Ara
Close this search box.

Fevup Brands: Markanı ölçeklendir, karını artır!

Fevup Brands

Fevup Brands, e-ticaret ve e-ihracat süreçlerini optimize ederek markaların karını maksimize etmek üzere bir “Brand Aggregator” firması olarak faaliyet gösteriyor. CEO Ferhan Yıldızlı, “Buy”, “Partner” ve “Create” olmak üzere üç ayaklı bir iş modeli benimsediklerini söylüyor.

Pandemi sırasında başlayan fikir aşamasının olgunlaşmasıyla Fevup Brands’ı kurduklarını ve kuruluşunun hemen akabinde yapılan yatırımlarla birlikte operasyonları ölçeklemeye başladıklarını ifade eden Yıldız, “Toplayıcılık iş modeli, en temelde çeşitli ölçeklerde e-ticaret işletmelerini devralmak ve bunları yeni pazarlara açmak ve süreçlerini optimize ederek bu markaların karını maksimize etmektir. Biz ise bu modeli birkaç adım öteye taşıyoruz. Yalnızca markaları devralma yönünde değil; bazı markalarla işbirlikleri kurarak onların e-ticaret ve e-ihracat süreçlerini üstlenerek, bir noktada onların e-ticaretteki yüzü olarak, markanın uluslararasılaşmasını sağlama faaliyetlerinin yanında; tedarikçilerimize imal ettirdiğimiz ve sonrasında bu ürünlerin satış ve pazarlamasına yönelik tüm süreçleri üstlendiğimiz ürünlerle kendi markalarımızı yaratma hususlarında da faaliyetler yürütüyoruz.” dedi.  

“Fevup Brands iş modelini temelde 3 ayak oluşturuyor” 

Fevup Brands CEO’su Ferhan Yıldız “Aslında bizim çalışma modelimize bir “hizmet” demek çok doğru olmaz. Biz bunu tüm tarafların karlı çıktığı bir “işbirliği” olarak tanımlıyoruz. Biraz daha açıklamak adına; Fevup Brands iş modelini temelde 3 ayak oluşturuyor. Bunlar” Buy”, “Partner” ve “Create” modelleri.” dedi. 

Yıldız, “Buy modeli ile e-ticaret veya Amazon FBA iş modelinde belli bir noktaya gelmiş, odağımızdaki bir ürün gamına sahip olan ancak işini ölçeklendirmek için çok daha fazla zaman, çok daha fazla enerji, çok daha fazla kaynak ve çok daha fazla uzmanlık gerektiğini fark eden girişimcilerin markalarını, çevrimiçi mağazaları ve markayı oluşturan tüm unsurlarla devralıyoruz. Satıcı artık bize ait olan marka için tedarikçi oluyor veya tedarikçisini bize yönlendiriyor veya biz kendi tedarikçimizi buluyoruz.” diye konuştu. 

Fevup Brands CEO’su Ferhan Yıldızlı, partner modeli ile belirli tüketici tabanına ulaşmış, saygın bir markaya sahip girişimcileri hedeflediklerini söylerken, “Bu kişiler, uluslararası pazarlara açmanın sunduğu fırsatların uzun zamandır farkında ancak e-ticaret kabiliyetlerinden yoksunlar. Bu marka sahipleriyle anlaşmalarımız doğrultusunda yerel ve uluslararası pazarda seçilen dijital pazar yerlerinde seçilen marka altında seçilen ürünleri satmak ve pazarlamak için münhasır haklar alıyoruz. Ancak bu marka sahiplerinin markalarını yukarıdaki gibi doğrudan devralmak da her zaman masada tuttuğumuz bir opsiyon.” dedi.  

Yıldız, “Create modeli ise yaptığımız pazar araştırmaları, ürün analizleri gibi çalışmaların sonucunda potansiyel tedarikçilerimiz ve mevcut anlaşmalı tedarikçilerimiz ile anlaşarak, hem yurt içi hem yurt dışında avantaj yakalayabileceğimiz markaları yaratmamızı ifade ediyor.” dedi. Aslen özel marka (private label) modeline yakın bir yöntem olduğunu belirten Fevup Brands CEO’su Ferhan Yıldızlı, “Böylece işbirliği içerisinde olduğumuz marka sahiplerimizin ürün çeşitlendirmelerine ve üretim kabiliyetlerinin gelişmesine de katkı sağlamış oluyoruz.” diye konuştu. 

Şirketin iş modelindeki 3 ayaktan bahsederken e-ticaret ve e-ihracat süreçlerinin yükünün Fevup Brands’in sırtında olduğuna dikkat çekti. Fevup Brands CEO’su Ferhan Yıldızlı “Her üç modelde de markaların e-ticaretteki yüzü olarak satış ve pazarlamayı ve pazar genişlemesini etkileyen süreçleri, kendimize ait fakat markalar altındaki pazaryeri kanalları üzerinden gerçekleştiriyoruz. Kampanyaları, reklamları lokalleştirmeleri, hukuki pürüzlerin giderilmesini, tedarik zinciri yönetimini, hesap yönetimini tamamıyla üstlenerek bu süreçleri optimize ediyoruz. Markaların ürünlerinin uluslararası pazarlarda lansmanına aracılık ediyoruz. Bu noktada e-ticaret kası gelişen markalar hızla değer kazanırken partnerlerimizden beklentimiz ise artan müşteri talebini karşılayabilmeleri oluyor.” ifadelerini kullandı.   

“5 temel platform tartışmasız en başarılı” 

E-ihracat gerçekleştirmek isteyen firmalara önerilerde bulunan Fevup Brands CEO’su Ferhan Yıldızlı, “Ölçek açısından özellikle yakın coğrafyamızda ve tüm dünyada Amazon’un açık ara en başarılı platform olduğu tartışmasız. Bunun dışında Ebay, Walmart, Zalando, Kaufland, Otto gibi diğer yerel/küresel platformlara da önem veriyoruz.” diyerek öne çıkan platformları sıraladı. 

Yıldızlı, “Burada her birini tek tek saymak imkansız olsa da hedef ülkelerde e-ticaret dendiğinde akla gelen platformlarda varlık göstermek önem arz ediyor. Bunun dışında doğru lokalleştirme ve veriye dayalı dijital pazarlama hamleleri ile satıcıların kendi e-ticaret mağazaları aracılığıyla yapacakları satışlar da büyük fırsatlar doğurabilir.” dedi.  

“Kendi markamızı oluşturmak..” 

Fevup Brands CEO’su Ferhan Yıldızlı, “Fevup Brands olarak çeşitli kategorilerde kendi markalarımızı oluşturmak ve üretimini yapmak da çalışma modellerimizden biri ancak daha önce de açıkladığımız gibi iş modelimiz bundan ibaret değil.” dedi.  

Yıldızlı, “Şu anda yatırım yaptığımız kategoriler arasında öncelikle giyim, aksesuar ve elektronik ev gereçleri hariç ev, mutfak ve bahçe gereçleri bulunmaktadır. Bununla birlikte, yeni kategorilere yönelik tedarikçi görüşmelerimiz de alandaki ekip arkadaşlarımız sayesinde hız kesmeden devam ediyor. Ürün tasarımı, üretiminde kalite ve müşteri memnuniyeti bizim için önemli olduğundan, yalnızca güvenilir ve nitelikli üreticilerle çalışıyoruz.” diye konuştu.  

Fevup Brands CEO’su Ferhan Yıldızlı

“Veri odaklı çalışmak başarı getiriyor” 

Fevup Brands CEO’su Ferhan Yıldızlı doğru ürün seçerken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. “Biz her şeyden önce hedef pazarlarımızın ihtiyaçlarını ve beklentilerini iyi anlamaya çalışıyoruz. Bunu yaparken bağımsız pazar araştırmalarından ve dünyanın dört yanına dağılmış olan müşavirliklerimizin biz ihracatçılar için paylaştığı verilerden ve tabi ki e-ticarette ürün seçiminde bize ürünlerin potansiyellerini verilerle ortaya koyan platform ve araçlardan faydalanıyoruz. Her şeyden önce popüler ürünleri yakından takip ediyoruz ve hangi ürünlerin trend olduğunu anlamaya gayret ediyoruz. Ancak tercihimiz genellikle mevsimsel ve trend ürünlerden ziyade daha uzun süre kullanılabilecek, sürekli talep gören ve kolayca sevkiyat yapılabilen ürünlere yönelmek yönünde oluyor. Örneğin, yılbaşı gibi sadece belli dönemlerde talep gören ve sonrasında değeri düşen yılbaşı şapkaları, çam ağaçları ve diğer yılbaşı süsleri gibi ürünleri tercih etmiyoruz. Bu tür ürünlerin stoklanması ve satılması da işletmeler için riskler barındırıyor.” dedi. 

“Ürünün tedarik süreci pürüzsüz olmalı” 

Ferhan Yıldızlı her şeyden önce ürününün tedarik zincirinin pürüzsüz işleyeceğinden emin olunması gerektiğine işaret etti. Yıldızlı, “Bu zincirdeki aksamalar Amazon ve benzeri platformlarda satıcı hesap sağlığını ciddi biçimde olumsuz etkiler. Pazarlama stratejisi sürekli güncel tutulmalıdır. Pazarlama araçlarını ve sosyal medya kanallarını etkin kullanan ekiplere sahip markalar, hedef kitlelere özel teklifler, promosyonlar ve indirimler sunarak müşteri çekebilirler.” diye konuştu.  

“Müşteri ilişkilerinin efektifliği de oldukça önemli bir husus.” diyen Yıldızlı, “Amazon Fulfillment by Amazon (Amazon FBA) kapsamındaki satıcılar için bu yükü Amazon hafifletse de kendi e-ticaret web siteniz üzerinden üzerindeki mağazanızdan yaptığınız satışlarda, bu yükü belli ölçüde siz göğüslemek durumundasınız. Bunun dışında pazaryeri veya kendi e-ticaret web sitenizdeki mağazalarınızın lokalleştirilmesi de önemli bir detaydır.

Her ülkenin kendine özgü bir dinamizmi var. Tüketici alışkanlıkları özellikle Avrupa gibi coğrafyalarda kısa mesafelerde değişebiliyor. Yani lokalleştirme çeviriden fazlasını içeren bir kavram. Örneğin St.Patrick’s Day gibi hedef ülkeye özel günlere göre pazarlama stratejisinin özelleştirilmesi de bunun bir parçası. Yine çeşitli pazarlarda tercih edilen ödeme yöntemleri de çeşitlilik gösterebiliyor. Örneğin Almanya’daki alıcılarınız Şimdi Al Sonra Öde olarak tanımlayabileceğimiz “BNPL” yöntemiyle ödeme yapmaya alışkın iken; Hollanda’daki alıcılarınız iDeal gibi hizmet sağlayıcıların sunduğu, banka hesabından banka hesabına doğrudan ödeme yapmayı mümkün kılan alternatif yöntemleri arayacaklardır.” ifadelerini kullandı. 

“Markaların pazarlama ve satış stratejileri yanında fiyatlama stratejilerini dahi belirliyoruz” 

Fevup Brands CEO’su Ferhan Yıldızlı “Biz Fevup Brands olarak yukarıda saydığımız veya buraya sığdıramayacağımız, e-ticaret ve e-ihracata özgü problemleri bünyemizdeki markalarımız için bir sinerji içerisinde çözüme kavuşturuyoruz. Bünyemizdeki markaların pazarlama ve satış stratejileri yanında fiyatlama stratejilerini dahi belirliyoruz.”  

Ferhan Yıldızlı, e-ticaret kası olmayan ancak yüksek potansiyele sahip marka sahiplerinin e-ticaretteki yüzü olarak markalara değer kattıklarını söyledi. 

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds