Ara
Close this search box.

E-ticarette 2023 yılında bizi neler bekliyor? (5)

e-ticaret

2022 yılı e-ticaret için nasıl geçti? Markalar yeni normal dönemde nasıl stratejiler geliştirdi? 2023 yılında e-ticaret ve e-ihracatta beklentiler neler? Sektörün lider isimleri, tüm bu soruları WORLDEF E-Ticaret için yanıtladı.

Türkiye’nin büyüme trendinde olacağı 2023 yılının özellikle e-ihracat alanında bir atılım yılı olacağını belirten Prapazar Kurucu CEO’su Ferhat Akmermer, pazar araştırması yapmanın bir bakıma toplum mühendisliği yapmak olduğunu ve her ülke pazarı için ayrı strateji geliştirmek gerektiğini söyledi. E-ticaretin, 2022 itibariyle 3 trilyon dolardan fazla değere sahip olduğunu hatırlatan NomuPay Türkiye Genel Müdürü, Öğretim Görevlisi Ergi Şener ise, e-ticaretin pazar payının 2023 yılında hem ülkemizde hem dünyada artmaya devam edeceğini ifade etti.

Ferhat Akmermer: Yıllar geçse de e-ticaretin bazı kuralları değişmeyecek

e-ticaret
Prapazar Kurucu CEO’su Ferhat Akmermer

Prapazar Kurucu CEO’su Ferhat Akmermer, pandemi sonrası e-ticaret ve e-ihracat alanında müşteri beklentilerinin karşılanması, kaliteli ve uygun lojistik ve depolama çözümlerinin geliştirilmesi gibi alanlarda ciddi gelişmeler olduğunu söyledi. Yıllar geçse de e-ticaretin değişmeyecek bazı kuralları olduğuna işaret eden Akmermer, “Doğru ürün, pazar araştırması ve pazaryerinin seçimi çok önemli. Çünkü her ülke tüketicisinin tercihleri birbirinden farklı. Coğrafya, yaşam tarzları, alışkanlıklar, ülkenin ekonomik durumu tüketici davranışlarını etkileyen unsurlardan sadece birkaçı. Pazar araştırması yapmak bir bakıma toplum mühendisliği yapmak gibidir. Her ülke pazarı için ayrı strateji geliştiriyor olmanız gerekir” diye konuştu.

Akmermer, “Pazar araştırması ve satmanız gereken ürün gamının belirlenmesi, birlikte ilerlemesi gereken konular. Sizi rakiplerinizden ayrılacak özellikleriniz olmalı. Ürün farklılaştırma bu işin olmazsa olmazlarından” dedi.

“Dünyadaki gelişmiş ekonomiler büyüme kaybı yaşayacak”

2023 yılında ABD, Avrupa ve Birleşik Krallık gibi dünyadaki gelişmiş ekonomilerin büyüme kaybı yaşayacaklarını öngördüklerini aktaran Akmermer, “Bu durumu Türkiye için bir fırsat olarak algılayabiliriz ancak genel anlamda büyümenin gerileyeceği bir ortamda ithalat da gerileyeceği için cari dengelerin çok fazla bozulmasını bekleyemeyiz” ifadelerini kullandı.

E-ihracat tarafında 2023 yılında büyük gelişmeler yaşanmasını beklediklerini vurgulayan Akmermer, “Çin, Hindistan ve özellikle Endonezya ekonomilerinin 2023 yılı itibariyle büyüme trendinde olduğu gerçeği ile Rusya pazarı ile ilgili son dönemde yaşanılan ambargoların ülke üzerindeki etkilerini fırsata çevirecek atılımlar yapılabilir. Ülkemizin büyüme trendinde olacağı 2023 yılı için özellikle e-ihracat alanında bir atılım yılı olacağını düşünüyorum” sözlerini kaydetti.

Ergi Şener: E-ticaret, bir numaralı alışveriş kanalı haline dönüştü

e-ticaret
NomuPay Türkiye Genel Müdürü, Öğretim Görevlisi Ergi Şener

NomuPay Türkiye Genel Müdürü, Öğretim Görevlisi Ergi Şener, dünya çapındaki tüm satışların yaklaşık yüzde 22’sini oluşturan e-ticaretin, 2022 itibariyle 3 trilyon dolardan fazla değere sahip olduğunu hatırlatarak, “Bu değerin 2026 yılına kadar 5 trilyon doları aşacağı bekleniyor. Pandemi sonrası, artık bir numaralı alışveriş kanalı haline dönüşen e-ticaret, Ülkemizde de oldukça çarpıcı bir biçimde gelişiyor ve büyüyor. Müşterilerin çevrimiçi alışveriş konusundaki artan tercihi ve lojistik, veri yönetimi ve mobil teknolojilerdeki sürekli gelişmeler sayesinde, elektronik ticaretin pazar payı 2023 yılında da hem ülkemizde hem dünyada artmaya devam edecek” dedi.

Sürekli olarak yeni teknolojilerin gelişmesi ve tüketicilerin bu teknolojilere hızla adapte olarak hizmet aldıkları firmalardan yeni deneyimler beklemelerinin, e-ticaretin isminin de değişmesi gerektiğini gösterdiğini vurgulayan Şener, şöyle devam etti:

“Ben de artık, e-ticaret yerine dijitale ithafen, d-commerce (dijital ticaret) kavramını kullanıyorum. Bununla birlikte, d-commerce’ün odağında olan dijital uygulamalar ve gelişen servisler, kanal bağımsız olarak, aynı deneyimin farklı kanallarda sunulmasını ve kanallar arası entegrasyonu zorunlu kılıyor, bu da günümüzdeki elektronik ticaret oyuncularının bir an önce omni-channel stratejisini çözümleyerek, bu stratejiyi hayata geçirecek altyapıyı sağlamaları gerektiğini gözler önüne seriyor. Bunun yanında, yeni gelişen kanallara ticareti taşıyacak, kurguları ve süreçleri de geliştirmek gerekiyor.”

“Lokasyon bağımsız deneyimlemeler sağlanabilecek”

E-ticaret açısından, alışveriş deneyiminin uçtan uca yeniden tasarlandığı bir döneme girildiğine inandığını belirten Şener, “2023’de özellikle AI ve AR sayesinde pek çok perakende firması, uygulamaları üzerinden ürünlerini müşterilerinin evlerine ya da bulundukları yerlere götürerek, lokasyon bağımsız olarak deneyimlemelerini sağlayabilecek. Artırılmış alışveriş olarak adlandırılan ve “satın almadan önce dene” yaklaşımıyla yönlendirilen yeni nesil alışveriş süreci, müşterilerin ürünlerle online olarak etkileşimde bulunmalarına izin vererek onları cezbetmeyi başaracak” dedi.

Şener, “Djital asistanların artık hayatımızın birer parçası olduğunu düşünürsek, bu asistanların sipariş süreçlerinde alışveriş asistanı olarak da öne çıkacağını belirtmemiz gerekiyor. Ses tabanlı dijital asistanlara istediğiniz ürünleri sesli bir şekilde söyleyerek, sanal alışveriş listesi oluşturabilecek, ürünleri istediğiniz yerden sipariş edebilecek ya da aradığınız bir ürüne yönelik danışmanlık alabileceksiniz” ifadelerini kullandı.

Sosyal ticaret devrim yaratacak

Sosyal ticaretin, müşterilerin alışveriş davranışlarında e-ticaret kadar derinden değişikliklere neden olacağının altını çizen Şener, sosyal medya platformları üzerinden gerçekleşecek olan e-ticaretin, müşteri yolculuğundaki sürtünmeyi azaltmanın yanında; müşterilere hiper kişiselleştirme sağlayarak, sunulan ürünleri, istedikleri anda direkt olarak platform üzerinden almalarına olanak sağladığını söyledi.

Yeni teknolojilerin yanında e-ticaretin gelişiminde ödeme sistemlerinin her zaman oldukça önemli ve olmazsa olmaz bir payı bulunduğunu ifade eden Şener, “Farklı alternatifleri içeren, hızlı ve güvenilir bir ödeme sistemi, elektronik ticaret deneyimi açısından oldukça kritik. Bunun tersini de belirtmek gerekiyor; sınırlı ödeme yöntemleri sunan, statik veya deneyim odağında başarısız, müşterinin beklentilerini karşılamayan bir ödeme deneyimi, perakende veya kurumsal bir müşteriyi zor durumda bırakabilir” sözlerini kaydetti.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds