Ara
Close this search box.

JD.com, Endonezya ve Tayland’daki e-ticaret sitelerini kapatıyor

JD.com

JD.com, Provident Capital ile ortak girişim olarak 2015 yılında JD.ID adı altında Endonezya’daki e-ticaret operasyonuna başlarken, Tayland platformunu iki yıl sonra ülkenin en büyükleri olan perakende grubu olan Central Group ile hayata geçirmişti.

Çinli JD.com platformu, Çin’de perakende ve teknoloji sektörlerinde sıkıntılı bir yıl geçmesinin ardından Güneydoğu Asya’dan çekilme kararı doğrultusunda Endonezya ve Tayland’daki e-ticaret hizmetlerini sonlandırdığını açıkladı.

15 Şubat’ta sipariş alma sonlanıyor

JD.com’un Tayland’daki hizmetlerini 3 Mart’tan itibaren, Endonezya’daki hizmetlerini ise Mart ayı sonunda sonlandıracağı belirtildi. Tayland ve Endonezya birimlerinin her ikisinin de 15 Şubat’ta sipariş almayı bırakacağı açıklandı.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, kapanışlarla ilgili herhangi bir gerekçe yer almamakla beraber şirketin tedarik zinciri altyapısı aracılığıyla Güneydoğu Asya dahil olmak üzere küresel pazarlara hizmet vermeye devam edeceği bilgisi verildi.

JD.com rekabette geri kaldı

JD.com’un Endonezya ve Tayvand’da operasyonlarını sonlandırması ile ilgili olarak Alibaba Group’un  Lazada, Sea Ltd’nin Shopee ve GoTo Group’un Tokopedia’sı gibi daha büyük oyuncular karşısında rekabet etmeyi başaramadığı öne sürüldü.

Avrupa’da da çok kanallı perakende markası Ochama’yı da yöneten şirketin, Kasım ayında yaptığı açıklamada, gelir oranları hakkına bilgi verdiği söylendi. Şirketin Kasım ayında ki açıklamasına göre, yurtdışındaki birimler dahil olmak üzere yeni işlerin üçüncü çeyrekte toplam gelirin yalnızca yüzde 2’sini oluşturduğu bilgisini verdiği hatırlatıldı.

Çin’de de şirketin, Alibaba gibi teknoloji benzerlerinin çoğu gibi, yavaşlayan bir ekonomiyle ve maliyet düşürmeye ve işçi çıkarmalara yol açan katı COVID kısıtlamalarının etkisiyle mücadele ettiği söylendi.

Platformun, üçüncü çeyrek gelirinde yüzde 11,4 artış kaydederek rakiplerinden daha iyi performans gösterdiği ancak şirketin CEO’sunun ikinci çeyreği 2014’te listelenmesinden bu yana en zor dönem olarak nitelendirdiği belirtildi.

Güneydoğu Asya’da e-ticarette rekabetçi ortam hakim

Asia Group Advisors’ın Bangkok merkezli bir ortağı olan Nattabhorn Buamahakul, JD’nin Endonezya ve Tayland’dan çıkışlarının Güneydoğu Asya’daki, özellikle Tayland’daki son derece rekabetçi e-ticaret ortamını yansıttığını söyledi.

Buamahakul, “Çevrimiçi platformlar sadece birbirleriyle rekabet etmiyor, aynı zamanda yerel operatörler, ödemeler basitleştikçe yükselen küçük işletmeler, TikTok ve Instagram gibi sosyal medyayı müşteri temas noktaları olarak kullanıyor.” dedi.

Bir başka görüş ifade eden TechMoat Consulting’in Pekin merkezli ortağı Jeffrey Towson, JD.com’un pazarlama ve indirim harcamaları söz konusu olduğunda Güneydoğu Asya’daki rakiplerinden daha dikkatli davrandığını ve çok fazla para kaybetmeden çıkış yaptıklarına inandığını söyledi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds