Ara
Close this search box.

Türkiye dijitalleşmede yeni adımlar atıyor

Dijitalleşme

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında toplanan, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç tarafından ‘Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Hamlesi’ konulu sunum gerçekleştirildi.

Türkiye’nin dijitalleşmesi, dijitalde verilen hizmetler ve yeni planların açıklandığı sunumda, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç,  teknolojideki değişimi ve bunun insan hayatındaki etkilerini aktardı.

Koç, Türkiye’de internete erişim imkanı olan hane sayısı oranının yüzde 94’e ulaştığını ve her 10 kişiden 8’inin sosyal medyayı kullandığını söyledi.

62 milyon kişi e-Devlet hizmetlerini kullandı

Sunumda, dijital çağ içinde bulunulduğunu belirten ve bu çağda herkesin veri üreten bir fabrikaya dönüştüğünü vurgulayan Koç, e-Devlet hizmetlerini ve e-Devlet hizmetinden yararlanan vatandaşların sayısını açıkladı. Dijitalleşmenin yaşandığı bu çağda vatandaşların hizmetleri dijital ortamda gerçekleşmesi için çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Koç, “e-Devlet, 6 bin 700’ün üzerinde dijital hizmetin verildiği, belki dünyadaki en büyük dijital ortam. 2008’de 22 hizmetle başlandı. 15 senede 6 bin 700 hizmete ulaşmış durumdayız. Dijital Dönüşüm Ofisi olarak, sadece e-Devlet kapısındaki sunulan hizmetlerin sayısını artırmak değil, aynı zamanda kullanım miktarlarının artırılmasını istiyoruz. Geçen seneyi, yaklaşık 62 milyona yakın kullanıcıyla kapattık. Bu 62 milyon kullanıcı sayımız çok değerli. Çünkü biz 15 yaş üzerindeki bütün vatandaşlarımıza, e-Devlet kapısı, şifresi ve kullanma yetkisi veriyoruz. Vatandaşların e-Devlet hizmetine daha kolay ulaşması için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Türkiye’de hizmetlerin dijitalleşmesi gerektiğini vurgulayarak, e-Devlet’te yakında zamanda yeni bir hizmetin daha başladığını söyledi.

Koç, “Takasbank ile birlikte artık ev satışlarında bile paranın transferi mümkün. Ev sattığınız zaman güvenli bir şekilde hiç parayı görmeden Takasbank aracılığıyla paranızın transfer olduğu bir dijital ortama doğru gidiyoruz. Bu yıl ikinci el araç satışlarında da elde edilen paranın gitmediği, bütün süreçlerinin dijital olduğu e-Devlet’e doğru da gideceğiz. Bunun çalışmaları devam ediyor.” diye konuştu.

Askerlik başvuruları dijitalleşiyor

Türkiye’de dijitalleşmenin etkisiyle geliştirilen dijital hizmetler hakkında bilgilerin paylaşıldı sunumda, askerlik hizmeti başvurularının tamamen dijital hale getirileceği ile ilgili bilgiler paylaşıldı. Askerlik başvurusunun dijitalleşmesi hizmetinin yakın zamanda vatandaşların kullanımına sunulacağını belirten Koç, “Gençlerimizi bundan sonra asker alma şubelerine götürmek istemiyoruz. Vatandaşlarımız yoklama sürecinden bakaya sürecine kadar her şeyi bilecekler. Bu ay ya da gelecek ay Savunma Bakanlığımızla birlikte bu hizmeti açmış olacağız. Bu da en fazla kullanılan hizmetlerden birisi olacak” dedi.

“Yapay zeka alanı Türkiye için bir tercih değil, zorunluluktur”

Yapay zeka konusunun da yer aldığı sunumda Ali Taha Koç, yapay zekanın önemine değindi. Koç, yapay zeka araçlarının bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi artık kıyamet senaryosu olmaktan uzak olduğunu belirterek, insan hayatının her alanını daha yaşanabilir kılacak her alanda yapay zekaya önem verdiklerini aktardı.

Koç, “Yapay zeka teknolojileri bugün sağlıktan tarıma, güvenlikten oyun teknolojilerine, hatta sanata kadar; hepimiz dijital sanatta yapay zekayı kullanıyoruz. Birçok alanda yer almaya başladı. Yapay zekayı bir sonraki dönemin dönüşümü olarak görüyoruz. Yapay zekanın, 2030 yılında tek başına 15 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Yapay zeka olmazsa olmazımız ve yeni pazarlar oluşturacak. Küresel değer zincirleri, yapay zeka başta olmak üzere dijital teknolojiler doğrultusunda yeniden şekillenecek. Küresel sistemin kuralları değişiyor ve biz de bu küresel sistemde daha büyük bir pay almak istiyoruz. Yapay zekayı da bu nedenle küresel dijital devrimin bir sonraki dalgası olarak görüyoruz. Yapay zeka alanı Türkiye için bir tercih değil, zorunluluktur. 2025 yılına geldiğimiz zaman yapay zeka alanında 50 bin istihdama ulaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds