Ara
Close this search box.

E-ticaretin yeni rotası: “Türkiye, e-ticarette ihracatçı olmalı”

e-ticaret

Bugün perakendede yapılan her beş işlemden birinin online olarak yapıldığını belirten Ekmekçi, Türkiye’de elektronik ticaretin yeni rotasının “e-ticarette ihracatçı olmak” olduğunu söyledi. Ekmekçi 5 yıl içinde e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 10’lara çıkarmak istediklerini belirtti.

E-ticarette 13 yıllık tecrübe

E-ticaret serüvenim Türkiye’de, 2010 yılında internet girişimcisi olarak fırsat siteleri ile başladı. Dönemin en büyük şehir fırsatı siteleri grubunun Genel Müdürlüğü’nü yaptım. Sonrasında Doğan Online’da İş Geliştirme Bölüm Başkanlığı, Hepsiburada’nın Ticari Bölüm Başkanlığı ve yine Hepsiburada’da Başkanlık görevlerini üstlendim. Özellikle Hepsiburada’nın pazaryerinin kurulmasında rol oynadım. Hepsijet, Hepsiexpress, Hepsipay gibi şirketlerin kuruluşunda bulundum. Şu anda da elektronik ticaret serüvenim, RubiBrands ile devam ediyor. ”Emre Ekmekçi, başarı ve yeniliklerle dolu uzun iş serüvenini bu sözlerle bir paragrafa sığdırıyor.

‘E-ticarette 2022’de korkulan olmadı’

Biten yılın elektronik ticaret için nasıl geçtiğini değerlendiren Ekmekçi, “Pandemi sonrası bizim için önemli bir yıldı. ‘Büyümede bir durulma olacak mı?’ korkusu vardı ama bu korkuyu tamamen yendik. Çok ciddi bir büyüme, yılı yüzde 110‘ların üzerinde bir büyümeyle kapattık. Enflasyon ortamında baktığımızda yüzde 45’lerin üzerinde bir büyümemiz var. Tabii bunun sebeplerinden bir tanesi pandemi dönemi. O dönemde elektronik ticarette hem büyük firmalar hem küçük firmalar nezdinde ekosistem çok ciddi yatırımlar yaptı” sözlerini sarf etti.

‘2023’ten çok ümitliyiz’

Ekmekçi 2023 yılı beklentilerini ise, “2023’ten ümitliyiz. 2023’te Türkiye’de elektronik ticaret yapan KOBİ sayısının bir milyona ulaşması bekleniyor. Çok ciddi bir rakam. O yüzden hedeflerimiz yüzde 100’ün üzerinde ya da yaklaşan bir büyüme olacağını bekliyoruz” şeklinde anlattı.

Beş işlemin bir tanesi online’da yapılıyor

Türkiye’de elektronik ticaretin, toplam ticaretteki payına değinen Ekmekçi “E-ticaretin şu anda toplam ticaret içindeki payına bakarsak neredeyse yüzde 20’lere ulaştı. Yani artık perakendede yapılan beş işlemin bir tanesi online’da yapılıyor. Bu çok önemli bir eşik. Herhangi bir perakende markası için gündeminde e-ticaret ‘olmadan olmaz’ bir noktadayız” dedi.

Hedef 10 milyon KOBİ

KOBİ’lerin e-ticarette itici güç olduğunu belirten Ekmekçi, “Pandemi öncesinde 70 bin KOBİ elektronik ticaret yaparken, pandeminin ilk çıkışında 500 binlerdeydi. Gelecek yıl 1 milyon diyoruz. Verilen hizmetler ve servisler ciddi bir artış sağladı. Ekosistemde özellikle kargo şirketleri, ödeme şirketleri ve diğer hizmet verenlerin de online ticarette olmasıyla birlikte, elektronik ticarette bir hizmet kalkınmasına gidildi. Tüketici de buna cevap verdi” ifadelerini kullandı.

ETİD’in ana gündemi e-ihracat

Ekmekçi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı ETİD 15. yılını kutluyor. Türkiye’de e-ticaret yapan firmaların kurduğu ETİD, sektörün temsilciliğini yapması hedefiyle kuruldu. Bugün geldiği noktada ise sadece elektronik ticaret yapan değil, hizmet veren, ekosistemle bir şekilde ilişkili olan marka ve hizmet firmaları, kargo şirketleri, ödeme şirketleri ve reklam ajansları gibi e-ticaret hacminin yüzde 95’ine dokunan yüzün üzerinde üyeden oluşan bir sektör Sivil Toplum Kuruluşu(STK).

Ekmekçi, ETİD’in üç ana misyonu olduğunu söyledi. Bunları, “Sektörün ana networking merkezi olması, sektöre yeni konularda eğitimler verilmesi ve sektördeki regülasyon değişikliklerine paydaş olmak” şeklinde sıraladı.

ETİD’ın 2023’te gündemindeki en önemli konulardan bir tanesinin e-ihracat olduğunu belirten Ekmekçi, “E-ticarette yüzde 20’ye ulaştık ama e-ihracatta gidecek çok yolumuz var. Yeni gelen e-ihracat teşvikleriyle beraber de bu konu ETİD’in ana gündeminde. Bu sene e-ihracatı çok daha fazla konuşuyor olacağız” dedi.

RubiBrands’ın rekor yatırım aldığı iş modeli

Türkiye’de ilk olarak RubiBrands’ın kullandığı iş modelini “Pazaryerlerinde veya online’da iyi ürünleri kendi markalarıyla satan satıcılara yatırım yapıyoruz. Bu şirketleri alıyoruz, arkadaki operasyonlarını birleştiriyoruz. Buradaki ana kriter tabi karlı olmaları, büyüyor olmaları ve kendi markalarının olması. Yani markaları alıp arkada bir şekilde birleştirmek” sözleriyle anlatan Ekmekçi, bu şirketlerin özellikle e-ihracata yönelik olduğunu, Türkiye’de üretim yapan ve yurt dışında dijital pazarlarda çok iyi satan markaları bulduklarını belirtti. Ekmekçi, bu şekilde yedi marka bulduklarını ve birleştirdiklerini söyledi.

Dikkat çekici bir yatırım alarak dünyada sayılı yatırımlar noktasına geldiklerini belirten Ekmekçi, “Toplam aldığımız yatırım 23 milyon dolar. Bu 2022 yılında Türkiye’deki en yüksek yatırımlardan bir tanesi. Alanında tüm dünyada en yüksek tohum yatırımı alan şirket olduk. ‘CB Insights’ın 2022 İkinci Çeyrek Raporu’na göre RubiBrands teknoloji alanında en büyük tohum yatırım olarak da kayda geçti” ifadelerini kullandı.

Ekmekçi, “Denizli’den bir peştemal markası, Anadolu’dan tedarik ettiğimiz baharat markalarımız, spor markalarımız… Farklı kategorilerde dünyadaki tüketicilere, markalarımızı şu anda ulaştırıyoruz” dedi.

‘Karlı girişimlere e-ticaret tozu’

Ekmekçi bu denli büyük yatırımlar alabilme sebeplerini “Bu iş modeli karlılık üzerine kurulu. Pazaryerlerinde ve dijital ortamda karlı olan küçük işletmeleri alıp, yatırım yapıp, bu karlarını ve bu hacimlerini büyütme üzerine kurulu. Bu konjonktürde büyüyen ve karlı olan işletme ve girişimlerin üzerine biraz da e-ticaret tozu eklediğimizde yatırımcılar için çok cazip bir iş modeli oluyor” sözleriyle anlattı.

‘Pazaryerlerinin hizmetleri e-ticaret için çok önemli’

Pazaryerlerinin sundukları hizmetlerin elektronik ticarete katkılarını değerlendiren Ekmekçi, “Pazaryerleri gerçekten e-ticaretin kurulmasında, büyümesinde, özellikle KOBİ’lerin dijitalleşmesinde çok önemli bir misyon ediniyorlar. Burada verdikleri hizmetler de çok önemli. RubiBrands’e baktığımızda da, bugün bir girişimci iki sene önce hiç olmayan bir markayı kurup, çok büyük satış, lojistik, pazarlama maliyetlerine girmeden pazaryerlerinin sunduğu hizmetlerle büyüyebiliyor.

Bu noktada hem yurt içi, hem yurt dışı satışları için pazaryerleri gerçekten dünya seviyesinde hizmet veriyor. Bir KOBİ’nin e-ticarete başlamasında pazaryerlerinin sunduğu teslimat, ödeme, reklam ve ürün geliştirme hizmetleri çok önemli ve buraya yatırım yapılmaya devam ediliyor” ifadelerini kullandı.

Tüketicinin en büyük beklentisi güven

Tüketicilerin pazaryerlerinden ve online alışveriş sitelerinden en büyük beklentilerinin güven olduğuna vurgu yapan Ekmekçi, “Güvenden kastımız ‘kredi kartım kullanılacak, çalınacak’ falan değil. ‘Gördüğüm ürün bana aynı şekilde gelecek mi?, Zamanında gelecek mi?, Hızlı gelecek mi?’ Bu noktada ‘dolaplardan al’, ‘köşedeki esnaftan al’, ’15 dakikada gelsin’, ‘bir saat içinde randevulu gelsin’ gibi yeni teslimat modelleri müşterilerin  beklentisini karşılıyor” dedi.

Pazaryerlerindeki fiyatlar gerçekten rekabetçi

KOBİ’lerin pazaryerlerindeki sayıları arttıkça çeşitlilik anlamında tüketicinin aradığı ürünü bulması kolaylaşıyor. Tüketiciler aslında aradıkları ürünün doğru zamanda gelmesini, doğru fiyatlarda olmasını sağlıyor. Pazaryeri modeli rekabet sağladığı için fiyatlar gerçekten rekabetçi olabiliyor.

E-ticaret ile fiziksel arasındaki duvarlar yıkılıyor

E-ticaretin büyümesi ve gelişmesiyle ilgili konuşan Ekmekçi, e-ticaret ile perakendenin rakip değil, tamamlayıcı yapı olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Ekmekçi, “Özellikle mağazalar ve AVM’ler tarafında Omni Channel modeli tekrardan düşünmemiz gerekiyor. Tüketici mağazadan alıp online’dan iade edebilir, online satın alıp mağazadan teslim alabilir. Tüketicinin gözünde dijital ve fiziksel ticaretin arasındaki duvarlar kırılıyor. Markalar ve perakendecilerin de kafalarındaki duvarları kırması gerekiyor” sözlerini sarf etti.

Hedef toplam ihracat içinde yüzde 10

Türkiye’nin üretici bir ülke olduğunun altını çizen Ekmekçi, “Önümüz açık. Türkiye’nin artık e-ticarette ihracatçı olması gerekiyor. Toplam ihracat içindeki payı şu anda çok düşük, yüzde birlerde. Bunu yüzde dörtlere, yüzde beşlere çıkarmalıyız. Hatta önümüzdeki 5 sene içinde yüzde 10’lara çıkaracak bir hedef olduğunu biliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds