Ara
Close this search box.

Emre Alkin: “E-ticarette yüksek teknoloji olmazsa fayda sağlanamaz”

İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Prof.Dr Emre Alkin, kullanmayı bilmeyen için teknolojinin fayda sağlamayacağını söyledi. Alkin, “Elinizde bütün imkanlar mevcut olabilir ama bunu faydalı bir şeye dönüştürmeden bir anlamı olmaz. E-ticaret son derece önemli, yalnız teknolojiyi ne kadar arttırsanız artırın eğer yüksek teknoloji kullanmazsanız bir faydası olmaz.” dedi.

Borç krizi

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, küresel bir borç krizine dikkat çekerek gelişmiş ülkelerin risk altında olduğunu belirtti. “Borç krizi gelişmekte olan ülkelerden değil, gelişmiş ülkelerden kaynaklanabilir. Ciddi sonuçlar doğurabilir” diyen Alkin, Rusya-Ukrayna savaşı ve Afganistan harbi gibi harcamaların da ekonomik sorunları derinleştirdiğini ifade etti.

Dikkat çekici ölüm olayları ve İran gerçeği

Prof. Dr. Alkin, dikkat çekici bir örnek vererek İran’da yaşanan trajik bir çatışmada 12.000 kişinin 13 dakikada hayatını kaybettiğini hatırlattı. “Bu olayın algılanma ve değerlendirilme şekli önemli… Bir kişinin ölümüne karşı duyarsızlık gösterilirken binlerce insanın aynı anda hayatını kaybetmesinin kaygı verici. Bu tür olaylar küresel siyasi gerilimleri artırabilir ve ikinci bir soğuk savaş dönemine yol açabilir” ifadesini kullandı.

Ekonomik zorluklar ve Türkiye’nin ithalat sorunu

Prof. Dr. Alkin’in gündeminde Türkiye’nin ekonomik zorlukları da vardı. İthal edilen ürünlerin bilim değerinin ihraç ettiğimiz ürünlere kıyasla daha düşük olduğunu belirten Alkin, “Bu durum dış ticaret açığını artırdı ve ithalat daha pahalı hale geldi. Türkiye enerji ve ham madde gibi temel ihtiyaçlarının büyük bir kısmını ithal ediyor” diyen Alkin, lüks malların ithal edilmediği yanılgısının yanlış olduğunu söyledi. Alkin, “Türkiye’nin ihracatının kilogram değeri düşük… Teknolojik altyapının, inovasyonun, pazarlama ve eğitimin son derece önemli olduğu bir dönemdeyiz” diye konuştu.

Enflasyon ne olacak?

Emre Alkin konuşmasına şöyle devam etti:

“Maalesef fiyatların çok gerilemesi mümkün değil ama en azından artış hızı durdurulabilir. Hane halkının hayat pahalılığı karşısında ezilmesini önleyebiliriz. Tek haneli enflasyona 2023 itibariyla geçemeyiz, mümkün ancak küresel piyasaların da yardımcı olması gerekiyor. Bu yıl en az yüzde 30 civarında enflasyonla devam edersek fiyat artışlarını dizginlemeyi başarıp dengeye kavuşturabiliriz.”

“Kadın erkek eşitliğini dijitalleşme sağlıyor”

Prof. Dr. Emre Alkin, şirkette çalışan sayısının önemli olmadığını vurguladı. Alkin, “Mobil aplikasyon olmadan zaten çalışılması mümkün değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi kadın ve erkeğin eşit haklarla yürüdüğü bir medeniyettir. Kadın erkek eşitliğini dijitalleşme sağlıyor. O yüzden dijitalleşme Türkiye’ye çok uyan bir proje. Gelecek konvansiyonel işlerde olmaz. İçine inovasyon koymadığın sürece işe yaramaz.” dedi.

Sanayi 4.0 ve dijital dönüşüm

Prof. Dr. Alkin, sanayi 4.0’ın önemine dikkat çekerek dijital dönüşümün ve teknolojik gelişmelerin ekonomik süreçleri etkilediğini ifade etti.
Prof. Dr. Emre Alkin’e göre, para ve fiyatlamanın gelecekteki dönüşümü konusunda düşündürücü perspektifler gerçekleşecek. Alkin, “Paranın itibarlı bir değer olarak kabul edilmesi ve üretilen değerlerin üzerinden bir ödeme mekanizması oluşturması fikri, ekonomik sistemin geleceğine dair önemli soruları beraberinde getiriyor.” diye konuştu.

“Adil rekabet ortamı oluşturulmalı”

‘Zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu’ diyen Alkin, ”Adil rekabet ortamı olmadan bu ekonomiyi düzeltmek zor. Büyük işletmeler için bu gerekli ve devlet bu konuda katkı sağlamalı. Yatırımları doğru yere yapmalı. Bunun için çalışmalar gerçekleştirilmeli. Bu ekonomi modelinde ısrarcı olunursa sonuç çok kötü olur. Kalkınma planı daha çok bilgiyle yapılır.” ifadelerini kullandı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds