Eğitimini 2011 yılında Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nde tamamlayan Özgün, uluslararası kurumsal bir şirkette çalışmaya başladı. Kariyerinin ilk yıllarında farklı departmanlarda deneyim kazanan Özgün, sırasıyla finans ve pazarlama departmanlarında Frito-Lay, Coca-Cola, Kimberly Clark gibi şirketlerde yedi yıl kurumsal dünyada çalıştı. Özgün, 2016 yılında kurumsal hayattan ayrılarak denebunu.com hikayesine adım attı.
Duygu Özgün, denebunu.com’u ‘Markalarla tüketiciler arasında dijital bir köprü’ sözleriyle anlatıyor. Tüketicilere bir ürünü almadan önce deneme fırsatı sunduklarını söyleyen Özgün, geri dönüşlerin hem markalar, hem diğer tüketiciler için bir fikir oluşturduğunu söylüyor. Bugüne kadar çok sayıda önemli yatırım aldıklarını belirten Özgün, bu yıl en önemli hedeflerinin hayata geçirecekleri pazar araştırması yazılım platformu olduğunu söyledi.
Yaşadığı alışveriş deneyimiyle başlayan hikaye
Özgün, denebunu.com ve Samplico fikrinin nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle anlattı:
“2015 yılıydı.. Bir gün eczaneden alışveriş yapmıştım, alışverişim sırasında eczacı bana denemem için farklı markaların numunelerini verdi. Eve gittim, ürünleri denedim, aralarından birini satın almaya karar verdim ve internetten aldım. O an fark ettim ki; ürünü üreten, eczaneye gönderen marka ekibi benim o ürünü denediğim için satın aldığımı maalesef bilemeyecekti. Ürün deneyim sürecinin dijital transformasyona uğramasının zamanı geldiğini anladım. Keşke dijital bir platform olsa, bu platform üyelerine; üyelerinin alışveriş alışkanlıkları ve ilgili alanları hakkında fikir edinen bir anket sunsa; markalar ulaşmak istedikleri tüketicileri bir diğer deyişle hedef kitlelerine bu platform üzerinden ulaşsa, ve tüketiciler ile markalar arasında dijital bir köprü olsa. Denebunu.com hikayesi bu şekilde başladı.”
Yeni nesil bir teknoloji şirketi
Denebunu.com’un pazar araştırması sektöründe yeni nesil bir teknoloji şirketi olduğunu belirten Özgün, “Çoğunlukla hızlı tüketim ve kozmetik sektörlerindeki markaların ürünlerini, 3,5 milyondan fazla üyesine satın almadan önce deneme şansı sunan, tüketicilerin ürünlerle ilgili görüşlerini hem markalar hem de diğer tüketicilerle paylaşan bir dijital pazarlama platformudur” ifadelerini kullandı.
İşletmeler arası teknolojik çözümler sağlıyor
Kullandıkları özel bir algoritma ve ileri seviye segmentasyon ile firmaların hedef kitleye ulaşmalarını sağlayan şirket, üyelere satın alma eğilimleri olabilecek ürünleri denetiyor ve üyelerin denebunu.com üzerinden paylaştığı ürün yorumlarını birçok e-ticaret ve marka web sitesine aktararak işletmeler arası teknolojik çözümler sağlıyor.
Çok sayıda yatırım aldı
Özgün bugüne kadar, aralarında Nevzat Aydın, Fırat İşbecer, Burak Divanlıoğlu gibi isimlerin olduğu Galata İş Melekleri’nden, Serkan Borançılı’dan, İş Bankası’nın ana yatırımcısı olduğu Maxis Yenilikçi GSYF ve Albaraka Portföy Start-Up GSYF’den yatırım aldıklarını belirtti.
Kalıpları kırmak kadın girişimcilerin elinde
Girişimcilerin bir fikir, bir dürtü ve üretme heyecanı ile yaratıcı çözümler bulan kişiler olduğunu belirten Özgün, “Girişimcilik bir meslek değil, herhangi bir alanda yeni bir şeyler üreten insanları tanımlayan bir sıfat sadece” ifadesini kullandı.
Özgün “kadın girişimci” kavramı için ise “Üretmenin cinsiyeti olmadığını düşünüyorum. Türkiye‘de kadın girişimci olmanın sosyal ve kültürel ortamda kadın rollerinin kalıplaşmış olması kaynaklı dezavantajları olabileceği düşünülebilir ancak ben bu kalıpları kırmanın bizlerin elinde olduğuna inanıyorum. Kadın girişimcileri destekleyen güzel programlar olması ise büyük avantaj. Girişim; bir nevi ektiğinizin meyve vermesi sabır işi, kadınların bu anlamda avantajlı olduğuna inanıyorum. Sabırlı olmak içimizde var. Ekosistem de kıymetli inkübasyon sistemleri, melek ağları ve hızlandırma programları ile son yıllarda girişimcilere çok destek oluyor” sözlerini sarf etti.
‘Fikir hiçbir şey, ekip ve doğru uygulama her şey’
Girişimci olmak isteyenlere “Bir fikre rüyalarında bile görecek kadar inanıyorlarsa, bir saniye beklemeden, o an fikirlerini hayata geçirmek için ilk adımları atmalılar” sözleriyle seslenen Özgün, “Bütçem ya da birikimim yok, güvenli alanımı nasıl terk ederim’ diye düşünmemeleri gerek, hiçbir mükemmel fikir yatırımla gerçek olmadı, ona çok inanan bir ekiple var oldu” dedi. Özgün’e göre başarının yegane sırrı; çok çalışmak, kendini, ürünü hep geliştirmek ve bunu en iyi ekiple yapmak. Özgün, başarıyı özetle “Fikir hiçbir şey, ekip ve doğru uygulama her şey” şeklinde tanımlıyor.
Platforma üye olmak tamamen ücretsiz
Denebunu.com ve Samplico’nun tüketiciler ile firmalar arasındaki işleviyle ilgili bilgi veren Özgün, platforma ya da mobil uygulamaya üye olmanın tamamen ücretsiz olduğunu vurguladı. Üye olan tüketicileri daha yakından tanımak için bir anket doldurmalarını istediklerini söyleyen Özgün, bu anketin opsiyonel olduğunu ancak doldurulduğu oranda doğru ürün ve hizmetlerle eşleştirebildiklerini söyledi.
Firmalar ile tüketiciler arasında dijital bir köprü
Özgün devamındaki süreci şöyle anlattı:
“Eğer üyelerimize bir hizmet veya ürün denetiyorsak, üyelerin paylaşmış olduğu geri bildirimleri kelimesi, virgülüne dokunmadan anonim bir şekilde markalara iletiyoruz. Denebunu.com, firmalar ile firmaların ürünlerini tanıtmak istediği tüketiciler arasında dijital bir köprü. Üyeler aynı zamanda isterse aylık ücretli olan Premium üyeliğimizi de tercih edebiliyor, bu üyelik ile birbirinden farklı ve özel avantajlara sahip olabiliyorlar.”
Ürüne odaklı yorumları öne çıkarıyor
Ürünlere yapılan tüketici yorumlarının diğer tüketiciler üzerinde ciddi etkisi olduğunu ve satışları etkilediği belirten Özgün, “Bizim e-ticaret platformlarına ya da marka web sitelerine özel yazılım çözümlerimiz ile sunduğumuz ürün yorum aktarımlarının ise burada farklı bir katkısı da oluyor. Şöyle ki; e-ticaret sitelerindeki yorumların hepsi maalesef ürün ile ilgili olmayabiliyor. Tüketicilerin kargo deneyimi kötü ise bu yorumlara da yansıyabiliyor. Denebunu’da ürünü denemiş kişilerin yorumları sadece ürün özelinde olduğu için ürün sayfalarındaki yorumların çoğunun ürün özelinde olmasına katkı sağlıyoruz” dedi.
‘Tüketicinin sesini olduğu gibi ulaştırıyoruz’
Özgün, aktarım yaptıkları yorumlarda hem pozitif, hem negatif yorumların aktarılmasına, ürünün Denebunu’daki puanı ne ise; bu puan değişmeyecek şeklinde aktarılmasına özen gösterdiklerini belirtti. Sebebini ise, “Biz tüketicinin sesini olduğu gibi ulaştırmak için varız” sözleriyle açıkladı. Özgün ürün satışlarının artışına diğer katkılarının ise; bir ürünün e-ticarette listelendiği anda sayfasında ürün yorumları bulunması olduğunu söyledi.
‘Tüketicileri büyük yenilikler bekliyor’
Türkiye’de 6 sene içerisinde sadakati çok yüksek güçlü bir tüketici ailesi yarattıklarını söyleyen Özgün, buradaki başarılarını diğer pazarlarda devam ettirmek ve yurt dışı açılımlarını büyütmek istediklerini söyledi. Yeni yılda üyelerin farklı, yeni kategorilerde ürün ve hizmetleri deneyebileceklerini sözlerine ekleyen Özgün, mobil uygulama üzerinden milyonlarca ürün yorumu okumak için gelen tüketicileri büyük yeniliklerin beklediğini müjdeledi.
Pazar araştırması yazılım platformu geliyor
Özgün gelecek hedefleri için ise şunları söyledi:
“Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız, yakında hayata geçecek olan pazar araştırması yazılım platformumuz 2023 yılının bizim için en önemli projesi olacak. Bu platform ile başta küçük ve orta ölçekli tüm markalar için; uygun fiyatlı, doğru hedef kitleye 10 dakika gibi kısa bir süre içerisinde ulaşabildikleri pazar araştırması sunacağız, ileri teknolojisi ile doğru ve hızlı pazar araştırmasını herkes için mümkün kılacağız.”