Ara
Close this search box.

E-ticaretin dünya haritası: Almanya!

Almanya

Avrupa Birliği’nin kurucu ülkelerinden olan Almanya, aynı zamanda Avrupa sanayisinin en önemli ülkesidir. Almanya, Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve en kalabalık nüfusa sahip ülkesi olmakla beraber, Avrupa ekonomisinin lokomotifi konumundadır. Almanya aynı zamanda Türkiye’nin geleneksel ticarette en önemli pazarlarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Peki, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın e-ticaretteki konumu nedir? Geleneksel ticarette Türkiye’nin önemli bir pazarı olan Almanya, e-ihracatta neler vaat ediyor? Almanya’ da e-ticaret tüketici sayısı, internet penetrasyonu ve yıllık ortalama harcanan miktar Avrupa ortalamasının üzerinde olduğu istatistiklerde görülmektedir. E-ticarette ve e-ihracatta Almanya pazarı ve potansiyeli nedir? Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya e-ticarette neler vaat ediyor?

Almanya e-ticaret Pazarının Özellikleri

Almanya, 2021’de 109,1 milyar ABD doları gelirle e-ticaret için dünyada beşinci en büyük pazardır ve Avrupa’nın en büyük ikinci pazarıdır ve bu rakamlar ile Fransa’nın önünde Birleşik Krallık’ın arkasında yer alıyor.

Almanya’da da e-ticaret hacmi 2021 yılında artarak (%19) 99 milyar Euro tutarında gerçekleşmiştir. Mart 2022 yılı rakamları ile B2C e-ticaret geliri 97,4 milyar Euro olarak görülüyor. Almanya pazarında her yıl B2C e-ticaretinde patlayıcı bir büyüme yaşanıyor. Almanya’daki B2C çevrimiçi gelirleri yirmi birinci yüzyılın başında bir ila üç milyon Euro’ dan 2020’ye kadar 73 milyar Euro’ ya yükseldi. 2022’nin sonunda, Almanya’daki e-ticaret pazarının yaklaşık 141,20 milyar ABD Doları gelir elde etmesi bekleniyor. Bu gelirin, yıllık %11,46’lık bir büyüme oranı göstermesi ve bunun da 2025 yılına kadar yaklaşık 195,50 milyar ABD Doları seviyesinde öngörülen bir pazar hacmiyle sonuçlanması bekleniyor.

E-Ticaret pazarında, kullanıcı sayısının 2025 yılına kadar 68,4 milyon kullanıcıya ulaşması bekleniyor. Kullanıcı penetrasyonunun 2022’de %80,1 ve 2025’te %81,9’a ulaşması bekleniyor. Online alışverişin artışı tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da da devam ediyor ve COVID-19 pandemisi etkisiyle online alışverişe olan bu eğilim daha da artıyor. Ocak 2022 rakamları ile Almanya’nın internet penetrasyon oranı %93,0 oldu. Almanya’da akıllı telefon penetrasyonu yüzde 80.

Sosyal medya kullanıcı sayısı ise 60,88 milyon. Facebook, YouTube veya Instagram gibi sosyal medya platformlarının rolü yüksek önemini korumaya devam ediyor. Rakamlarla ortaya konulduğu üzere Almanya’ da e-ticaret büyümeye devam ediyor. Avrupa’ nın en kalabalık nüfusu olan ve büyüyen pazar içerisinde e-ihracat içinde birçok fırsat barındırıyor.

Almanya’da e-ticaret

  • Nüfus: 84,316,622 milyon
  • İnternet penetrasyonu: 74 milyon (%93,0)
  • E-ticaret kullanıcıları: 69 milyon
  • Akıllı cep telefonu kullanıcıları: 62.6 milyon (%80)
  • Aktif sosyal medya kullanıcıları: 60.88 milyon
  • Küresel e-ticaretteki sırası: 5
  • E-ticaret gelirleri (2020): 72.8 milyar euro
  • E-ticaret gelirleri (2021): 99 milyar euro
  • E-ticaret gelirleri (2022): 141.20 milyar dolar
  • E-ticaret gelirleri (2025): 195.50 milyar dolar (Tahmini)

Almanya’da e-ticarette popüler kategoriler 

  • Giyim, ayakkabı
  • Tüketici elektroniği ve telekomünikasyon ürünleri
  • Kitaplar/filmler/oyunlar
  • Oyuncaklar
  • Hobi& Kendin Yap ürünleri
  • Mobilya & Gereçler
  • Gıda, Kişisel Bakım

Giyim, 2021’de Almanya’da çevrimiçi olarak satın alınan ürünler arasında ilk sırada yer alarak 19,27 milyar Euro gelir elde etti. Tüketici elektroniği ve telekomünikasyon ürünleri, çevrimiçi alışveriş yapanlar için bir sonraki en popüler seçimdi. Gelecekte e-ticaret kategorileri için sunulan verilere göre, elektronik ve medya segmentinin 2025’te yaklaşık 26,1 milyar Euro gelir elde etmesi bekleniyor. Mobilya ve ev segmentinin de aynı yıl 15,9 milyar Euro gelir elde etmesi bekleniyor.

Dünyanın çoğu gibi, Almanlar da Amazon’dan alışveriş yapıyor. Amazon.de Almanya’nın önde gelen online pazaryeri olarak listenin başını çekiyor. Listede çok kanallı çevrimiçi perakendeci Otto ikinci sırada yer alıyor ve onu moda perakendecisi Zalando izliyor.

Almanya’da Popüler Online Pazaryerleri ve Eylül 2023 Trafikleri

  1. de – 440.2 milyon
  2. de – 147.7 milyon
  3. de – 47.2 milyon
  4. com 23.7 milyon
  5. de. – 21.7 milyon

Almanya’ya e-ihracat için birçok sebep var

Alman tüketicilerin sınır ötesi ticaret ile alışveriş tercih etme oranlarını incelemeden önce belirtmek gerekir ki, Türkiye’nin geleneksel ihracattaki en büyük pazarı Almanya’dır. 2021 yılında Almanya’ya gerçekleştirdiği ihracat ile tarihi zirve görülürken yıllık bazda yüzde 22,9 artışla 17 milyar 705,4 milyon dolara yükseldi. Bu noktada Türkiye’nin geleneksel ihracatta en büyük pazarı olan Almanya’ ya yönelik e-ihracat potansiyeli olduğu ortadır ve bu potansiyel ivedilikle değerlendirilmelidir. E-ihracat konusunda Türk şirketlerin Almanya pazarında Alman tüketicilerin yaklaşımlarını ve davranışlarını analiz ederek pazarda büyük fırsatlar yakalaması mümkün olmaktadır.

Avrupa Birliği’nin, Avrupa içindeki elektronik ticareti uluslararasılaştırmayı amaçlaması ve Avrupa Birliği’nin ticaret anlamında en güçlü ülkesi olan Almanya’yı Türk şirketlerin e-ihracat radarına alması bekleniyor. Almanlar’ın yavaş ama istikrarlı şekilde sınır ötesi ticareti tercih etmeye başladığı biliniyor.

Giderek artan bir şekilde Almanlar sınır ötesi ticaretten faydalanıyorlar ve sınır ötesi ticareti tercih etme nedenleri farklı çeşitler ve düşük fiyat seçenekleri oluyor. Böylece Avrupa’nın en büyük ikinci e-ticaret pazarı olan Almanya, Türk firmaların e-ihracat yapabilmesi için öne çıkan bir konumda. Alman tüketicilerin sınır ötesi ticarette düşük fiyat seçeneklerini değerlendirmesi sebebiyle Almanya’ ya e-ihracat yapılması döviz kuru farkı sebebiyle de tercih edilebilir oluyor.

Almanya’ya e-ihracatta dikkate alınması gereken bilgiler 

Almanya’ ya e-ihracat yapmak isteyen firmaların bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor:

  • Alman tüketicilerin bir kısmı hala sınır ötesi ticaret ile ürün satın alma konusunda bazı olumsuz beklenti ve endişelerin üstesinden gelmeye çalışıyor. Güven, Alman tüketiciler için temel değerlerden biridir ve alışveriş yapacakları platforma güven duymayı tercih ederler. Bu sebeple küresel e-ticaret devi olan Amazon Almanlar için güvenilir bir tercih olarak görülmekte ve en çok tercih edilen pazaryeri olmaktadır.
  • Almanların çoğunun ana dillerinde olan web sitelerinden alışveriş yapmayı tercih ettikleri belirtilir ve kendi platformları üzerinden satış yapmayı planlayanlar için .de ulusal bağlantısı ile bir e-ticaret web sitesi açmaları önerilmektedir. Web sitelerinin ve çevrimiçi mağazaların Almanca dilinde olması bekleniyor.
  • Alman tüketiciler belirli bir ürün hakkında abartılı söylemleri umursamıyorlar. Parametreler ve gerçek işlevi hakkında gerekli tüm bilgileri bilmek istiyorlar. Web sitelerinde alt bilgide sahibiyle ilgili ayrıntıları bilmek ve alacakları ürüne dair kalite beklentisi ile kalite işaretleri, rozetler, sertifikaları görmek ve tüm bu unsurların onların taleplerini karşılamasını bekliyorlar. Alman tüketiciler riskten oldukça kaçınıyor ve yüksek kaliteli ürünler bekliyor.
  • Sadakat, aşinalık ve kaliteye önem verdikleri için Alman alıcıya satılan üründe beklentileri karşılamanız ile uzun yıllar boyunca ürün satış sürecinizi devam ettirebilir ve markanıza yıllarca sadık kalacak memnun müşteriler edinebilirsiniz.
  • Alman tüketiciler için çok önemli olan bir diğer konu ise veri güvenliğidir. Birçok ülkenin vatandaşları için bu konu çok önemli olmasa da Almanlar bu konuda hassas davranmaktadırlar. Online mağazalardan satın alma söz konusu olduğunda, Almanlar verilerinin saygılı ve dikkatli bir şekilde ele alınmasını talep ediyor. Bu durum Almanya’ ya e-ihracat yapacak firmalarımız için dikkat edilmesi gereken farklı bir bilgi olarak öne çıkıyor.
  • Almanlar, herhangi bir gerekçe göstermeksizin 14 gün içinde siparişlerini iptal etme ve mal veya hizmetleri iade etme hakkına sahiptir ve sınır ötesi ticarette bunun garantisini görmek isterler.
  • Alman tüketicilerin veri güvenliği hassasiyeti ödeme yöntemleri noktasında da karşımıza çıkıyor. Online alışverişte kart ile ödeme yöntemini çok fazla tercih etmeyen Alman tüketiciler, giderek artan bir oranla PayPal ödeme yöntemini tercih ediyorlar.
  • Satın almayı planlamayı ve satın almadan önce biraz araştırma yapmayı seven Alman tüketiciler, belirli bir ürüne karar vermek ve daha düşük fiyat seçeneği şansını artırmak için birçok platformu ziyaret ederler ve aradıkları ürünün birçok platformda mevcut olmasını bekliyorlar.
  • Satın alma sürecinde araştırma yapmayı seven Almanlar için bu araştırma süreçlerinde diğer dikkat ettikleri ve tercihlerini etkileyen diğer hususlar ise hızlı teslimat, esnek teslim alma tarihleri, teslimat yeri olasılığı ve kolay iadedir. E-ihracat yapacak firmalarımızın Alman tüketicilerin bu taleplerini göz önüne almalı ve Alman tüketicileri kazanmalıdır.
  • Bu hususların tüketiciye sunulması ile Almanların şirketin yurtiçi veya yurtdışından olması ile daha az ilgilendikleri bilinmektedir. Ürünlerin ve satış sonrası hizmetlerin kalitesinin yüksek beklentilerini karşılaması önemlidir.

Özetle Alman pazarında satış yapmayı düşünen e-ihracat firmalarımızın kültürel farklılıkları göz önünde bulundurması gerekiyor. Güven, sadakat, aşinalık, kalite ve güvenlik Alman tüketiciler için temel değerlerdir. Böylece Almanların doğası, alışveriş yöntemleri hakkında çok şey söylüyor. Fiyatları karşılaştırmayı, araştırma yapmayı sevmeleri ile Almanlar duygusal tüketiciler değildirler. Promosyon, reklam vaatlerine değil, bilgi ve ürünün kalitesine, işlevine odaklanırlar. Ayrıca verileri hakkında yüksek şüpheciliğe sahiptirler, bu yüzden Almanlar’ın nadiren mağazalarda hesap açtıkları görülür. Tüm bunları bilmek, Almanya dışındaki mağazaların, ülkemizden e-ihracat yapan ve yapmayı planlayan firmaların Alman tüketicilere ulaşmasına ve onların güvenini kazanmasına yardımcı olur.

Öne çıkan ödeme yöntemleri 

Ödeme söz konusu olduğunda, en yaygın yöntemler fatura ile satın alma, PayPal, otomatik ödeme ve kredi kartlarıdır. Birçok web sitesi banka havalelerini kabul eder veya fatura/şimdi al, sonra öde gibi seçenekler sunar. PayPal ve benzeri online ödeme yöntemleri yüzde 48 pazar payı ile ilk sırada yer almaktadır. Ardından faturalar, geleneksel transferler (%21) ve banka kartları (%19) vardır.

E-ticarette yasal düzenlemeleri 

Almanya, yeni dijital çağa uyum sağlamak için yasal ve düzenleyici çerçeveler oluşturmuştur. Bu noktada e-ticaret için çeşitli yasal düzenlemeler bulunmaktadır.

Almanya’ da e-ticaret sürecinde satıcının sipariş alma sürecinde müşteri ile yapacağı sözleşmeden önce e-ticarette artık yer edinmiş olan ancak atlanmaması da gereken ürün hakkında detaylı bilgi, teslim ve ödeme şekilleri, şirket ismi, vergi numarası gibi bilgileri şeffaf bir şekilde sunması beklenmektedir.

Bunun yanı sıra Almanya’daki potansiyel müşterilere ulaşmak isteniyorsa Alman yasalarına uymak zorundadır. Hukukun bu alanında, en önemli Alman tüzükleri şunlardır: Haksız Rekabete Karşı Eylem (UWG), Fiyat Teklifi Yasası (PrAngV), Telemedya Yasası (TMG), Gizlilik Yasası (BDSG), Ambalaj Yasası (VerpackV), Alman Medeni Kanunundaki (BGB) Genel Hüküm ve Koşullara İlişkin Düzenlemeler, Tüketiciyi Koruma Yasası, Yayıncılık ve Elektronik Medyada İnsan Onurunun ve Küçüklerin Korunmasına İlişkin Anlaşma (JMStV), Menkul kıymetler kanunu ve mali denetim kanunu (sizin durumunuzla ilgiliyse). Almanya’da tüketici yasasını, rekabet yasasını veya ticari marka yasasını ihlal eden satıcılara karşı yazılı uyarıların yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Alman ulusal yasaların yanı sıra birçok yasa Avrupa Birliği ile uyumlu hale gidiyor olsa da farklılıklar göz ardı edilmemelidir. Bunun yanında Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği ülkelerindeki işletmeler tarafından online olarak sunulan tüm ürün ve hizmetlere tam erişim için online engelleri ortadan kaldırma yolunda adım atmıştır.

E-ticareti tüm yönleri ile ele alan Avrupa Birliği’ndeki yeni e-ticaret kuralları, Türkiye’den Avrupa’ya e-ihracat yapmak isteyen firmaları ilgilendiriyor. Avrupa Birliği tarafından Gözden Geçirilmiş Ödeme Hizmetleri Direktifi ve halihazırda yürürlükte olan sınır ötesi paket teslimat hizmetlerine ilişkin yeni kurallar; haksız coğrafi engellemeyi durdurmak için yeni kurallar; revize edilmiş tüketici koruma kuralları; mal ve hizmetlerin çevrimiçi satışı için yeni KDV kuralları; AB’de haksız coğrafi engellemeyi sona erdirmek için yeni kurallar ortaya kondu.

Avrupa Komisyonu, milliyet veya ikamet yeri temelinde çevrimiçi ayrımcılığı sona erdirmek için Avrupa Birliği çapında kurallar açıkladı. Ayrıca, ülkeye özgü web sitelerine yeniden yönlendirilmek veya belirli bir ülkeden banka veya kredi kartlarıyla ödeme yapmak gibi haksız engellerle karşılaşmamamızı sağlayacak kurallar da getirdi.

Sınır ötesi paket teslimatları 

Sınır ötesi paket teslimatlarını daha ucuz hale getirmek amacıyla tüm ürünlerde sınır ötesi paket teslimat fiyatları, yurtiçi teslimat fiyatlarından ortalama 3 ila 5 kat daha yüksek görünüyor. Bu sorununu ele alarak durumun, sınır ötesi e-ticaretin gelişmesinin önünde bir engel olduğunu açıklayan Avrupa Birliği, çevrimiçi sınır ötesi paket teslimat hizmetlerine ilişkin yeni kurallar, bir üye devletten diğerine paket göndermenin en ucuz yolunu bulmayı kolaylaştırmak gibi imkanlar sunmaktadır. Teslimat fiyatlarında bir üst sınır koymasalar da işletmelerden fiyatlarını net bir şekilde açıklamaları beklenmektedir.

Tüketiciler için, Avrupa Komisyonu’nun web sitesindeki özel bir web sayfasından paket teslimat fiyatlarına bakabilecekleri imkanı sunmaktadırlar. Aynı zamanda ulusal makamlar her yıl paket teslimat şirketlerinden bilgi toplamaları ve paket teslimatının evrensel bir hizmet yükümlülüğüne tabi olduğu durumlarda, ulusal düzenleyici makamların tarifelerin makul olmayan şekilde yüksek olduğu durumları değerlendirmesi gerekeceğini açıklamaktadırlar.

Avrupa Birliği çapındaki kurallar ile üye devletlerin tüketicileri çevrimiçi ortamda korumasını kolaylaştırmayı ve bu kurallarla, dolandırıcılığın tespit edildiği sitelerin veya sosyal medya hesaplarının kaldırılmasını sağlayacakları açıklandı. Ayrıca, sahte çevrimiçi satıcıların kimliğini izlemek için internet servis sağlayıcılarından veya bankalardan bilgi talep etmeyi de mümkün kıldılar. Ayrıca Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kabul edilen Dijital Hizmetler Yasası ve Dijital Piyasalar Yasası ile birlikte bu teklif, tüm kullanıcılar için daha güvenli ve daha açık bir dijital alan ve işletmeler için eşit bir oyun alanı yaratmayı amaçlıyorlar.

Dijital Hizmetler Yasası’nın ile üç özel hedefi var; tüketicileri ve temel haklarını çevrimiçi ortamda daha etkin bir şekilde korumak; çevrimiçi platformlar için güçlü bir şeffaflık ve hesap verebilirlik çerçevesi oluşturmak; tek pazar içinde yeniliği, büyümeyi ve rekabet gücünü teşvik etmek.

Böylece e-ticaret alanında çıkarılan bu kurallar bütünü Avrupa Birliği üye devletleri ve Türkiye gibi Avrupa’nın önemli ticari partnerlerini ilgilenmektedir. E-ihracat yapan ve yapmayı düşünen firmalarımızın yasal düzenlemeleri göz önünde bulundurması oldukça önemli olup, söz konusu sınır ötesi ticaretleri Avrupa Birliği ülkelerine olduğunda hem Avrupa Birliği yasal düzenlemeleri hem de ülkelerin ulusal yasal düzenlemeleri konusunda dikkatli olunmalıdır. Almanya’ ya e-ihracat söz konusu olduğunda Alman ulusal yasaları ile e-ticarette geçerli olan cayma hakkı bilgileri veya sözleşme öncesi bilgiler sağlama konusu gözden kaçmamalıdır.

 

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds