Ara
Close this search box.

Vision Talks’da FMCG Trendleri ve E-Ticaret

Vision Talks

Türkiye’de FMCG sektörünün trendleri ve e-ticaretin konuşulduğu, “Türkiye’de FMCG Trendleri ve E-ticaret” başlıklı Vision Talks’ da Segmentify Hesap Yönetimi Başkan Yardımcısı Melisa Çakır Suskun moderatörlüğünde, konuşmacılar Yıldız Holding e-Star Global Genel Müdürü Sadem Pehlivan ve Fellas Foods E-Ticaret Müdürü Muhammet Burak Aykurt oldu.

2022 yılının FMCG sektörü ve e-ticaret süreçlerinin nasıl geçtiği üzerine değerlendirmelerin yapıldığı Vision Talks’da, konuşmacılar trendleri, müşterilerin beklentilerini ve FMCG sektörünün e-ticaret süreçlerini izleyiciler ile paylaştı.

2022 yılı FMCG ve e-ticaret alanı değerlendirildi

Yıldız Holding e-Star Global Genel Müdürü Sadem Pehlivan, 2022 yılının kanal özelinde konjonktürden ayrıştığını belirterek, 2022 yılına başlangıç temposunun yüksek olması ile bütçelerde revizeler yaptıklarını açıkladı. Pehlivan, “Yine pazarın üzerinde büyüdük. Atıştırmalık üzerinde kendi kor kategorilerimiz üzerinde ciddi büyümeler sağladık. Bir taraftan işte global fraksiyonlarımızı genişletmeye çalıştığımız genel anlamıyla çok başarılı bir yıl oldu diyebilirim.” ifadelerini kullandı.

2022 yılı değerlendirmelerini paylaşan Fellas Foods E-Ticaret Müdürü Muhammet Burak Aykurt 2022 yılı başlangıcının belirsizliklerle başladığını ancak yıl hedeflerini Kasım ayı başlamadan gerçekleştirdiklerini söyledi.

Aykurt, bizim hedeflerde aynı şekilde revize oldu. Biz de revize bir şekilde ilerledik. Senaryo aynı ama genel olarak özellikle son çeyrek çok daha böyle umduğumuzun üstünde geçti. Bizim adımıza çok yüksek oranda böyle pazar üstünde seyrettiğimiz dönemler yaşadık. Bu da bizim genel ortalamanızı aslında şekillendirmiş oldu.” dedi.

Enflasyonist ortamın etkisi ile ciro rakamlarının yüksek seviyelerde seyrettiğini belirten Aykurt, “Yani cirolar çok şişti ama tabii işin gerçek kısmı adetlerde ortaya çıktı. Biz adetsel anlamda rekor rekor kırdık. Kendi adımıza üçe katladık bir önceki yıl ki adetlerimizi. O yüzden çok mutluyuz.” dedi.

FMCG’de Black Friday dönemi

Black Friday dönemi hakkında açıklamalarda bulunan Pehlivan, Black Friday üzerinde makro, sezon özelinde hepimiz bütçelerimizi, hedeflerimizi planlarken işte büyük bir kısmını son çeyreğe göre planlıyoruz. Bu ne kadar sağlıklı tartışılır ama böyle bir gerçek var. Bu sene biz de çok iyi performans sergiledik son çeyrekte ama geçmiş yıllara nazaran bakıldığında aslında daha sağlıklı, daha sürdürülebilir devam edip, fiyatlar vesaire böyle promosyonlarla agresif promosyonlarla değil de yani tüketicileri de buna alıştıracağımız şekilde bir geçiş makro sezonu gibi düşünürsek aslında ben o açıdan daha mutlu oldum.” dedi.

Geçmiş yıllarda ki rakamların sürdürülebilir olmadığını ifade eden Pehlivan, daha ayakları yere basan kurgularla bu Black Friday döneminde müşterileri karşıladıklarını açıklayarak, bu yöntemin çalıştığını ve gelecek yıllar için umut vaad edici olduğunu ifade etti.

“Black Friday’de doğru fiyatlama önemli oldu”

Black Friday dönemine yönelik Aykurt, “Fiyatlama kısmında da bu anlamda bizi çok rahatlattı. Yani sadece karlılık olarak değil, müşteri gerçekten neyi ne fiyata aldığını bildi. Biz de gerçekten böyle zarar etmiyoruz değil mi deyip bakmadık birbirimize. Yani biliyorduk ki evet, doğru fiyatlamayla hem biz hem müşterinin kazanacağı şekilde bir belirli bir oranla ilerledi konu, aslında en önemli detay hakikaten buydu.” dedi.

Burak Aykurt, enflasyonist dönem ile Black Friday özelinde müşteri tarafında farklı yaklaşımların olduğunu belirterek indirimlerin yeterli gelmediği yorumlarının da olduğunu ifade etti.

“E-ticaret kanalında da pazarı büyütme misyonumuz var”

e-Star Global Genel Müdürü Sadem Pehlivan markalarının büyüme süreçlerinde, offline alanda lider bir marka olmalarının e-ticaret kanalı üzerinde de pazarı büyütmekle ilgili bir misyonunun olduğunu belirtti.

Pehlivan, “2022 yılının markası için strateji ve organizasyonunun genişlediğini belirterek, Pazaryerlerinde geçen seneye göre ciddi anlamda büyürken kâr etmeye başladık ki bu bizim için müthiş başarı inşallah bu sene de onu yapacağız. Türkiye’deki pazaryeri operasyonumuzu kendi kendini çevirebilen ve diğer iş birimlerinden pay almayan hale gelmesi çok kıymetliydi. Stratejik hedeflerden bir tanesiydi. Onu başardık.” dedi.

E-ticaret ve offline alanı bir arada götürmeyi planladıklarını söyleyen Sadem Pehlivan, “Omnichannel yönetim yaklaşımını holding içerisinde kurmaya çalışıyoruz. Kuruluş amaçlarımızdan bir tanesi bu zaten.” şeklinde ifade etti.

FMCG ürünlerinde tüketici alışkanlıkları değişiyor

FMCG sektöründe ürün gruplarının e-ticarette satışında, tüketici alışkanlıklarının önemini vurgulayan Fellas Foods E-Ticaret Müdürü Burak Aykurt, sağlıklı atıştırmalık ürünlerine olan yönelimin pandemic ile arttığını ve tüketicinin tüketim alışkanlıklarının değişiklik gösterdiğinin altını çizdi.

Tüketiciler tarafından tercih edilme noktasında Sadem Pehlivan, global düzeyde olan markaların artık lezzetsiz, özensiz olma ihtimali olmadıklarını belirterek, “iş aslında artık lezzetten öte lezzetle birlikte bir deneyimi yaşatabiliyor olmak ve doğru deneyimi yaşatabiliyor olmak kısmına geçti. Bütün markaların da bence derdi bu olmalı.” şeklinde ifade etti.

Tüketici tarafında sadakat yaratmaya çalıştıklarını ifade eden Aykurt, sadakat çalışmaları yaparak bunun sadece fiyat odaklı şekilde ilerlemediğini söyledi. Aykurt, “Tüketicilerimize çıkarttığımız özellikle yaptığımız her yeni üründe birbirini tamamlayıcı ürünler haline getirmeye başlıyoruz. Yani bir ürünü aldığı zaman devamında bunu da alabileceği işte bu ihtiyacın da giderilebileceği bunun en yakın örneği şöyle söyleyeyim, bize şöyle bir yorum gelmişti işte ya ürünleriniz kahvenin yanında mükemmel gidiyor. Kahve çıkarttık, kahveyle beraber satıyoruz artık.” dedi.

Tüketicilerden gelen bildirimler takip edilmeli

Müşteriler tarafından gelen yorumlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Segmentify Hesap Yönetimi Başkan Yardımcısı Melisa Çakır Suskun, “Ben hep takip ediyorum, bir kullanıcıdan gelen geri bildirimler, yorumlar, şikayetler, gerçekten cevher yatıyor. Bundan sonra ne yapmam gerekiyor, hangi ürün nasıl geliştirmen gerekiyor? Hep şey gibi bakıyorum bu konuya roadmap sunuyor.” şeklinde ifade etti.

Trendlerin hızlı değişebildiği üzerinde değerlendirmeler yapan Sadem Pehlivan online kanalda FMCG ürünleri kategorisinde var olmak için yapılması gerekenleri açıklayarak, “Atıştırmalık bir keyif kategorisi yani orada zaten bir mutluluk satıyorsun. Yani bir sürpriz satmak yani o tadı hissettirdiği ile birlikte hep bir sürpriz satmak durumundasın ve yeni ürün yenilik bizim kategorimizde. Hatta online’da yeni ürün payına bakıyorum. Şimdi yeni ürün etkisine bakıyorum, yeni ürünlerin inanılmaz yüksek. FMCG’nin yaklaşık 3 misli, yüzde 15’ler civarı. Bu çok önemli, çok kıymetli. Diyoruz ki bu kanal üzerinde işte offline da yaptığından farklı işte exclusive ürün yapman lazım. Kanala özel ürün yapamıyorsan işte belli bir dönem farklı bir çeşidi, farklı bir lezzet, farklı bir varyant ile ayrıştırmak lazım.” dedi.

Sadem Pehlivan, e-ticarette ürünlerin tüketiciler tarafından tercih edilmesinin çeşitli etkenlerle şekillendiğini ve ürün görseli, ambalaj paketi ve küçük ayrıntıların dahi tüketicinin satın alma kararını etkilediğini söyledi. Pehlivan, “İşte ambalaj yönetimi, ürün, bilgi yönetimi, aslında burası dijital bir raf. Çünkü dijital shelf diyorlar ya işte. Orası da bir raf aslında milisaniyeler var. Karar vermek için artık hani saniye bile değil görüyorsun. Görsel göze hitap etmiyorsa ve anlamıyorsan, görmüyorsan ne olduğunu direkt tüketici başka ürüne yöneliyor.” diye konuştu.

Trendlerin takip edildiğini belirten Burak Aykurt, “Biz firma olarak bazı trenlere gidip böyle istasyonundan seyretmeyi tercih ediyoruz. Geçişini bekliyoruz, geçiyor. Bazı trenlere de böyle binelim diye bilet alıyoruz. Binmeye çalışıyoruz, kaçırdıklarımız da oluyor. İsteyip de kaçırdıklarımız da oluyor, istemeden yani gerek yok deyip bilerek geçmesini beklediklerimiz de oldu ama hepsini seyirci olarak seyrettik. Çünkü takip etmek istedik. Metaverse işte çok fazla gördük ama bizim ürünler üzerinde helal gıda üzerinde. Biraz daha teknoloji gerekiyor yani. Çünkü bizim müşterimiz tadını belki uzaktan hissetmek isteyecek gelecekte ve yani bir şey bulmamız lazım. Yani bu bu teknoloji geldiği zaman belki o zaman daha farklı şeyler olabilir. Ama şu anda öyle bir teknoloji yok.” şeklinde açıkladı.

FMCG ürünleri e-ihracatında sertifikasyon önemli

FMCG ürünleri kapsamında özellikle gıdada e-ihracat noktasında sertifikasyon süreçlerine ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.

Yıldız Holding e-Star Global Genel Müdürü Sadem Pehlivan, sertifikasyon noktasında e-ihracatta geleneksel ihracata göre daha çok sertifikaya ihtiyaç duyulabildiğini aktardı. Sertifikasyon süreçlerinin işleyişi hakkında bilgi veren Pehlivan, “Bunların her birinin sertifikalarını alıyorsun. Sonra bu sertifikaları bir de kabul ettirme süreci var. Bunların bir de genel geçer kuruluşlardan alınmış olması gerekiyor işte belirli bir süreç içerisinde alınmış olması gerekiyor gibi. Belli kurallar var.” şeklinde konuştu.

FMCG ürünlerinin e-ticaret ve e-ihracat süreçlerinin kolay olmadığını ancak keyifli bir sürecin de yaşandığını ifade eden Fellas Foods E-Ticaret Müdürü Burak Aykurt, Süreçlerin hepsini e-ticarette birebir kendim yaptım. Dokundum o kadar keyifliydi ki bir ilk, başta zor gelen şey bir yerden sonra keyif almaya da başlattı. Çünkü çok iyi tanımaya başladım bu sefer. Bazı şeyleri ama yine de kolay değil süreç olarak.” şeklinde açıkladı.

E-ticarete sürecine başlayacaklara tavsiyeler aktaran Burak Aykurt, e-ticaretin tamamen dijital bir alan olarak görüldüğünü ancak tamamen dijital bir iş olmadığını söyledi. Aykurt, “Tamamen dijital bir iş değil, depoda da vakit geçirmen gerekiyor. Gidip bir gün muhasebeyle beraber oturup bakmak gerekiyor. Bir hata oldu diyelim, ama müşteri siparişi bekliyor. Saatler, dakikalar çok önemli gibi gibi birçok detay var. Gidip onları öğrenmek gerekiyor. O yüzden e-ticaret alanına girecekler bunun her alanını bilmek zorundalar.” dedi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds