Ara
Close this search box.

Kampanya dönemlerinin kabusu: Bot hesaplar!

Bot hesaplar

Veri analiz şirketi CHEQ tarafından yapılan analiz ile bot hesapların e-ticaretin altın aylarına olumsuz etkileri ortaya koyuldu.

E-ticaret döneminin altın ayları olarak da adlandırılan bu dönemde Efsane Cuma, Bekarlar Günü, 11.11, Black Friday gibi çeşitli günler ile tüketicilere çeşitli kampanyalar sunulacak. E-ticaret firmaları tarafında satışları artırmak, tüketiciler tarafında alışveriş yapmak için heyecanla beklenen bu döneme bot hesapların etkilerinin nasıl olacağı ele alındı.

Ziyaretçilerinin yüzde 35’i bot hesaplardan

2021 kampanya dönemlerinde bot hesapların alışveriş deneyimini etkilemesi, tüketici ve satıcı taraflarında olumsuz etkiler bıraktığı görüldü. 2021 yılında e-ticaret platformlarındaki ziyaretçilerin yüzde 35’ini botların oluşturduğu ortaya çıktı. 2022 yılı için ise daha fazla gelişmişlik ile proxy kullanıcılarının, sahte hesapların ve botnet’lerin daha büyük bir artış göstermesi bekleniyor.

Yapılan araştırmada, tehdit aktörlerinin tam güçle ortaya çıktığı ve 2022 yılı için Amazon Prime Day’e saldırdıkları sırada görüldükleri söylendi.

Bot hesaplar reklam bütçelerini israf ediyor

CHEQ, sahte trafik biçiminin yeni bir şey olmadığını ve perakendecilerin sadece kampanya dönemlerinde değil tüm yıl boyunca uğraşması gereken bir gerçek olduğunu ifade etti. Bu bot işleyicilerinin çoğunun, satış sezonu boyunca sürekli olarak en ünlü eşyaları, ürünleri ele geçirmeye çalıştığı ve ardından bunları yasadışı yollarla yeniden satmaya çalıştığı belirtildi.

Tıklama sahtekarlığı finansal kayıp yaratacak

Kampanya döneminin başlaması ve devam etmesi ile uzmanlar, Black Friday’de alışveriş sürecinde rakamların 46 milyona ulaşacağını ve buna bağlı olarak botlarla bağlantılı rakamların da artacağını tahmin ediyor. Alışveriş yapanların pek çoğunun sahte kullanıcılar olacağı ve insanların bütçelerini tüketen kötü niyetli faaliyetler yürütecekleri ve firmaların dijital pazarlama faaliyetleri kapsamında ki reklamlarına tıklamaları ile tıklama sahtekarlığı yapabilecekleri açıklandı.

368 milyon dolara ulaşan kayıplar

CHEQ, yaptığı araştırma ile e-ticaret firmalarının yalnızca Black Friday’ de tıklama sahtekarlıkları yüzünden 368 milyon dolara ulaşan kayıplarla karşılaşabileceklerini aktardı. Alışveriş sepetlerini terk eden sahte hesaplar yüzünden de 3,3 milyar dolar kayıp olabileceği tahmin ediliyor.

Metrikleri alt üst ediyor

Bot hesaplar, e-ticaret firmalarının reklamlarına tıklama yaparak, e-ticaret firmasının sitesine ya da pazar yerlerine giriş yaparak ürünleri sepete ekleyip bırakma yöntemi ile metrikleri alt üst ediyorlar. Envanteri ve stok durumunu diğer tüketicilerin düşük sayıda görmesini sağlıyorlar. Bu durumda çoğu tüketicinin almak istediği ürünü bulabilmek için farklı sitelere ya da platformlara yöneldiği ve başka yerlerde daha iyi fiyat etiketlerinde aynı ürünü arama yolu ile tüketicilerin fikirlerini değiştirme eğiliminde olabilecekleri belirtildi.

Diğer tarafta bot hesapların stokları tükenmiş göstermek ama sonrasında alışveriş sepetlerini terk etme davranışlarının, e-ticaret firmaları tarafından planlanan stratejileri ve stok durumunu yönetmeyi zorlaştırdığı söylendi. Bu sebeple bu tür mega satış etkinlikleri sırasında alışveriş sürecini yürütmenin e-ticaret şirketlerinin işini zorlaştırdığı ve bu karmaşık süreçte kullanıcılar için de alışveriş deneyiminin olumsuz sonuçlandığı açıklandı.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds