemimiz üzerinden anlık takip edebiliyor. Dolayısıyla sistemin içine tarafların aktif olarak girmesi ve sürece katkıda bulunabilmesi, Lojistigo kaynaklı hataları azaltıyor ve bizi şeffaf bir zemine oturtuyor.” dedi.
Müşteri memnuniyetinin artırmak için yaptıkları en önemli şeyin, teknolojinin dinamik olarak kullanılması olduğunu söyleyen Bulut, “Rota optimizasyonu, kullanıcı dostu ve basit ara yüzlerimiz ile çalışan sipariş panellerimiz, ürün teslimatı sırasında adres değişiklik imkanı gibi hizmetlerimiz ile müşteri memnuniyetimizi artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Adreste bulamama sorununu çözdük
Lojistik sektöründe sıkça karşılaşılan sorunlarında adreste kişinin bulunmaması ve kargonun teslim edilememesi sürecini ortadan kaldırdıklarına da dikkat çeken Bulut, şunları söyledi:
“Lojistigo Express olarak bizim faaliyet konumuza göre daraltarak cevap verecek olursak, gün için teslimatlarda kargonun iletileceği kişinin adresinde bulunmaması. Bu konuda aslında tüketiciler oldukça bilinçli ve inanın kargolarının kendi talep ettikleri saatte gelmesi için ellerinden geleni yapıyorlar, kargo şirketini arıyorlar, kuryeyi arıyorlar. Lojistigo’da ise bizim temel hedefimiz iletim sırasında ulaşılabilir ve esnek olmak. Bu durumu da, teknolojik panellerimiz ile sağlıyoruz. Her sipariş gününden önce alıcıya mutlaka ulaşıyor, zaman ve mekan teyidi yapıyoruz. Kargonun takibini ise müşteriler rota optimizasyon sistemi üzerinden an be an görüntüleyebiliyor. Böylelikle en büyük teslimat problemi olan adreste bulamama sorununu kökünden çözmüş oluyoruz. Kullandığımız paneller open source dediğimiz açık kaynak olup ücretsizdir. Aynı teknolojinin kullanıcılarla paylaşılması ise bize esnek bir hareket alanı ve müşteri memnuniyeti sağlamaktadır.”
Yurt içi ve yurt dışı taşımacılık stratejileri
Lojistigo Kurucu ve CEO’su Bulut, yurt içi ve yurt dışı taşımacılık konularındaki stratejilerini anlatırken, operasyonlarının ikiye ayrıldığını söyledi.
Bulut, “Aynı kullanıcı dostu ve teknolojik panellerimiz üzerinden bu hizmetleri sağlamaktayız. Yurt içi taşımalardaki ana üssümüz İstanbul. Gerek dinamik ve tüketen bir nüfus, gerekse de müşteri olarak haklarının ve taleplerinin ne olduğunun bilincinde olan bir megakentten bahsediyoruz. Yurt içine şu an için İstanbul’da teknoloji bazlı hızlı teslimat çözümleri sunuyoruz. İstanbul dışındaki diğer illerimizdeki stratejimiz ise, onların taşımalarını yurt içi odaklı değil, direkt olarak yurt dışına bağlamak üzerinedir. Örneğin, Konya’daki bir ayakkabı üreticisinin ürünlerini gerek pazaryerleri entegrasyonu gerekse de Lojistigo’nun kendi panelleri üzerinden dünyanın herhangi bir yerine ulaşmasını ve anlık takibini sağlamak.” dedi.
Bulut, hareket kabiliyetlerini maksimize edecek, uygulanabilirliği yüksek, operasyon maliyetlerini ve aracılığı minimize etmek üzerine kurulu bir stratejileri olduğunu belirtti.
Bulut, “Satıcının kendi kargosunun kendi acentesi olması planı bu puzzle’ın en büyük parçasıdır. Süreçleri ne kadar azaltırsak, maliyetleri de o denli düşürüyor ve değişen sektör dinamiklerine uyumumuzu kolaylaştırıyoruz.” dedi.
“Bizim mottomuz teknolojik taşımacılık üzerine kuruludur. Amacımız teknolojiyi etkin şekilde kullanarak, müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmak. Hedefimiz bölgesinde teknolojiyi en iyi kullanan lojistik şirketi olmaktır. Bunu gerçekleştirmek için yapay zeka da dahil olmak üzere, teknoloji bazlı her türlü entegrasyon ve kargo çözümleri üzerinde çalışmaktayız.” diye konuştu.
Ensar Bulut kimdir?
Ensar Bulut, 1997 yılında İstanbul’da doğmuştur. Kendisi bir inşaat mühendisidir ve küçük yaşlardan beri lojistik sektörüne olan ilgisi ve girişimciliğe olan merakıyla birlikte, üniversite döneminde tedarik zinciri ve lojistik alanlarına farklı bir bakış açısıyla yaklaşmayı öğrenmiştir. İlk olarak 2017 yılında Türkiye’deki tedarik zincirleri ağını oluşturmuş ve İstanbul’daki teslimat firmalarını ilçelere göre yönlendirmeyi sağlamıştır. Sonrasında lojistik firmaların desteğiyle kendisini geliştirmiş ve express taşımacılık üzerine eğitimler almıştır. Şu anda Türk lojistik sektöründe hızlı teslimatta bambaşka deneyimler sunarak, uluslararası alanda ve yurt içinde geliştirmek adına Lojistigo adlı bir proje hayata geçirmiştir. Hedefleri doğrultusunda, en hızlı ve en teknolojik teslimatları herkes için sunmayı amaçlamaktadır.