Ara
Close this search box.

MEB Pasaj projesi ile öğrenciler e-ticarete başlıyor

MEB Pasaj

MEB’ e bağlı eğitim kurumları olan olgunlaşma enstitüleri, mesleki ve teknik eğitim okulları, halk eğitimi merkezleri ile özel eğitim meslek okullarında üretilen ürünlerin PttAVM aracılığıyla tüm dünyaya açılmasını sağlayan MEB Pasaj platformu,  Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törenle kamuoyuna tanıtıldı.

“Eğitimin üretimle buluştuğu yer” yaklaşımıyla hayata geçirilen MEB Pasaj projesi kamuoyuna duyuruldu. MEB Pasaj projesi ile eğitim kurumlarının kapasitesinin genişlemesi, yaparak öğrenme sürecinin üretime dönüşmesi, kadınların ve özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin desteklenmesi ve üretim döngüsüne katılması, kültürel mirasın dünyaya tanıtılması amaçlarını taşıdığı açıklandı.

MEB Pasaj sistemine 541 mağaza kaydedildi

Proje kapsamında olgunlaşma enstitüleri, mesleki ve teknik eğitim okulları, halk eğitim merkezleri ile özel eğitim meslek okulları bünyesindeki 541 mağazanın PttAVM bünyesindeki MEB Pasaj sistemine kaydedildiği ve tüm mağazalara PTT tarafından e-ticaret eğitimi verildiği belirtildi. MEB Pasaj’da yaklaşık 5 bin ürünün paylaşıldığı bilgisi aktarıldı.

MEB Pasaj tanıtım töreninde Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer; “eğitim, üretim, istihdam” zincirini güçlendirmek için büyük gayret sarf ettiklerini belirtti.

2 milyar liralık üretim kapasitesi

Projenin tanıtıldığı törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimin kendisine ayrı bir sayfa açılmasını hak ettiğini, mesleki eğitimde yapılan döner sermaye kapsamında üretim yapılarak, üreterek öğrenme becerilerinin kalıcı hâle gelmesi için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

Mezuniyet öncesinde elde edilen becerilerin istihdam edilebilirliği artırdığını, öğrenci ve öğretmenlerin döner sermaye kapsamındaki üretimlerden pay aldığını da aktaran Bakan Özer, Millî Eğitim Bakanlığının ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri kendi okullarında üretebildiğini vurguladı.

Bakan Mahmut Özer, 2018 yılında 200 milyon olan cironun bugün 2022 yılının 11 aylık döneminde 2 milyar lira üretim kapasitesine ulaştığını açıkladı. Özer, bu üretimden elde edilen yaklaşık 100 milyon liralık kısmının öğrencilere, 200 milyon liranın da öğretmenlere katkı payı olarak dağıtıldığını söyledi.

“Meslek liseleri artık ihracat yapıyor”

Özer konuşmasına şu şekilde devam etti: “Meslek lisesi öğrencileri bir taraftan eğitim alırken iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağını giderme bağlamında önemli bir boşluğu dolduruyor. Aynı zamanda eğitim aşamasında gelir elde eden, emekle hakkaniyetli bir ilişki kuran ve değerler eğitimiyle ilgili de çok önemli bir süreçten geçmekte. Bu, uzun vadede bizim ülkemiz için gerçekten çok büyük kazanım olacak. Biz üretimi ne kadar tüm süreçlerimizin merkezine koyabilirsek ülkemiz çok daha güçlü bir şekilde geleceğe bakabilecek.”

Bakan Özer, meslek liselerinin artık yurt dışına ihracat yapmaya başladığını söyleyerek, “Meslek lisesi öğrencileri sadece ürün ihracatını yapmıyor. İhracat yaptığı ürünleri üreten makinayı da üretiyor. Onun için bu hamle gerçekten uzun vadede çok önemli katkısı olacak bir hamle.” şeklinde konuştu.

“MEB’in ürettiği ürünleri yurt dışına da ulaştıracağız”

Bakan Mahmut Özer, “Bu üretim kapasitesini farklı bir evreye taşımada bugün yeni bir adım daha atıyoruz. Artık PttAVM’nin içinde ilk kez Millî Eğitim Bakanlığının ürettiği ürünleri e-ticaret kanalıyla tüm Türkiye’ye aynı zamanda PTT yurt dışıyla da bağlantılı olduğu için yurt dışına da ulaştıracağız. Böylece eğitim-üretim çevrimini çok daha güçlü bir şekilde genişletme, kapasitesini artırma fırsatını elde etmiş olacağız.” dedi.

“MEB Pasaj, bir bakıma sosyal sorumluluk projesi”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu törende yaptığı konuşmada, dijitalleşmenin yoğun ve hızlı bir şekilde gerçekleştiğini ve gelişmelerin sonucunda e-ticarette tüketicilerin 24 saat boyunca istedikleri anda istedikleri ürüne kolayca ulaşabildiklerini söyledi. Karaismailoğlu, bu kapsamda MEB Pasaj sayesinde eğitimden üretime, özel çocukların ve kadınların istihdamına da katkı sağlanacağını bildirdi.

Karaismailoğlu, “MEB Pasaj bizler için de çok kıymetli, aslında bir sosyal sorumluluk projesi bir bakıma. İnşallah, Millî Eğitim Bakanlığı ile yapmış olduğumuz bu ortak çalışmayla özel üretilen ürünlerin vatandaşlara, tüketiciye ulaşması için önemli bir görev ifa edilecek.” dedi.

“Özel eğitim kurumlarının mağazalarından 6 ay komisyon ve kargo ücreti alınmayacak”

Özel eğitim kurumlarının MEB Pasaj projesi kapsamında özel bir bölüme sahip olduklarını aktaran Karaismailoğlu, “mebpasaj.pttavm.com adresi üzerinden MEB ürünleri için özel bir bölüm açtık. PttAVM’de özel eğitim kurumlarımıza açtığımız mağazalardan, PTT bunu kimseye yapmıyor, protokol tarihinden itibaren 6 ay geçerli olmak üzere komisyon ücreti ve kargo ücreti alınmayacak. İstihdamı güçlendireceğine inandığımız bu adımdan ötürü son derece memnunuz. Arkadaşlarımızı tebrik ediyor, projemizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah, gelişen süreçte sistem oturdukça bu katkıdan hem öğrencilerimiz hem okullarımız hem de vatandaşlarımız faydalanacaktır. Tabii bu projenin ortaya çıkması ve uygulanmasında Sayın Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e çok teşekkür ediyorum. PTT Genel Müdürlüğümüze ve PTT çalışanlarına da son derece teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

 

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds