Ara
Close this search box.

Sürat Kargo teknolojiyle hızlanıyor

Sürat Kargo

Sürat Kargo‘nun rekabet etmeyi seven, rekabet arttıkça hizmet kalitesinin ve müşteri memnuniyetinin de arttığını ifade eden Cem Oğuz, e-ticaretin ivmesinin 2023 yılında devam edeceğine inandığını söyledi. 

Hayalleriniz örtüşüyorsa o zaman iyi bir birliktelik başlıyor’

Sürat Kargo yönetimi ile hayallerinin örtüşmesi sonucunda birlikte yolculuğun başladığını aktaran Cem Oğuz, “Sürat Kargo’da hızlı koşan, müşterisine istediği hizmetleri sunabilecek, firmayı Türkiye’nin ve hatta dünyanın önde gelen markalarından biri yapma vizyonuyla gelmiş bir yönetim var. Konuşma imkânımızın olduğu her görüşmede hayallerimizi paylaştık. Hep şunu söyleriz; neyi hayal ediyorsanız onu planlar ve büyük ölçüde de yaşarsınız. Hayallerinizin örtüştüğü noktada güzel bir birliktelik başlar. Bizim hayallerimiz örtüştü, sonrasında da Sürat Kargo macerasının başlamasının önünde pek bir engel kalmamıştı” dedi. 

E-ticaret sektörünün kargo sektörüyle bir bütünlük oluşturduğuna dikkat çeken Oğuz, “2016 yılından itibaren e-ticaretin artan etkisini ülkemizde hissediyoruz. Covid-19’un e-ticarete önemli bir etkisi oldu ama bu etkiyi çıkarsak bile e-ticaret ciddi anlamda artıyor ve paydaş olarak bu ekosistem içerisinde kargonun yeri çok önemli. Müşterilerimize en kaliteli hizmeti vermek istiyoruz. E-ticaret oyuncuları da bizim çok önemli bir müşteri grubumuzu oluşturuyor” ifadelerini kullandı. 

Kredili kargo hizmetiyle küçük işletmelere finansal kolaylık sağlıyoruz’

Müşteri taleplerinin entegrasyonlar ile hızlı, sağlıklı ve doğru bir şekilde akmasının çok önemli olduğunun altını çizen Oğuz, “Önemli olan çözüm odaklı bir bakış açısı ile firmaların taleplerini yerine getirebilmek. Büyük ölçekli firmaların yanı sıra küçük işletmelerin de birden çok ihtiyacını karşılayabilecek entegrasyon ve çözüm paketleri sunuyoruz. Küçük ölçekli firmaları desteklemek, rekabet etme güçlerini artırmak ve bu sayede de e-ticaretin gelişmesini sağlamak için Sürat Kargo olarak Türk kargo sektöründe ayrışan bir hizmet sunuyoruz. Kredili Kargo hizmetimiz ilk defa ön ödeme yapılarak alınan ve müşterimizin ihtiyacına uygun birbirinden farklı 6 adet paketin sunulduğu özel bir ürün. Alınan pakete göre, özel indirim oranlarının olduğu ürünümüz ile kobilerin e-ticarette rekabet gücünü artırmayı amaçlıyoruz” sözlerini kaydetti. 

E-ticaret işletmelerine sundukları hizmetler hakkında da bilgi veren Oğuz, “E-ticaret oyuncularının da kendi içlerinde bazı segmentasyonları var. Çok büyük platformlar; elektronik, tekstil, yapı marketi ve diğer ürün grupları odaklı pazaryeri oyuncuları, büyük depo oyuncuları olduğu gibi küçük ölçekli de çok sayıda e-ticaret firması var. Biz her e-ticaret şirketinin ihtiyaç ve beklentilerine göre şekil alabilen esnek, her dönem ve coğrafi lokasyonda aynı kaliteli hizmeti sunmaya gayret gösteren bir firmayız. Müşterilerimizin taleplerine çözüm odaklı ve hızlı bir şekilde yanıt verebilecek çevik bir organizasyona sahibiz. 

Kargo firmalarının e-ticaret firmalarından beklentileri neler? 

E-ticaret uzun zamandır hayatımızda ancak pandemi ile birlikte de günlük yaşantımızın bir parçası haline geldi. Kargo ve e-ticaret sektörünün iş birliği ve entegre çalışması sayesinde insanlar ihtiyaçlarına daha rahat ulaşabildiğini gördü ve artan ticaret hacmine rağmen güvenle alış veriş deneyimini yaşadı. E-ticaret firmaları ile kargo şirketleri zamanında teslimat ile birlikte şeffaf, doğru zamanlı takip ve gönderilerin dinamik yönlendirilmesi gibi müşteri deneyimini artırıcı unsurları sağladıkları sürece bu iş birlikteliği gelişerek devam edecektir. 

E-ticaret şirketleri kampanya dönemlerini yılın belli bir dönemi yerine tüm yıla yayabilirler. Bu sayede kargo firmaları kaliteli hizmet sağlayacak kaynak planlamasını daha sağlıklı olarak yapılabilir. Olursa güzel olur ama olmasa da biz buna hazırız. Bu ekosistemi birlikte yönetiyoruz. 

Kargo akışının sağlıklı bir şekilde başlayarak ilerlemesi için entegrasyonların önemine bir kez daha vurgu yapan Oğuz; “Büyük e-ticaret firmaları bunun çok farkında. Göreli olarak küçük e-ticaret şirketleri de entegrasyon yapısına, dolayısı ile bu yatırımlara gereken önemi vermeli. Bu firmalarının da bu noktada bilgilerini artırıyor olması ve bu işin teknolojik tarafının çok kritik olduğunu unutmamaları, bunun için de kargo firmaları ile gerek entegratör firmalar aracılığı gerekse doğrudan entegrasyonlar kurarak süreçlerin yönetmelerinin çok verimli olacağını düşünüyorum” dedi.

Zamanında yapılmayan teslimat problemli teslimattır’

Teslimatlarda yaşanan problemler noktasında yaptığı değerlendirmelerde, firmaların hemen hemen hepsinin benzer problemler yaşadığına dikkat çeken Oğuz, müşteri gözünden bakıldığında zamanında yapılmayan bir teslimatın doğal olarak problemli bir teslimat olduğunu ifade etti. 

Kargonun doğru zamanda, doğru yerde doğru kişiye, doğru şekilde teslim edildiği zaman bir sorun olmadığını belirten Oğuz, “E-ticaret ciddi anlamda kargo sektöründe yer edindiği ve hayatımızda ağırlığını giderek artıracağı için yatırım planlamaları bu durum göz önünde bulundurularak yapılmalı. Kargo ekosistemi içerisinde, aktarma merkezleri çok önemli bir yer tutuyor ve hacim artışından en fazla etkilenen noktalar oluyor. Tüm kargolar aktarma merkezlerinde varış merkezlerine göre dar bir zaman içerisinde ayrıştırıldıktan sonra şubelere ve dağıtımı yapacak kuryelerimize teslim edilmek üzere yola çıkıyor. Yoğunluk arttığı zaman eğer ki bu noktalarda gerekli teknolojik çözümleri içeren yatırımları yapmamış iseniz, süreçleriniz ciddi şekilde tıkanıyor ve kargoyu da alıcısına zamanında ulaştıramıyorsunuz” dedi. 

Bunu çözebilmek için sektörde ciddi anlamda otomasyon yatırımları yapıldığı bilgisini paylaşan Oğuz, şöyle devam etti; “Sürat Kargo olarak 2023 yılı içerisinde kapasitemizi artıracak otomasyon yatırımları yapacağız. Mevcut durumda 25 tane aktarma merkezimizde faaliyet gösteriyoruz ve 2023 yılı içerisinde de bunların 6 tanesine otomasyon sistemi kuracağız. Bu sayede hem beklenen kapasite artışı hem de hacimdeki dönemsel dalgalanmalarda gerekli kapasiteye ve  hıza kavuşacağız.’’

 ‘Coğrafi yapı ve hava koşullarından etkileniyoruz’

Sürat Kargo olarak yeni bir yazılımı devreye alacaklarını açıklayan Oğuz, “Sürat Servis Platformu” olarak adlandırdığımız, müşterilerimizin canlı ve gerçek zamanlı bir şekilde gönderilerini takip edebildiği ve gönderilerini kendilerine teslim edilene kadar dinamik bir şekilde yönetebilecekleri bir platformdan bahsediyoruz. Dolayısıyla artık ‘’Geldik sizi bulamadık.’’ dediğimizde, buna ilişkin bir izi dijital ortamda bırakmış olacağız. Harita üzerinden kuryemiz takip edilebilenecek. Müşterilere doğru bilgi aktarmak çok önemli. Türkiye’nin her noktasına hizmet veren bir kargo firması olarak hem coğrafi koşullardan hem de hava koşullarından etkilenilebilir, mücbir nedenlerle teslimat gecikmeleri yaşayabiliriz. Önemli olan bu bilgiyi müşterilerimize paylaşabilmek. Sürat Servis Platformuyla biz müşterimiz ile şeffaf bir iletişim kuracak ve bu hizmeti sağlayabileceğiz” şeklinde konuştu. 

Personel yapısı hakkında bazı detaylara değinen Sürat Kargo Genel Müdürü, “Kurye sayımız yoğunluğumuza göre değişkenlik gösterebiliyor. İşe yeni başlayan personelimiz de Sürat Servis Platformu sayesinde adres bulma ile ilgili sorun yaşamayacak, cep telefonu üzerinden kuryemizin nereye gidip kargoyu nereye bırakacağını söyleyen bu sistem sayesinde verimlilikleri çok hızlı şekilde artıyor, işe alım kriteri olarak alan bilgisi olma ihtiyacının zorunluluğunu da ortadan kaldırıyor” dedi. 

Kargonun teslim anının çok büyük bir önem taşıdığının altını çizen Oğuz, “Siparişin e-ticaret platformuna düştüğü an başlayan kargo deneyiminin teslimat ile bittiğini, dolayısı ile doğru zamanda doğru yerde olan kargonun doğru bir şekilde müşteriye sunulmasının da çok önemli olduğunu vurguladı. Bu kalitenin de teminat altına alınması için  Sürat Servis Platformu ile birlikte müşterilerimize teslimat sonrasında deneyimlerini sorarak elde ettiğimiz bilgilere göre personelimizin gelişimine katkıda bulunacağız. Çalışanımızın ve müşterilerimizin mutlu olacağı bir kargo teslimatı için ciddi eğitim yatırımları yapıyoruz, aynı zamanda da performansa dayalı bir prim sistemi geliştiriyoruz” sözlerini kaydetti.  

Sürat Kargo ile süratli teslimat’

Hızlı teslimatın bugünün en önemli konularından biri olduğuna işaret eden Cem Oğuz, “Süratli teslimat bu işin artık olmazsa olmazı. Elbette müşterinin beklentisi de burada çok önemli. Müşterilerin beklentileri, içerisinde bulundukları ekonomik konjonktür ve coğrafi duruma göre değişiklik gösterebilir. Türkiye için değerlendirdiğimizde Avrupa’daki belki 3-4 tane ülkenin bir araya gelerek oluşturduğu büyüklükte bir coğrafi yapıdan bahsediyoruz. Dolayısıyla fiziki durumlar ve ulaşım koşullarına da dikkat etmek lazım. Kargo sektöründe çıkışlarının çok önemli bir kısmı İstanbul ve çevresinden den yapılmaktadır. Buralardan yapılan gönderilerin teslimatını aynı gün içerisinde Van’a ya da Diyarbakır’a düşünüyorsanız bu fiziki anlamda imkansız. Sürat Kargo olarak alternatif ulaşım kanallarını kullandığımız gibi hava yolunu da kullanıyoruz. Normal olarak kara yoluyla uzak mesafede olan bir yere ulaşmanız 48 saati aşan süreler olabilirken, hava yolu aracılığı ile yaptığımız gönderimler ulaşım süresini ertesi güne kadar indirebiliyor. Ancak eğer yarım gün, saatler ve dakikalar içerisinde bir teslimat modelinden bahsedecek olursak bu hizmeti henüz vermiyoruz, ve açıkçası müşterilerimizin de de şuan için böyle talepleri olmadığını söyleyebilirim.” dedi. 

Otonom teslimat yapmayacağız derseniz geleceği kaybedersiniz’

Otonom teslimat çalışmaları hakkında da konuşan Oğuz, “Otonom teslimat yapmayacağız biz buna inanmıyoruz dediğiniz zaman geleceği kaybedersiniz. Dolayısıyla yarın tamamen bu teknolojik çerçevede yeni bir kargo düzeni kurulduğunda Sürat Kargo da bu yeni düzende yerini alır. Şuan için bu teslimat modellerinin hayata geçmesine daha zaman var gibi gözüküyor. Buradaki amaç müşteriye kaliteli ve hızlı hizmet ise, müşterinin taleplerine dinamik bir şekilde yerine getiren bir hizmet sağlamaksa buna odaklanmalı ve yönetmeliyiz” şeklinde konuştu. 

Müşterilere zamandan ve mekandan bağımsız bir kargo deneyimi sunmak gerektiğine dikkat çeken Oğuz, “Müşteri dün aldığı kargoyu bugün değil, yarın veya belirli saatler arasında teslim almak istiyorsa sizin ona göre bir teslim modeli kurmanız lazım. Müşteri evine sipariş ettiği ürünü siz saat altıya kadar getiriyorsunuz ama müşteri akşam 10 buçukta evimde olacağım diyorsa aşağıdaki bakkalına, marketine bırakabildiğiniz veya 7/24 açık olan kargo dolaplarınızla bu hizmeti müşterilerine sunuyor olmanız lazım. Sürat Kargo’nun 2023 yılı içerisindeki hedeflerin başında bunlar geliyor. Zaten biz bugün bir iş ortağımızla ev dışı teslimatları, esnaf noktalarına teslimatı yapıyoruz ancak oluşan ihtiyaç paralelinde çok hızlı bir şekilde kendi esnaf ağımızı da kuracağız. 

Sürdürülebilirlik adımlarımızı atmaya devam edeceğiz’

Sürat Kargo’nun sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında bazı detaylar paylaşan Cem Oğuz, “Çevreci yaklaşımlar çok önemli. Bakıldığı zaman dünya çapında lojistik firmaları elektrik enerjili araçlar, kendi elektriğini doğal kaynaklardan üreten tesislerin kurulması ve kağıt tüketiminin nihayetlendirilen teknolojinin kullanılarak çevreci bir yapıya geçilmesi için ciddi yatırım yapıyorlar. Biz de Sürat Kargo olarak bunun için bu sene içerisinde sıfır atık projesini hayata geçirdik. Bu proje bizler için çok önemli. Ulusal kargo firmaları içerisinde sıfır atık projesinin kapsamında sertifikasını alan tek firma biziz. İstanbul içerisinde sektör bağımsız olarak bakıldığında da bu belgeyi alan üçüncü firmayız. Önümüzdeki yıllar içerisinde de aslında yatırımlarımızı bu sürdürülebilirlik çerçevesinde doğa dostu, olabildiğince sıfır karbon emisyonuna yönelik adımlarımızı atarak devam ediyor olacağız” dedi. 

Başarılı bir kampanya dönemi geçirdik’

Kampanya döneminde e-ticaret firmalarının beklentileri aşmasının kargo tarafını doğru orantılı olarak etkilediğine dikkat çeken Oğuz, güzel bir kampanya dönemi geçirdiklerini söyledi. Beklentilerin üzerinde olan müşterileri olduğu gibi altında kalan müşterileri de olduğunu aktaran Oğuz, “Kampanya döneminin toplamına baktığımızda beklediğimiz seviyedeyiz diyebiliriz. Çünkü biz böyle yüksek olmasını bekliyoruz. Buna hazır olmak durumundaydık. Gerekli hazırlıklarımızı yaptığımız için bu kampanya dönemi öncesinde istediğimiz bir tane ilave aktarma merkezi açtık. Çünkü aktarmada tıkanırsanız onu müşteriye götüremezsiniz. Dolayısıyla Sürat Kargo kampanya dönemi öncesinde 24, kampanya döneminde 25 aktarma merkezi hizmet vermiş, bu hazırlıklarını yapmış oldu. Kampanya dönemini başarıyla geçtik” 

Cem Oğuz Kimdir? 

2003 yılında finans sektöründe çalışma hayatına başlayan Cem Oğuz, sonrasında uluslararası bir firmada Yönetim Danışmanlığı yaptı. Buradaki görevinin ardından 2010 yılında Telekomünikasyon sektörüne geçiş yapan Oğuz, Türk Telekom’da İş verimi ve değişim yönetimi müdürü olarak çalıştı. 2014 yılında kargo sektörüne Aras Kargo ile geçtikten sonra kuruluş aşamasında yer aldığı Kolay Gelsin firmasında, Planlama ve İş Geliştirme Direktörü olarak görev yaptı. 2020 yılında Aras Kargo’nun Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Oğuz, 2022 yılının temmuz ayında Sürat Kargo’nun Genel Müdürü oldu. 

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds