Satış bölgesini ve hacmini genişleterek daha fazla kâr elde etmek isteyen satıcıların kesinlikle Amazon Fulfillment’ın süreçlerine ve sonuçlarına göz atması gerekiyor. İşte Amazon’un satıcılar için dünyaya açılmayı kolaylaştıran Amazon Fulfillment servisine dair bilmeniz gerekenler…
Tam Olarak Amazon Fulfillment Nedir?
Amazon Fulfillment, sürdürülebilir bir yurt dışı satış süreci için operasyonel desteğe ihtiyaç duyan satıcılar başta olmak üzere satış ağını yurt dışına açmak isteyen tüm Amazon kullanıcılarına hizmet veren bir iş ortağı görevi görüyor.
Amazon’da ürünlerini satanlar için detaylı bir partner niteliği taşıyan Fulfillment; paketlemeden kargolamaya, satış sonrası destekten değişim ya da iade sürecine kadar satıcıyı direkt veya dolaylı ilgilendiren pek çok adımı kapsıyor. Böylece satıcı Amerika ya da Avrupa gibi satış bilgisi veya deneyimi olmadığı pazarlarda dahi kolayca ürünlerini satabiliyor.
Amazon Fulfillment Avantajları Nelerdir?
Amazon Fulfillment’ın avantajları birbirinden farklı süreçleri bir araya getirirken bu süreçlerde satıcının üstlenmesi gereken yükü de büyük ölçüde hafifletiyor.
- Amazon Fulfillment, satışını yapmak istediğiniz ürünleri sizin yerinize depoluyor.
- Amazon FBA, satışı gerçekleşen ürünleri kendisi paketliyor ve kullanıcıya gönderiyor.
- Kargolanan ürünlerin takibini yapıyor, kullanıcıya takip bilgilerini iletiyor.
- Amazon dışında satış yaptığınız mecralar için de Amazon depolarından gönderim sağlayabiliyorsunuz.
- Satış sonrası destek kısmını da Amazon FBA üstleniyor.
- Ürünler için yapılan geri dönüşler, değişim ve ücret iadesi gibi talepler için aksiyon alıyor.
- Ek olarak ürünlerinizi Amazon Prime’a uygun hâle getirerek satış potansiyelinizi artırıyor.
Amazon Fulfillment Hizmetinden Nasıl Yararlanılır?
Amazon’un yurt dışı satışlarına odaklanmak isteyen satıcılara özel pek çok avantaj sağlayan bu servisinden yararlanabilmek için karmaşık süreçlere, uzayan prosedürlere ihtiyaç duyulmuyor. Sürdürülebilir bir Amazon Fulfillment aşaması için doğru bir strateji belirlemek ve uluslararası ticaret için gerekli olan vergiler, faturalandırma ve gümrük koşulları gibi şartları yerine getirmek yeterli oluyor.
Her şeyden önce satıcı olarak Amazon’da bir hesabınızın olması, bu hesabınızda listelediğiniz ürünler için Amazon FBA servisine başvurmanız ve ürünlerinizi bu servise uygun hâle getirmeniz gerekiyor. Yani ürün gönderim seçeneğini “Satıcıya Ait” olarak değil, “Amazon FBA” olarak ayarlamalısınız.
Bu ayarı gerçekleştirirken temel ürününüzün gönderim yöntemini “Amazon FBA” olarak değiştirmek yerine ürünü kopyalayıp, kopyaladığınız ürünün gönderim seçeneğini “Amazon FBA” yapmanız satış oranınızı artırmanıza destek oluyor. Bu şekilde hem satıcıya ait ürün gönderimi yapabilir hem de Amazon FBA üzerinden satış yapabilirsiniz. Ancak bunu yaparken stok kontrolünüze dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Ürünleriniz FBA servisine uygun hâle geldikten sonra FBA’e göndermek istediğiniz ürünler için satıcı arayüzünden yeni sipariş oluşturabiliyorsunuz. “Manage Inventory” sayfası üzerinden yapabileceğiniz bu işlemde göndermek istediğiniz ürünlerin bazı bilgilerini sisteme tanımlamanız gerekiyor. Ürün bilgilerinin bir kısmı mevcut listelerden alınırken bir kısmını manuel olarak siz tanımlıyorsunuz.
FBA’e göndereceğiniz ürünlere dair sistemde yer alması gereken bilgiler;
- Göndereceğiniz toplam ürün adedi,
- Göndereceğiniz toplam koli adedi; bu kolilerin boyutları ve ağırlıkları,
- Ürünlerin paketli olup olmadıkları bilgisi,
- Ürünlerde FBA barkodu yer alması gerekiyor ancak bu işlemi Amazon sizin yerinize yapabiliyor,
- Ürünlerin teslimatını yapacak olan kargo firmasının bilgileri,
- Son olarak ürünlerin hangi adresten gönderildiğinin detayları yeterli oluyor.