Ara
Close this search box.

Marka imajı ve bilinirlik: Nasıl yapılır ve niçin önemlidir?

Marka imajı ve bilinirlik

Müşterilerinizi sadık hale getirmek ve müşterilerinize güven vermek için marka bilinirliği sağlamak önemlidir. Peki, marka bilinirliği nasıl oluşturulur? Rakiplerinizden sıyrılarak öne geçmenizi sağlayacak fikirler nelerdir? Hedef kitleniz hiç tanımadığı bir markayla tanışıp ona nasıl güven duyabilir?

Marka imajı ve bilinirlik

Bir pazarlama terimi olarak marka bilinirliği bir ürünün potansiyel tüketicisi tarafından tanınma derecesi olarak açıklanabilir. Tüketicinin markaya ve ürünlerine ne kadar aşina olduğu anlamına gelir. Marka bilinirliği yüksek olan markalar genellikle “trend” veya “popüler” olarak kabul edilir. Özellikle bir işletmenin ilk aşamalarında marka bilinirliği oluşması markanın ürünlerinin tanıtılması ve pazarlanması için oldukça değerlidir. Başarıyı sayılarla ölçmeyi seven markalar için marka imajı ve bilinirlik belirsiz bir kavram gibi görünebilir. Ancak genel pazarlama hedefleri için marka bilinirliği son derece önemlidir.

Marka bilinirliği güven oluşturur

Tüketicilerin bir satın alma işlemi yapmadan önce kapsamlı araştırmalara ve diğerlerinin fikirlerine güvendiği bir dünyada, markaya güven her şeydir. Bir tüketici markanıza bir kez bağlandığında, hiç tereddüt etmeden tekrar bir ürününüzü satın alma olasılığı daha yüksektir. Marka imajı ve bilinirlik marka güveni oluşturarak müşterilerin sadık müşterilere dönüşmesini sağlar. Marka imajı ve bilinirlik için gösterdiğiniz çaba markanızı samimi, bir hikâyesi olan, kişilik sahibi ve müşterilerinden daha kolay geri bildirim alan bir yapıya dönüştürür.

Marka bilinirliği çağrışım yaratır 

Kâğıt peçete dediğimizde hepimizin aklına bir marka ismi geliyor. Ya da asitli bir içecek dediğimizde hepimizin aklına o siyah içeceğin markası geliyor. Hijyenik ped demek için aslında bir markanın ismini kullanıyoruz. Bu gibi örnekler çoğaltılabilir. O markanın ürününü kullanmıyor olsak bile ürüne o markanın ismiyle seslenmek her zaman daha akılda kalıcı oluyor. Marka imajı ve bilinirlik derecesinin de yaptığı budur. Eylemleri ve ürünleri belirli markalarla ilişkilendirir ve bilinçaltımızda bizi sözcükleri markalı terimlerle değiştirmeye teşvik eder. Siz farkına bile varmadan kâğıt peçeteler, siyah asitli içecekler kendi pazarlamasını yapmış olur.

Marka bilinirliği marka değerini oluşturur

Marka değeri, tüketici deneyimleri ve sektörün genel algısı tarafından belirlenen bir markanın değerini tanımlar. Olumlu deneyimler olum marka değerini getirir ve aynı şey olumsuz kavramlar için de geçerlidir. Marka imajı ve bilinirlik yaratarak ve markayla ilgili olumlu deneyimleri sürekli olarak teşvik ederek marka değeri yaratabilirsiniz. Çünkü marka bilinirliği marka değerinin temelidir. Tüketici bir kez markanın farkına vardığında onu tanımaya, satın almak için o markayı aramaya, rakipleri arasında o markayı tercih etmeye, sadece diğer satın almaları teşvik etmekle kalmayıp aile ve arkadaşlarına tavsiyelerde bulunacağı bir sadakat oluşturmaya başlar.

Marka imajı ve bilinirlik işte bu yüzden çok önemlidir. Müşterilerinizle aranızda güven inşa eder, olumlu çağrışımlar yaratır, markanızın o ürün çeşitlerinin ismine ev sahipliği yapmasını sağlar ve sadık müşteriler oluşturmanızı sağlar.

Bir gecede marka imajı oluşmaz

Tabii ki marka imajı ve bilinirlik, hedef kitleniz arasında bir gece oluşmaz. Ayrıca basit bir reklam kampanyasıyla da olmaz. Güçlü marka bilinirliği birden fazla eş zamanlı çabanın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Sosyal medyada birkaç ürün reklamı yayınlayarak markanızın bilinirliğini artırmayı düşünüyorsanız çok uzağa gidemezsiniz. Tüketici markaya değil, yalnızca ürüne odaklanır ve reklam birkaç saniye sonra etkisini yitirir. Güçlü bir marka imajı ve bilinirlik yaratmak ve hedef kitlenizin üzerinde kalıcı bir etki bırakmak istiyorsanız yapmanız gereken bazı adımlar var.

Marka değil, kişi olun

Yeni biriyle tanıştığınızda onun hakkında neleri keşfetmekten hoşlanırsınız? Hobileri, tutkuları, hoşlandıkları ve hoşlanmadıkları şeyler nelerdir? Ayrıca nasıl konuşurlar? Ne hakkında konuşmaktan hoşlanırlar ve onları en çok ne heyecanlandırır? İşte markanızın da kendisi hakkında belirlemesi ve tanıtması gereken özellikler bunlardır. Hedef kitlenizde bir etki yaratmak için kendinizi ürün satan bir firmadan daha fazlası olarak tanıtmanız gerekir. Başka hangi kelimeler sizi tanımlar? Markanızı yeni bir arkadaşınıza tanıtmanız gerekse hangi kelimeleri kullanırdınız? Bu sorulara cevap vererek markanızın yaşayan bir kişi olduğunu hedef kitlenize anlatmalısınız.

Sosyalleşin

Sosyal, asosyal, içe dönük ya da sessiz… Tüm insanlar sosyal temastan ve birbirleriyle vakit geçirmekten fayda sağlar. Bu şekilde bağlantılar kurar, yeni şeyler öğrenir ve başkaları tarafından tanınır hale geliriz.

Aynısı markanız için de geçerli. Sadece satış yapmak istediğinizde insanlarla bağlantı kurmaya çalışırsanız tek bir amacı olan bir işletmeden öteye geçemezsiniz. Markanızın imajını ve bilinirliğini artırmak için sosyal olmalısınız. Sosyal medyada sadece ürününüzle ilgili gönderiler yayınlamaya son verin. Farklı konularda gönderiler yayınlayın, sorular sorun, gönderilere yorum yapın ya da başka markaların beğendiğiniz içeriklerini paylaşarak hedef kitlenizle etkileşim kurun. Sosyal medya hesaplarınızda para kazanmaya çalışan bir işletme değil, arkadaş edinmeye çalışan bir kişiymiş gibi davranın.

Bir hikayeniz olsun

İster ürün pazarlıyor ister markanızı tanıtıyor olun, hikâye anlatımı inanılmaz derecede güçlü bir pazarlama taktiğidir. Neden? Çünkü kitlenizin kavraması için gerçek bir şey verir. Markanız etrafında bir hikâye oluşturmak, onu insanileştirir ve ona derinlik verir. Bu hikâyeyi pazarlamanıza dâhil etmek, ürün ve hizmetlerinizin yanında markanızı da pazarlamanızı sağlar.

Peki, ne anlatacaksınız? Doğru olduğu sürece ne olduğunun çok da bir önemi yok. Bu; kurucunuzun hikayesi, işletmenizin ilk ürün fikrine nasıl sahip olduğunun hikayesi veya küçük işletmenizin bu büyük dünyada neler başardığının hikayesi olabilir. İnsanlar birbirleri hakkında özgün hikâyeler duymaktan hoşlanır. Özgün olmak etkilidir ve marka bilinirliğinizi büyük ölçüde artırır.

Paylaşımı kolay hale getirin

Sektörünüz, sunduğunuz ürün veya pazarlama stratejileriniz ne olursa olsun, hedef kitlenizin içeriğinizi paylaşmasını kolaylaştırın. Bu, blog gönderileri, sponsorlu içerikler, videolar, sosyal medya gönderileri veya ürün sayfaları olabilir. Paylaşılabilir olduğu sürece ne olduğu önemli değil. Ağızdan ağıza yayılan markalar müşteriler arasında güven ve aşinalık inşa etmenin en önemli yoludur.

Bir kişi ailesinden ya da arkadaşlarından birinin bir ürün veya hizmeti önerdiğini görürse o ürüne ve markaya daha fazla dikkat edecektir. Bu keşfetmeye değer bir marka mı? Güvenebileceğim başka ürünleri var mı? Sosyal medyadaki hesapları nasıl ve neler anlatıyorlar? Ürünleriniz hakkında gönderi paylaşmayı kolaylaştırırsanız tüketicileriniz sadece “paylaş” butonuna tıklayarak sizin adınıza markanızı pazarlayarak marka bilinirliğinizi artıracaklardır.

Marka imajı ve bilinirlik tamamen etkiyle ilgilidir. Sadece ürün satmakla ilgilenmeyi bir kenara bırakın ve hedef kitlenizle etkileşimde bulunun. Yeni tanıştığınız biri sizden hemen bir ürününü satın almanızı istese gülüp geçersiniz değil mi? Sadece arkadaşlık kurmak istemeyeceğiniz gibi hiçbir şekilde üzerinizde olumlu bir etki de yaratamaz. Aynısı hedef kitleniz arasında marka imajı ve bilinirlik oluşturmak için de geçerli.

Marka bilinirliği; pazarlama çabalarınız, tüketicideki algınız ve geliriniz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilecek güçlü bir kavramdır. Markanız için farkındalık oluşturmak ve tanınırlığını artırmak için bu teknikleri uyguladığınızda; markanızı rakipler arasında tanıyan, ürünlerinizi tekrar tekrar seçen ve arkadaşlarına ve ailelerine de aynısını öneren sadık bir müşteri kitlesi kazanabilirsiniz.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds