E-ticaret yapan girişimcilere devlet desteği artıyor

E-ticarette sürdürülebilirlik

Onaylanmış e-ticaret sitelerine üyelik giderleri, Ticaret Bakanlığı tarafından yüzde 60 oranında ve site başına yıllık 15.102 TL’ye kadar desteklenmeli. Bu tutar, her yıl (TÜFE + Yİ-ÜFE)/2 oranında güncellenmeli. Destekten en fazla 3 e-ticaret sitesi için ve site başına en fazla 2 yıl süresince yararlanılabilir.

İhracatta e-ticaret, daha fazla destek getiriyor

İhracatta e-ticaret kullanan girişimciler, daha geniş destek paketlerinden faydalanabiliyor. Bu destekler, işlerini büyütmek ve global pazarlara açılmak isteyen e-tüccarlar için büyük fırsatlar sunuyor.

E-ticarette destek almak isteyen sitelerin, başvuru tarihi itibariyle en az 3 yıl kullanımda olması, özgün tasarım ile oluşturulmuş olması ve yabancı dil desteği sağlaması gerekiyor. Ayrıca, sitenin altyapısının tüm internet tarayıcılarında sorunsuz çalışması ve sitenin işletici şirketlerinin belirli sermaye ve ciro şartlarını karşılaması gerekiyor.

Ziyaretçi şartı

– Merkezi Türkiye’de bulunan sitelerin son 12 ayda, her ay için oturum (tekil ziyaretçi) sayısı en az 10 bin olmalı. Bu sayının bakım, yenileme gibi durumlarda sağlanamaması halinde, sitenin onayının devamına Bakanlık karar vermeye yetkili.

– Merkezi Türkiye’de bulunan sitelerin toplam yıllık ziyaretçilerinin yüzde 50’sinin yabancı kaynaklı olması. Yıllık yurtdışı ziyaretçi sayısı en az 200.000 olan sitelerde bu koşul aranmıyor.

– Aynı IP üzerinden ya da site içeriği ile ilgisiz IP bloklarından yoğun olarak giriş yapıldığı tespit edilen sitelere onay verilmiyor.

– Ücretli üye şirketlerin profil sayfalarında unvan, iletişim ve faaliyet bilgiler yer almalı.

Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde sitenin üye firma ekranlarına erişim için Bakanlığa “test firma” kullanıcı adı ve şifresi tanımlanmalı.