Ara
Close this search box.

ChatGPT psikolojik danışmanlık verdi

ChatGPT

Yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, GPT-3.5 dil modelini temel alan sohbet robotu ChatGPT’i kullanıma sunmasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. ChatGPT’nin sınırlarını keşfeden kullanıcılar, ChatGPT’den bu kez psikolojik danışmanlık aldı

Depresyonda olup olmadığını analiz etmek isteyen Freddie Chipres, arkadaşlarından bir psikologla görüşmesi gerektiği konusunda pozitif tavsiyeler almasına rağmen kendini buna hazır hissetmedi ve akıl sağlığı hakkında geri bildirim almak için ChatGPT’yi araştırmaya başladı.

Chipres, ChatGPT’nin Aralık güncellemesinden sonra sadece profesyonel mailler yazmak ya da araştırmalar yapmak için kullanılmadığına ve akıl sağlığı konusunda geri bildirimlerde bulunabildiğine dair çeşitli YouTube videoları izledi.

Chipres’e göre, sohbet robotu mesajlarına asla alelade yanıtlar vermedi. Aksine Chipres, bu deneyimi son derece faydalı buldu. 

Profesyonel yardım konusunda uyardı 

Chipres, başlamak için farklı terapi tarzlarını Google’da araştırdı ve en çok olumsuz düşünce kalıplarını belirlemeye ve yeniden çerçevelendirmeye odaklanan bilişsel davranışçı terapiden fayda sağlayacağına karar verdi. ChatGPT’den sorularına bir terapist gibi yanıt vermesini istedi. Chatbot, profesyonel yardım alması gerektiğini hatırlatarak soruları yanıtlamaya başladı.

Chipres, chatbot’un iyi ve pratik olarak tanımladığı yürüyüşe çıkmak, keyif aldığı aktiviteleri yapmak, meditasyon ve nefes pratiği yapmak gibi tavsiyeleri bu kadar hızlı sunmasına şaşırdığını ifade etti.

Chipres, chatbot’un daha önce araştırdığı pek çok web sitesi gibi kendisini reklama boğmamasını ve bağlı kuruluşlara yönlendirmemesini son derece pozitif yorumlarken, “Sanki biriyle sohbet ediyormuşum gibi. Bir ileri bir geri gidiyoruz. Beni dinliyor, söylediklerime dikkat ediyor ve bana buna göre cevaplar veriyor” ifadelerini kullandı.

Terapiye erişemeyen kişilere çekici gelebilir ancak uzmanların çeşitli endişeleri var

Uzmanlardan uyarı

ChatGPT psikolojik destek amacıyla tasarlanmadı dolayısıyla insanlar onu geçici bir terapiste dönüştürdüğünde ne olacağı konusunda çeşitli endişeler var. Chatbot akıl sağlığı konusunda bilgili olsa ve empatiyle yanıt verebilse de, kullanıcılara akıl sağlığıyla ilgili teşhis koyamaz ve doğru bir tedavi sağlayamaz. Bu sebeple uzmanlar ChatGPT’den yardım isteyen kişilerin hayal kırıklığına uğramasından, manipüle edilmesinden veya chatbot’a güvenerek mahremiyetinden ödün vermesinden endişe duyuyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds