Ara
Close this search box.

E-ticaret veri analitiği pazarlama performansını artırıyor 

veri analitiği

E-ticaret ekosisteminin önemli isimleri, veri analitiğinin e-ticaret pazarlama performansı üzerindeki etkilerini WORLDEF E-Ticaret için değerlendirdi. Liderler, veri analitiğinin e-ticaret sitelerinin büyüme hızına katkı sağlayacağı ve tüketicilerin ilgilendiği kategoriler, ilgilendiği markalar, alışveriş yapma sıklığı, alışveriş yapma zamanlarının takip edilip anlamlı hale getirilmesi gerektiği konusunda görüş birliğinde.  

“Datalarla konuşabilmek hizmetlerin kalitesini artırmayı sağlar” 

Veri analitiğinin, algoritmalar, uygulamalar ve ölçümleme araçları ile elde edilen verilerin incelenmesi ve anlamlı hale getirilmesi olarak tanımlanabileceğini belirten English Home E-Ticaret İş Geliştirme Müdürü Hazal Ergün Dudaşlı, “Veri analitiğinde en önemli unsur güvenilir verinin toplanmasıyla başlamakta, doğru analizlerle anlamlı hale getirilmekle devam etmektedir. Dijitalleşmenin hayatımıza kattığı en önemli olgulardan biri de ölçülebilirliktir. Datalarla konuşabilmek, veriyi doğru okuyup datayı anlamlı hale getirebilmek müşterilerin neler beklediğini anlamayı ve bu sayede ürünlerin/hizmetlerin kalitesi artırmayı sağlar” dedi.  

Yapılan her pazarlama yatırımının, doğru zamanda doğru hedef kitleye yapılması amaçladığında yorumlanmış ve anlamlı hale getirilmiş datalarla bütçe yönetimini yapmanın mümkün hale geldiğine dikkat çeken Dudaşlı, “Anlamlı hale getirilmiş data sayesinde gereksiz pazarlama harcamaları yapılmadan doğrudan ulaşılmak istenen kitleye ulaşmak mümkündür. Bu durum bir müşterinin satışla sonlanması giden yolculuğunda e-ticaret sitelerine en kısa ve en az maliyetli yolu gösterip performans artışını olumlu katkı sağlar. Özetle testler, optimizasyonlar, ölçümler ve analizler çemberinden uzaklaşmamak e-ticaret sitelerinin büyüme hızına katkı sağlayacak, maliyetleri azaltacak ve performansı artıracaktır” diye konuştu.  

“Veri analitiği ile hızlı ve pratik alışveriş imkânı sunulabilir” 

Eczacıbaşı E-Ticaret Müdürü Didem Bodur ise, veri analitiğinin ana faydalarından birinin pazarlama yatırımlarında hızlı ve isabetli kararlar ile stratejik aksiyonlar almak ve de büyümeyi desteklemek olduğunu söyledi.  

Veri analitiği ile tüketiciyi tanıyıp kişiselleştirilmiş deneyimle hızlı ve pratik alışveriş imkânı sunabileceğinin altını çizen Bodur, “Tüketiciyi kazandığımız gibi tutmak amaçlı yatırım optimizasyonlarını proaktif yapabiliriz. Bu sayede hedef odaklı yatırımlarla hem geliri arttırıp hem de verimliliği en üst düzeye çıkarırız” sözlerini kaydetti.  

“Verinin önemi başarının sırrı” 

veri analitiği

Sıfır ve birlerden oluşan bir dünyada milyarlarca ürün satıldığına dikkat çeken Beymen E-Ticaret Direktörü Selda Milli, STK‘ların destekçilerine ulaşabildiği en hızlı yöntemin artık dijital mecralar olduğunu söyledi. 

Verinin öneminin başarının sırrı olduğuna inandığını ifade eden Milli, “Doğru bilgiyi izinli olarak depolayıp segmente edebilen hazinenin anahtarına sahip oluyor. Sonrasında ise doğru segmentasyon ve kişiye özel pazarlama aktiviteleri ile taçlandırmak en kıymetli olan aksiyon. Pandemi döneminde rüzgârı arkasına alan e-ticaret sektöründe, başarıya ulaşan firmaların dijital yatırımının yanı sıra müşterisini ne kadar iyi tanıdığı ve omni sürece dahil edebildiği hepimiz gözlemledik. Doğru zamanda, kişinin ilgi alanına özel pazarlama faaliyeti gösterenlerin rakiplerine fark attığını kabul etmeliyiz” dedi. 

“Müşterilerin her aşamada bıraktıkları izler takip edilmeli”

E-ticaretin dinamizmi, müşterilerin değişen ihtiyaçları, sektör ve pazar trendlerindeki değişimlerin düzenli bir şekilde veri analitiği kullanılarak, maksimum fayda sağlayacak hale çevrildiğinin altını çizen Vodafone Kıdemli Kategori Müdürü Fatih Gençer, “Müşterilerin her aşamada bıraktıkları izleri takip ederek; müşterimizi daha iyi tanımaya, mevcut ihtiyaçlarını ve bundan sonraki süreçte yaratacağı olası customer journeyleri uzun vadede veri analitiği ile mümkün” dedi.  

Tüketicilerin; ilgilendiği kategoriler, ilgilendiği markalar, alışveriş yapma sıklığı, alışveriş yapma zamanlarının takip edilip anlamlı hale getirilmesi gerektiğini belirten Gençer, “Veri analitiği kullanılarak yaratılan kitleler, farklı iletişim modelleri ile farklı kanallarda kullanılır. Örneğin, anne olduğunu okuduğumuz mevcut müşterinin bebek bezi alma sıklığı ve beden değişimleri takip edilip, doğru iletişimlerle desteklendiği zamanda alınacak sonuçlar çok olumlu olacaktır” sözlerini kaydetti. 

E-ticarette veri analitiğinde başlıca faktörlerin “yeni müşteri kazanma”, “gelen müşteriyi alışverişe döndürebilme”, “mevcut müşteriyi koruma & frekans yaratma” ve tüm bunlar doğrultusunda gelir elde etme olarak özetlenebileceğini vurgulayan Gençer, “Bizler de e-ticaretin bir parçası olarak sürekli daha iyiyi arayarak, güncellenen müşteri verileri ile hep daha iyi başarmaya çalışıyoruz!” şeklinde konuştu.  

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds