E -ihracat modelleriyle Türk markalarını 35 global pazaryerinde 55 ülkedeki tüketiciyle buluşturan BiggBrands, New York, Dubai, Amsterdam, Almanya merkezlerinin ardından yeni ülkelerde BiggBrands’in kendi domaini ile çalışacak ofislerini devreye alıyor.
Türk markalarının yurt dışı pazaryerlerinde tanıtılması ve ürünlerinin satışlarının yapılması amacıyla, Türkiye’nin en güçlü e-ticaret gruplarından biri olan Biggplus Grup tarafından hayata geçirilen BiggBrands, Amerika, Dubai, Amsterdam ve Almanya’daki ofisleriyle globalde hizmet veriyor. Türk markalarını Amazon, Bol, C-Discount, Noon, Ozon, Aliexpress, Carrrefour, E-Bay gibi 35 global pazaryerinde 55 ülkedeki tüketiciyle buluşturan Biggbrands, yeni ülkeleri de rotasına koyarak sistemlerini hızla devreye alıyor.
Yeni yıl ile birlikte ofis ve lojistik merkezlerine Suudi Arabistan’ı da ekleyecek olan BiggBrands’in faaliyetlerini ve Türk markalara kazandırdıklarını iştiraki olan BiggPlus Holding CEO’su Enis Karslıoğlu WORLDEF E-Ticaret için anlattı.
A’dan Z’ye çözüm
20 yılı aşkın süredir e-ticaret sektörünün içerisinde olan Enis Karslıoğlu, BiggBrands markası ile birlikte e-ihracat süreçlerinde markalara verdikleri hizmet ve katkıları söyledi.
E-ihracat ile büyümenin, markasını yurt dışında satışa sunmanın birçok KOBİ’nin hayali olduğuna dikkat çeken Enis Karslıoğlu, “Ancak bu çok teknik ve zor bir iş. Bir KOBİ’nin kendi ürünlerini dünya pazarlarında e-ihracat modeliyle
tek başına satması, pazaryerlerinde markasını tanıtması hiç kolay değil. Burası büyük bir okyanus, markalar burada kaybolmadan hareket edeceklerse baştan çok iyi bir pazarlama stratejisiyle işe girişmeleri ve operasyonlarını da pürüzsüz yapmaları gerekir. Siparişi veren müşteri sizden ürününü aynı gün sevk etmenizi bekler. Biggbrands Amazon, Walmart, Ebay, Noon, C-discount, Bol vb. gibi 35‘den fazla dünyanın tüm önemli pazar yerleri ile çalışan doğru bir adres. Biz markalara pazaryerlerinde A’ dan Z’ye çözüm sunuyoruz” dedi.
Ülkelerle stratejik iş ortaklığı
Aynı zamanda yeni açılan pazaryerleri ile görüşerek sistemlerini oralarda da hızla devreye aldıklarını dile getiren Karslıoğlu, “Bu genişlemeyi yaparken de her ne kadar iş modelimiz ölçeklenebilir bir iş modeli olsa ve yakın coğrafyada kendi ofislerimizi açsak da, bazı uzak ülkeler içinde stratejik iş ortaklığı yapıyoruz. Türkiye’den Çin, Avustralya, Japonya, Kore ya da Endonezya’yı yönetmek çok zor. Bu ve benzeri bölgeleri, bölgesine özgün iş ortaklığı modellerimizle çözüyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Ülkemi çok seviyorum’
“Ben ülkesini çok seven birisiyim ve burada yaşıyorum, şahane ülkemizin güzel ürünlerini dünya pazarlarında gördükçe gurur duyuyorum. Bu anlamda Biggbrands rekabetçi ürün yapan, becerikli her Türk markasına destek olmayı misyon edinmiştir. Markalar ne zaman isterlerse Biggbrands.com web sitemize gidip [email protected] e-mail üzerinden proje ekiplerimizle iletişime geçebilirler. Markalarına değer kazandıracak, yeni ihracat pazarları açacak çözümlerimizle onlara yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyarız.”
E-ticaret ve e-ihracat büyüme ivmesi yakalamalı
Türkiye’nin e-ihracat ve e-ticaret pazarında büyüme ivmesini yakalaması gerektiğini ifade eden Enis Karslıoğlu, “Bir ülkenin kalkınması, sahip olduğu nitelikli insan gücüne bağlıdır. Bizim her alanda nitelikli insan gücüne ihtiyacımız var. X ve Y kuşaklarımızla idare ediyoruz ama mobilize olmuş Z kuşağı maalesef yurtdışına kaçıyor, Türkiye‘de kariyerine odaklanıp sabır göstermiyor. Oysa Türkiye müthiş bir ülke. Çok iyi üreticilerimiz var, gittikçe daha iyi perakendeye uygun markalı ürün yapar hale geldik. Buna rağmen 2022 yılı içinde e-ticaret pazarı sadece 550-600 Milyar TL hacmi ile hala çok küçük. E-ihracat ise 2 Milyar USD civarında ve yıllık 250 Milyar USD ihracatımızın içinde o da çok küçük kalıyor. Bence temel sebebi hızlı ve uygun fiyatlı sevkiyatların yapılamaması. Bu rakam dünya pazarlarında yüzde 5-6 civarında ve oran hızla artıyor. Bizim de bu ivmeyi iyi değerlendirmemiz ve büyümeyi yakalamamız lazım” diye konuştu.
Kargo ve iade sorunu acil çözülmeli
Mevcut küresel ekonomik koşullarda Türk markalarının e-ihracatta avantaj ve dezavantajlarına da değinen Karslıoğlu, şunları söyledi:
“E-ihracatta en büyük avantaj stok yönetimi kolaylığı. Siparişin hazırlanması, paketlenmesi, depolanması gibi süreçlerde güvenilir bir iş ortağı ile çalışmanın size sağlayacağı yararları düşünün! İyi bir stok yönetimi stratejisine sahip olmak, rekabet avantajı elde etmek ve müşterilerini memnun etmek isteyen her E-Ticaret işletmesi için çok önemlidir. Dezavantaj ise kargo fiyatları ve iadeler. Kargo maliyeti büyük sorunlardan biri. Hele bir de iade gelirse 1,5 katı kargo ücreti ödersiniz. O yüzden ürünlerinizi toplu olarak konteynırlarla göndermek çok önemli. Türkiye‘nin belli bölgelerde freezone’lar oluşturması gerekiyor.
Bu konuda en başarılı ülke Çin. Özellikle Cross Border Lojistik işinde mükemmel şekilde organizeler ve böylece bir ürünü 2-3 gün içinde inanılmaz iyi fiyatlarla dünyanın her yerine götürüp kolay iade yönetimi yapıyorlar. Türkiye’nin kargo sevk ve kolay iade sorununu çok ama çok acil çözmesi lazım.”
BiggBrands’in büyüme yılı
2023 yılında Biggbrands’in büyümeye devam edeceğini söyleyen Enis Karslıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Misyonumuzu gerçekleştirmek adına Amerika için New York, Orta Doğu operasyonları için Dubai, Avrupa operasyonları için de Amsterdam’da kurduğumuz ofis ve lojistik merkezlerimize ilaveten 2022 Ağustos ayında Almanya’yı açtık. 2023 başında Suudi Arabistan açılıyor. Bu yeni bölgelerle global bir firma olma yolunda en önemli adımlardan birini daha atmış olacağız. 2023 bizim için hem yazılımlarımızı ihraç edeceğimiz hem de tedarikçilerimizin ürünlerini global pazarlara götürebileceğimiz çok önemli bir büyüme yılı olacak.”
Enis Karslıoğlu kimdir?
1986 yılında Hacettepe Üniversitesi, Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Amerika’da Wharton, Northwestern ve Harvard Business School’ da finans ve pazarlama üzerine eğitim alan Enis Karslıoğlu, meslek hayatına 1986 yılında başladı. Uzun yıllar medyada teknoloji yöneticiliğinin yanı sıra birçok alanda üst düzey yöneticilik yaptı.
1999’da kendi şirketini kurduğunda e-ticaret ve e-ödüllendirme tabanlı sadakat projelerinin geleceğini görerek, bu alana yatırım yapmaya karar verdi. Yurt içinde Sanalmagaza.com sitesiyle 2000 yılından beri e-ticaret yapan Karslıoğlu, Biggloyalty markasıyla da 2 binin üzerinde sadakat ve ödül puan projesini hem Türkiye içinde hem de Biggbrands markasının katkılarıyla global ölçekte hayata geçirdi. Biggbrands’in kendi yatırımı olan Amsterdam, New York, Dubai ve İstanbul olmak üzere 4 bölgesi bulunuyor. Ofis ve lojistik merkezleriyle global kriterlere uygun olarak 55 ülkeye hizmet veriyor.