Ara
Close this search box.

Tüketici hakları ve sosyal medya

Sosyal medya

WORLDEF E-Ticaret’e konuşan Ağaoğlu, “Bu sorunun temelinde yeterli denetim ve kuralların uygulanmaması var. Tüketici Kanunu’nun 48. maddesi, elektronik ortamda satış yapan satıcıların tüketicileri bilgilendirmeleri ve cayma hakkı sağlamaları gerekiyor.” dedi.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Son yıllarda internet kullanımındaki artışın yanı sıra 2020 yılı başındaki pandemi sürecinde hızla gelişen e-ticaret sektörüne tüketicilerin teveccühü artınca, sosyal medya üzerinden de bazı satıcılar hatırı sayılır boyutta ürün pazarlamaktadırlar. Ancak Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal mecralardan ürün ve hizmet pazarlayanlar ciddi boyutlara varan tüketici şikayetleri ve mağduriyetine yol açmaktadırlar.” diyerek bunun temelinde ne olduğunu paylaştı:

Sosyal medyada pazarlama satış yapanların neredeyse tamamına yakını Tüketici Kanununun öngördüğü kurallara uymamasına rağmen, kamu otoritesinin de yeterli denetimi yapmaması bulunmaktadır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki Kanunun 48. Maddesi, elektronik ortamda yapılan satışları 48. Maddesinde ‘Mesafeli Sözleşmeler’ başlığı altında düzenlemiş, elektronik ortamda satış yapacakların; unvanı, adresi, mersis veya vergi numarası, telefonu, ön bilgilendirme formu ve teslimden itibaren 14 gün zarfında cayma hakkı bulunduğunu veya ürün ya da hizmetin türü itibarıyla cayma hakkı bulunmadığını bildirme zorunluluğu getirmiştir.”

“Çoğu zaman mağduriyetler giderilemiyor”

Birçok satıcının veya sağlayıcının bu bilgiler olmadan sadece bir ön ödemeli GSM hattı yayınlamak suretiyle işlem yapmakta olduğunu söyleyen Aydın Ağaoğlu, “Tüketici siparişini verdikten ve ödemesini yaptıktan sonra mağduriyet yaşadığında, çoğu kez o tüketicinin numarasını engellemek suretiyle erişilmez oluveriyor. Tüketici, mağduriyetinin giderilmesi için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurduğunda ise satıcının açık adresi, ticari unvanı veya vergi numarası gibi bilgiler olmadığından THH’de satıcıya ulaşamıyor ve tüketicinin başvurusu sonuçsuz kalıyor. C. Savcılığına başvuran tüketiciler de hem zaman ve emek harcıyorlar hem de C. Savcılıklarının önemli bölümünün; Hukuki İhtilaf olduğu ve ilgili THH’ye başvurarak hak arayabileceği gerekçesiyle ‘Takipsizlik’ kararıyla karşılaşıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Meblağ çok yüksek değilse mağdurlar hakkını aramıyor”

TÜKONFED Başkanı Ağaoğlu, “E-ticaret sektöründe bir diğer önemli sorun da bazı internet yer sağlayıcıların aracılığıyla yapılan satışlardır. Bu noktada satıcı çoğu kez tacir sıfatı bulunmayan bireyler de olabilmektedir. Sakın “Ne var birey olmasında” demeyin. Taraflardan birisi tüketici, diğeri tacir olmadığı durumlarda uyuşmazlıklar, Tüketici Kanunu kapsamına girmemektedir. İki taraf da kar amacı gütmeyen bireyler yani tüketiciyse, uyuşmazlığın çözümü için genel mahkemelere başvurmak gerekmektedir ki bu da uzun ve masraflı bir hak arama yöntemi olduğundan meblağ çok yüksek değilse mağdur olan kişiler çoğunlukla hak aramaktan vazgeçiyorlar.” diye konuştu.

İade sorununun çözümü

E-ticarette sıklıkla yaşanan iade sorunlarının çözümünün üç temel unsura bağlı olduğunu dile getiren Aydın Ağaoğlu, “Birincisi; tüketicilerin hak ve yükümlülükleri konusunda bilinçlendirilmesi.

İkincisi; satıcıların kanunun öngördüğü şekilde kurallara uyması ve tüketiciyi bilgilendirmesidir. Üçüncüsü; kamu otoritesinin denetim ve yaptırım mekanizmasını etkin olarak işletmesidir.” ifadelerini kullandı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds