Eğer belirli bir pazar için e-ticaret işine girmeyi düşünüyorsanız, o alanda faaliyet göstermek için yerel yasaları dikkatlice incelemelisiniz. Ayrıca, işinizi büyütmek istiyorsanız, en iyi araçları sunan bu listedeki e-ticaret işletmeleri için gözden geçirmeniz gerekir. Bu haberimizde e-ticaret hacmi en yüksek ülkeler hangileri? E-ticarette en gelişmiş ülkeler hangileri? E-ticaret pazarı en büyük ülkeler nelerdir? E-ticarette en çok satın alma yapan ülkeler hangileri? E-ticarette en çok büyüyen ülkeler nelerdir? E-ticarette en çok işlem yapan ülkeler hangileri? E-ticaret kullanım oranı en yüksek ülkeler nelerdir? E-ticarette en fazla büyüme potansiyeli olan ülkeler hangileri? sorularının cevabını bulacaksınız.
E-ticarette hangi ülkeler e-ticarette öncülük ediyor?
1- E-ticarette Çin
Dünyanın en büyük e-ticaret pazarı olarak bilinmektedir ve Alibaba grubunun Taobao ve Tmall gibi e-ticaret yan kuruluşları tarafından yönetilmektedir. %21’lik yıllık büyüme oranıyla Çin, aynı zamanda en hızlı büyüyen e-ticaret pazarlarından biridir.
Çin’deki çevrimiçi satışlar yıllık 2,78 trilyon doları aşarken, perakende satışların içinde sektörün payı %52’dir.
2- Amerika Birleşik Devletleri
ABD, on yılı aşkın bir süredir e-ticaret dünyasını yönettikten sonra, şu anda ikinci en büyük e-ticaret pazarı konumundadır. E-ticaret devleri Amazon ve eBay öncülüğünde ABD, tüm sektörlerde sağlıklı bir e-ticaret büyümesi gözlemlemekte ve çoğunlukla elektronik ticaret trendleri için inovasyon evi olmaktadır.
ABD’deki çevrimiçi satışlar yıllık 843 milyar doları aşarken, perakende satışların içinde e-ticaretin payı %19’dur.
3- Birleşik Krallık
Coğrafi olarak küçük olmasına rağmen, e-ticaret alanında büyük bir rol oynamaktadır ve bu alanda dünya genelinde üçüncü sıraya sahiptir. Amazon UK, eBay UK ve Asos gibi platformlar, Birleşik Krallık’ın en iyi e-ticaret web siteleri arasındadır ve ülke, toplam perakende satışların yüksek bir yüzdesini elektronik ticaret aracılığıyla gerçekleştirmektedir.
Birleşik Krallık’ta yıllık çevrimiçi satışlar 169 milyar doları bulmaktadır. Toplam perakende satışlar içinde e-ticaretin payı ise %4,8’dir. Bu da, Birleşik Krallık’ın e-ticaretin güçlü bir oyuncusu olduğunu ve tüketici davranışlarının dijitalleşmesinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
4- Japonya
Dünya genelinde önde gelen m-ticaret (mobil ticaret) pazarlarından biridir. Rakuten, Japonya’nın önde gelen eletronik ticaret platformudur ve yıllar içinde İngiltere’deki Play.com gibi birçok e-ticaret sitesini satın almıştır.
Japonya’da yıllık çevrimiçi satışlar 144 milyar doları bulmaktadır. Toplam perakende satışlar içinde elektronik ticaretin payı ise %3’tür. Japonya, mobil cihazlarla yapılan alışverişlerin dünya genelindeki en yüksek olduğu ülkelerden biridir ve bu nedenle m-ticaret alanında güçlü bir oyuncudur. Rakuten gibi yerli e-ticaret platformları, Japonya’nın perakende sektöründe dijitalleşmenin öncüsüdür ve tüketicilerin çevrimiçi alışverişe olan ilgisini artırmaktadır.
5- Güney Kore
Listenin beşinci sırasında, en hızlı kablosuz internet bağlantısına sahip ülke olan Güney Kore yer alıyor. Güney Kore aynı zamanda önde gelen m-ticaret pazarlarından biridir. Ülkede, Gmarket ve gibi büyük elektronik ticaret siteleri bulunmaktadır.
Güney Kore’de yıllık çevrimiçi satışlar 120 milyar doları aşmaktadır ve toplam perakende satışlar içinde e-ticaretin payı %2,5’tir. Güney Kore, özellikle mobil cihazlarla yapılan alışverişlerde yüksek oranda kullanımıyla dikkat çekmektedir. Coupang gibi yerli e-ticaret platformları, tüketicilere hızlı ve kolay bir alışveriş deneyimi sunarak, ülkenin perakende sektöründeki dijital dönüşümü hızlandırmaktadır.
6- Almanya
Avrupa’nın en büyük ikinci elektronik ticaret pazarı olan Almanya, listenin altıncı sırasında yer alıyor. Amazon, Almanya pazarında da önemli bir oyuncu olarak faaliyet gösteriyor ve eBay ile birlikte yerel çevrimiçi perakendeci Otto, ülkedeki diğer iki büyük e-ticaret oyuncusudur.
Almanya’daki yıllık çevrimiçi satışlar 101,5 milyar doları aşmaktadır ve toplam perakende satışlar içinde elektronik ticaretin payı %2,1’dir. Almanya’daki e-ticaret pazarı, son yıllarda hızla büyümüştür ve ülke, dijital teknolojilere hızlı bir şekilde adapte olmuştur. Özellikle pandemi döneminde, Almanya’daki tüketicilerin çevrimiçi alışveriş yapma oranları daha da artmıştır.
7- Fransa
Fransa, yerel oyuncular Cdiscount ve Veepee ile birlikte dünya genelinde altıncı sırada yer alan e-ticaret pazarlarından biridir. Ancak, diğer büyük Avrupa diğer pazarları gibi, Amazon da Fransa’da yerel markalara karşı üstünlük sağlamaktadır.
Fransa’da yıllık çevrimiçi satışların tutarı 80 milyar doları bulmaktadır ve toplam perakende satışlar içinde elektronik ticaretin payı %1,6 seviyesindedir.
8- Hindistan
Hindistan, en hızlı büyüyen e-ticaret pazarlarından biridir ve eMarketer tarafından yapılan tahminlere göre, perakendecilerin çevrimiçi alışveriş saflarına katılmasıyla birlikte, dijital satışların 2021’de %27 oranında artacağı öngörülmektedir.
Hindistan’da yıllık çevrimiçi satışların tutarı 67,5 milyar doları bulmaktadır ve toplam perakende satışlar içinde e-ticaretin payı %1,4 seviyesindedir.
9- Kanada
Kanada, e-ticaret sektöründe hızla büyüyen ülkeler arasında yer almaktadır ve listede yedinci sırada bulunmaktadır. En büyük e-ticaret sitesi olarak Amazon.ca öne çıkmaktadır ve büyük perakendecilerden Walmart ve Costco gibi şirketler de online varlıklarını artırmaktadır.
Kanada’da yıllık çevrimiçi satışların tutarı 56 milyar doları bulmaktadır ve bu, toplam perakende satışlar içinde %3,5’lik bir paya sahiptir.
10- İspanya
İspanya’da pazara hâkim olan üç ana şirket vardır. EcommerceDB’nin verilerine göre, Amazon, El Corte Ingles ve PcComponentes, İspanya’daki tüm çevrimiçi gelirlerin %30’unu oluşturmaktadır.
İspanya’da yıllık çevrimiçi satışların tutarı 37 milyar doları bulmaktadır ve toplam perakende satışlar içinde elektronik ticaretin payı %0,72 seviyesindedir.