Ara
Close this search box.

Vision Talks’ta Rusya pazarı masada!

vision talks

WORLDEF tarafından düzenlenen Vision Talks, e-ticaret ekosisteminin paydaşlarını Akbank ana sponsorluğu ile ağırlamaya devam ediyor. ShopiVerse CEO’su Orxan İsayev’in moderatör olduğu Vision Talks’ta Ozon Türkiye Genel Müdürü Hazal Maraş, Rusya pazarında giyim, ev, ev tekstili, elektronik ve Fmcg ürünlerinin ihtiyaç noktasında başı çektiğini belirterek, önemli bilgiler paylaştı.

“Ozon, 70 milyon müşteriye hizmet veren bir pazaryeri”

Ozon’un uzun bir geçmişe sahip olan bir şirket olduğuna işaret eden Hazal Maraş, “Ozon.ru dünyanın en büyük 20 pazaryeri arasında ve Rusya’nın marka adı en bilindik organizasyonlarından biri. Ozon, tüm kategorileri bünyesinde barındıran, yaklaşık 31 bin satıcısı ile 70 milyon müşteriye hizmet veren bir pazaryeri. Hikayesine kitap satarak başlayıp bugün bir superapp olarak içinde fintech barındıran ve inanılmaz bir lojistik ağı bulunan bir şirket. Şubat sonrası global markaların Rusya’dan çekilmesinden dolayı müşteri taleplerinin karşılanmasında problem çıktı ve e-ticaret şirketleri değer kazandı” dedi.

Platformun global operasyonunun 2021 yılında Belarus ve Kazakistan operasyonu ile başladığına dikkat çeken Maraş, “CIS ülkelerinde pandemi öncesinde e-ticaret rakamları çok düşüktü ama şu an çok büyük fırsatlar var. Ozon’un bu sene başında Türkiye ve Çin operasyonları başladı. Kendi ülkemiz açısından muazzam fırsatlar var. Üretim ülkesiyiz, ticareti iyi biliyoruz ve yurtdışına e-ihracatçı olma fırsatı sunuyoruz. Yakın dönemde lokalleşme için İstanbul ofisimizi kurduk ve tamamen Türk bir ekip var içeride” diye konuştu.

“Birçok firma daha burada lokalleşecek”

Rusya e-ticaretinde her kategorideki ürüne ihtiyaç olduğu bilgisini aktaran Hazal Maraş, “Spesifik olarak şu kategoriye daha çok ihtiyaç var demek doğru olmaz. Bugün için giyim, ev, ev tekstili, elektronik ve Fmcg ürünleri ihtiyaç noktasında başı çekiyor. İçeride olmayan ürünleri sağlamak büyük avantaj. Ne lazım, hangi fiyattan verilebilir bu noktalarda da destek vermeye devam edeceğiz. Fiyatta daha avantaj sağlayabileceğimiz ürünlere öncelik veriyoruz. Tekstilde markalı ürünler çok önemli” ifadelerini kullandı.

Halihazırda Rusya’dan işini buraya taşıyan birçok şirket olduğuna dikkat çeken Maraş, “Çünkü politik olarak Rusya ile iyi ilişkiler içindeyiz. Rusya aslında 2015 ile 2022 arası ihracat yapması çok zor olan bir ülkeydi. En çok kısıt olan, ürün çeşitlerinin en çok incelendiği ülkelerdendi. Bugün gelinen noktada bu durum kolaylaştı ve pazar o kadar büyük ki bu durumlar kolaylaştığında inanılmaz bir avantaj çıktı ortaya. Birçok firma daha burada lokalleşecek. Bu süreci biz başlattık ve arkadan birçok şirket gelmeye devam edecek” sözlerini kaydetti.

“Ozon kullanıcı dostu bir platform”

Çok güçlü lojistik partnerlerle çalıştıklarının altını çizen Maraş, şöyle devam etti; “Şu anda 1300-1400 Eurolara kadar satışımız var. Her gün bir şeyler değişebiliyor. Çok güçlü lojistik partnerlerle çalışıyoruz. Deniz ve kara yolunun sağladığı avantajlarla lojistik operasyonlarımız oldukça kolaylaştı. Satıcılarımızı sisteme dahil ederken gümrükle alakalı konuları sürekli güncel olarak veriyoruz. Sınırlar her zaman değişebilir. Gümrükte takılan ürün çok nadir oluyor. Biz ürün olarak çok avantajlıyız. İstenilen ürünü istenilen fiyata çıkarabiliyoruz ve bu bizi çok öne çıkarıyor”

Ozon’un panellerini kullanmanın çok kolay olduğunu bilgisini paylaşan Maraş, “Ozon kullanıcı dostu bir platform ve yakında mobil uygulamamız da çıkacak. Bazı eksiklikler var ama geri bildirim geldikçe düzeltiyoruz bunları. Paneldeki her şey Türkçe. Çevirileri de ekip olarak adım adım takip ediyoruz. Rusça olan tek yer ozon.ru burada dil çevirisi yok. Ama satıcı bunu ürünlerine bakmak için, reklam kullandığında nerede göründüğüne bakmak için kullanıyor. Sisteme girmek için bir kuyruk var şu anda. Çok fazla güvenlik kontrolü yapılıyor” şeklinde konuştu.

“E-ticarette doğru çeviri ile ürünü tanıtmak gerekiyor”

Listeleme tarafında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da çeşitli bilgiler veren Hazal Maraş, “Bu noktada belli başlı birkaç kuralımız var. Satışa girdiğinde satışı artıracak şeyler aslında bu kurallar. Doğru çeviri ile ürünü tanıtmak, ürünün farklı varyantlarını doğru girmek bunlar satış için önemli ve search yaparken sistem bunlara göre çalışıyor. Ekstra hiçbir şey yok 1 günde bütün işlemlerin yapılabildiği bir operasyondan bahsediyoruz. Entegratör firmalarla da çalışmaya başlayacağız, büyük adetli ürün yüklemelerde onlarda destek olacaklar” ifadelerini kullandı.

Rusya ile Türkiye arasında beden tarafında bir farklılık olduğunu vurgulayan Maraş, “Özellikle kadın giyim tarafında ciddi bir beden farkı var. Biz bunun için geri bildirimleri alarak bir çalışma yapıyoruz. Tekstildeki iadelerin yüzde 95’inin sebebi beden sorunu. Bu konu için biraz zaman ayırmamız gerekiyor. Rusya da hizmet veren Türk tekstil firmaları ile de konuşuyoruz bu noktada” dedi.

“Lojistik tarafta satıcılarımızın hayatını kolaylaştıracak projeler üzerinde çalışıyoruz”

Fulfillment by Ozon’un bugün için Türkiye’de olmadığını ancak gelecek planları arasında yer aldığını ifade eden Maraş, “Bunun içinde kafamızda bir satıcı rakamı var olması gereken. Bu bir sene çok önemli bu süreçte sisteme giren her firmaya bu bir sene çok kazandıracak. Daha sonrasında bazı planlamalarımız olacak. 2023 içinde gözükmüyor ama çalışmalara başladık ve bu tamamen satıcılara ve hacime bağlı bu durum. Lojistik tarafta satıcılarımızın hayatını ve süreçlerini kolaylaştıracak 3 tane proje üzerinde çalışıyoruz ve bu çok kuvvetli ilerliyor. Birçok şehirde çok rahat bir hizmet sunuyor olacağız” sözlerini kaydetti.

E-ticaret iadelerinden ziyade iptal durumunun kendileri için en büyük sorun olduğunu ifade eden Maraş, “Ozon’un Rusya’da 23 bin tane teslim noktası var. Rusya’nın neresinde olursanız olun maksimum 10 dakikalık bir uzaklıkta bir teslim noktasına ulaşabilirsiniz Bazen buradan ürünler alınmıyor ve imha etmek zorunda kalıyoruz. Türkiye’den satıcının geç çıktığı ürünlerde iptalle karşılaşıyoruz. Bizde 3 iş günü içinde ürününüzü çıkın diyoruz. Tüketici tarafında da bazı bunun önüne geçebilmek için bazı teşvikler üretiyoruz” dedi.

Hazal Maraş, Vision Talks’un sonlarında ödeme süreçleri noktasında şu bilgileri paylaştı; “Bizim satıcılarımız istediği para biriminden fiyatlandırma yapabilirler. Satışların tutarı 1000 dolara ulaştığında ödeme yapıyoruz. İki hafta da bir burada verdiği döviz hesabına swift geçiyoruz. Türkiye’deki bankalar bazen ödemeleri geri yollayabiliyorlar bu noktada satıcılar bize ulaştığında bu durumu çözüyoruz. Önümüzdeki süreçte buradaki bankalarla çalışıyor olacağız ve ödemeleri buradan yapacağız. Süreç böyle çok daha rahat olacak.”

Vision Talks, e-ticaret liderlerini bir araya getiriyor

WORLDEF tarafından Akbank ana sponsorluğu ile organize edilen Vision Talks etkinlikleri, e-ticaret ekosisteminin liderlerini sektörel konu başlıkları altında bir araya getiriyor. Vision Talks’ta e-ticaret ekosisteminin önemli aktörleri, tecrübelerini, başarı hikayelerini ve sektördeki gelişmeleri paylaşıyor.

Vision Talks’ta ekosistemin önde gelen oyuncuları katılımcılara sektör hakkında gelecek vizyonu sunuyor.  Vision Talks ile katılımcıların tecrübeli iş insanları ile etkileşim kurması, beyin fırtınası yapılması ve sektörün sorunlarının tartışılması amaçlanıyor.. Vision Talks ile katılımcılara sektörlerinde yeni bir vizyon geliştirmeleri için yol haritası sunuluyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds