Ara
Close this search box.

Web 3.0 e-ticareti şekillendirecek

E-

E-ticaret sektörünün hızla büyüyen dünyasında, Web 3.0’ın devrim yaratmaya hazırlandığı söylendi. Genel olarak yeni nesil interneti ifade eden Web 3.0, daha akıllı, merkezi olmayan ve güvenli bir web oluşturmak için yapay zeka, blockchain ve Nesnelerin İnterneti (IoT) entegre edilmesinden oluşuyor. Web 3.0 ile kullanıcıların verileri üzerinde daha fazla kontrole sahip olacağı ve işlemlerin daha hızlı ve daha güvenli olacağı belirtiliyor.

E-ticaret sektöründe, Web 3.0 teknolojisinin, işletmelerin müşterileriyle iletişim kurma biçimlerini etkileyeceği ve çevrimiçi perakendenin işleyişini dönüştüreceği ifade edildi.

Küresel e-ticaret pazarı 2028’de 58,74 trilyon dolara ulaşacak

Araştırmada, küresel e-ticaret pazarının 2028 yılına kadar 58,74 trilyon dolara ulaşacağı bilgisi ortaya kondu. 2025’te de 48,3 milyar dolara ulaşması beklenen küresel Web 3.0 pazarının çevrimiçi perakende operasyonlarına daha fazla dahil olacağı beklentisi paylaşıldı.

Blockchain teknolojisi ve akıllı sözleşmelerin, herhangi bir tek varlık tarafından kontrol edilmeyen merkezi olmayan pazarlar oluşturmak için kullanılabileceği ve bu durumunda e-ticaret işlemlerinde daha fazla şeffaflık, güvenlik ve verimlilik sağlayacağı açıklandı.

Web 3.0 ve merkezi olmayan pazaryerlerinin, geleneksel e-ticaret platformlarının yüksek işlem ücretleri, şeffaflık eksikliği ve dolandırıcılığa karşı savunmasızlık gibi sınırlamalarının ele alınmasına yardımcı olabileceği öngörüldü. Merkezi olmayan e-ticaret platformlarının, ürünlerin ve fiyatların üzerinde artan kontrol ve merkezi platformlara bağımlılığın azalması dahil olmak üzere satıcılara da fayda sağlayabileceği belirtildi.

Geliştirilmiş tedarik zinciri yönetimi

Blockchain teknolojisinin, aynı zamanda daha verimli ve şeffaf bir tedarik zinciri oluşturmak için e-ticarette kullanılabileceği ve bu teknolojiler ile tedarik zincirinin her adımının gerçek zamanlı olarak izlenebilir ve kaydedilebilir olacağı söylendi.

Web 3.0 ve blockchain teknolojilerinin, envanter seviyeleri, nakliye ve teslimat süreleri ve ürün kalitesi hakkında gerçek zamanlı bilgiler sağlayarak tedarik zincirini iyileştirmeye yardımcı olabileceği belirtildi. Ek olarak, blockchain teknolojisinin, dolandırıcılığı ve sahte ürünleri azaltmaya ve tedarik zincirinde izlenebilirliği geliştirmeye fayda sağlayacağı söylendi. Bu durumun, e-ticarette, tüketici güveni oluşturmaya ve müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik olumlu katkılar vereceği ifade edildi.

Müşteri deneyiminin kişiselleştirilmesi

Web 3.0 ile perakendecilerin, son derece kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri oluşturmak için yapay zeka, makine öğrenimi ve blok zinciri gibi gelişmiş teknolojilerden yararlanabileceği bilgisi verildi. Araştırmada, tüketicilerin yüzde 80’inin kişiselleştirilmiş deneyimler sunan bir şirketten satın alma olasılığının daha yüksek olduğu açıklandı.

Tüketicilerin yüzde 91’inin de tanıyan, hatırlayan ve alakalı teklifler ve tavsiyeler sunan markalardan alışveriş yapma olasılığının daha yüksek olduğu bilgisi yer aldı. E-ticaret markalarının, yeni teknolojileri kullanarak müşteri verilerini gerçek zamanlı olarak analiz edebilecekleri ve alışveriş deneyimini kişiselleştirmek için kullanabilecekleri aktarıldı.

Güvenli ve hızlı işlemler

Web 3.0’ın, perakendecilerin çevrimiçi işlemlerde, gelişmiş güvenlik, şeffaflık ve verimlilik sunan blockchain teknolojisinden yararlanmasını da sağlayabileceği belirtilerek, blockchain teknolojisinin çevrimiçi perakendede kullanılmasının 2025 yılına kadar yıllık 3 milyar doların üzerinde maliyet tasarrufu sağlayacağı öngörüsü paylaşıldı.

Veriler üzerinde daha fazla kontrol

Web 3.0’ın aynı zamanda tüketicilerin verileri üzerinde para kazanma yeteneği de dahil olmak üzere daha fazla kontrole ve sahipliğe olanak sağladığı ifade edildi. Tüketicilerin, blockchain teknolojisi ile verilerini güvenli bir şekilde saklayabilecekleri ve yönetebilecekleri açıklandı. Araştırmada, tüketicilerin yüzde 53’ünün, karşılığında kişiselleştirilmiş teklifler almaları halinde verilerini perakendecilerle paylaşmaya istekli olduğu bilgisi yer aldı.

Ancak araştırmada, tüketicilerin, verilerinin gizliliği ve güvenliği konusunda giderek daha fazla endişe duydukları vurgulanarak, tüketicilerin yüzde 81’inin verilerinin nasıl kullanıldığı konusunda endişeli olduğu belirtildi. Yeni internet teknolojilerinin, tüketicilerin verilerini ilgili taraflarla paylaşarak para kazanabilecekleri merkezi olmayan pazarlara izin verebilecek bir yapısı olduğu söylenerek, bu durumun tüketicilere verileri üzerinde daha fazla kontrol ve bundan kâr elde etme olanağı sağlayabileceği açıklandı.

Araştırmada, Web 3.0’ın, e-ticaret endüstrisi için oyunun kurallarını değiştireceğinin altı çizildi. Bu yüzden, e-ticaret işletmelerinin, blockchain teknolojisine, yapay zekaya ve makine öğrenimi algoritmalarına yatırım yaparak Web 3.0 devrimine hazırlanmaya başlamalarının çok önemli olduğu vurgulandı. E-ticaret işletmelerinin artan rekabet ortamında bu teknolojilere yatırım yaparak rekabette önde kalabilecekleri ifade edildi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds