Ara
Close this search box.

YouTube Shorts’la artık alışveriş yapılabilecek

YouTube Shorts

YouTube, dijital reklamcılıktaki yavaşlama sebebiyle gelir akışlarını çeşitlendirmek için platform içerisinde alışveriş özellikleri sunacağını açıkladı. YouTube bu hamlesiyle e-ticarete yönelik girişimlerini hızlandıracağını ortaya koydu.

Alışveriş seçenekleri geliştiriliyor

Dünyanın en büyük video platformu olan YouTube, kısa video işlevi Shorts’u 2020 yılında kullanıma sunmuştu. Platform, hızla büyüyen rakibi TikTok’un popülaritesine karşı rekabet etmek için Shorts’un yeni işlevini tanıttı. YouTube Shorts’da kullanıcıların videolar arasında gezinirken ,ürün satın alabilecekleri açıklandı.

Alışveriş sırasında ürün aramak istemeyen Z Kuşağı kullanıcıları arasında bu tür alışveriş yöntemlerinin popüler olduğu yaklaşımı ile YouTube’un alışveriş seçeneklerini geliştirmek üzere çalışmalar yaptığı belirtildi.

Platform, rakipleri ile olan rekabete karşı içerik oluşturan kullanıcıları elinde tutmak ve videolardaki bağlantılar aracılığıyla ürün satan influencerlar için yeni komisyon planlarını test ettiğini belirtti. YouTube, içerik oluşturucularına en iyi şekilde para kazanma fırsatı sağlamaya odaklandıklarını vurguladı.

Alışverişin geleceği sosyal ticaret

Platformun alışveriş özelliklerini genişletmesinin temel sebebinin, dijital reklamcılık gelirlerindeki durgunluğa karşı gelir akışlarını çeşitlendirmek istemesi olarak açıklandı.

YouTube’un rakipleri olan Meta ve TikTok’un da son birkaç yılda, alışverişin geleceği olarak nitelendirilen sosyal ağlardan ürün satın alışverişi yapılması olarak açıklanan sosyal ticaret pazarına girdiler.

Pazarın küresel olarak 2025 yılına kadar 2 trilyon doların üzerine çıkması beklendiği belirtildi. Sosyal ticarette şimdiye kadar alınan en büyük başarı, Çin’de geçen yıl elde edilen 352 milyar dolarlık satış olarak açıklandı.

YouTube Shorts’da yeni alışveriş yöntemleri

YouTube’un, 2023’te iki pilot alışveriş planını hayata geçirmeyi planlandığı açıklandı.

Belirli sayıda ABD merkezli içerik oluşturucu ile ürün satan içerik oluşturuculara komisyon ödeyen satış ortağı pazarlama planının pilot olarak uygulandığı belirtildi. ABD, Hindistan, Brezilya, Kanada ve Avustralya’daki izleyicilerin şu anda Shorts üzerinden alışveriş yapabildiği söylendi.

YouTube’un ikinci planı ise gelecek yıldan itibaren YouTube Shorts’ta videolar arasında reklam göstererek, içerik üreticilerine elde edilen gelirin yüzde 45’ini ödeme olarak açıklandı.

YouTube’un çeşitli yeniliklerle tüketici tarafının taleplerine yanıt vermek üzere çalıştığı aktarılarak, izleyicilerin canlı bir video yayını sırasında ürün satın alabilecekleri canlı yayın alışveriş yöntemini de denedikleri açıklandı.

Ancak Batı ülkelerinde henüz canlı yayından alışveriş yapma yönteminin tercih edilmemesi nedeniyle bu konudaki çabaların daraltıldığı belirtildi. Asya bölgesinde canlı yayın üzerinden alışverişin popüler olması sebebiyle bu bölgede ki pazara canlı yayın alışverişi noktasında odaklandıkları söylendi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds