Ara
Close this search box.

E-ticarette rekabete yeni kurallar geliyor!

e-ticaret

E-Ticaret platformlarına ilişkin Rekabet Kanunu’na yeni madde ekleniyor. Bu kapsamda teşebbüs tanımı genişletilirken, e-ticaret platformları rekabet mevzuatının tamamına konu olacak. Bununla birlikte, Rekabet Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, yurtdışında olan platformlar da son kullanıcısı Türkiye olması yönünden sisteme dahil edilecek.

E-ticarette rekabet avantajı sağlanmasına engel geliyor

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun değişiklik taslağına e-ticaret platformlarının Rekabet Hukuku içinde takip edilebilmesine yönelik madde ekleniyor. Yeni düzenleme ile Rekabet Kanunu ikinci maddesinde “Türkiye Cumhuriyeti’nde yerleşik olan veya ikamet eden son kullanıcılara veya yerleşik olan ticari kullanıcılara temel platform hizmeti sunan önemli pazar gücüne sahip teşebbüsler bakımından yasaklanan davranışlar ile bu teşebbüslere getirilen yükümlülükler de bu kanun kapsamına girer” ifadesi yer alacak.

Rekabet Kurulu, pazaryerleri ve e-ticaret şirketlerini satışa sunulan ürünlere yönelik eşit fırsat sunumu, arama motorları, sosyal medya ağları, iletişim kanalları vb. işletmeleri de Avrupa Birliği’nin de yasal düzenlemeye konu ettiği şirketlerle son kullanıcılar arasında aracılık sağlama- reklam yayınlama açısından “eşik bekçisi-ağ geçidi” kavramlarıyla ele aldı.

Yurtdışı platformlar teşebbüs kapsamında yer alacak

Hazırlanan taslakta, Rekabet Kanunu’nun amacının tanımlandığı ve rekabet koruyuculuğunun temelini teşkil eden kanunun amacı nitelikli 1. maddesi değiştirilerek, piyasaya hâkim olan teşebbüsler ifadesinin yanına “önemli pazar gücüne sahip” temel platform hizmetleri de ekleniyor.

Maddenin yeni hali, “Bu kanunun amacı; mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini ya da temel platform hizmetleri bakımından önemli pazar gücüne sahip teşebbüslerin bu pazar güçlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını ve temel platform hizmetlerinde adil ve yarışabilir piyasa yapısının tesis edilmesini ve korunmasını sağlamaktır” şeklinde oluştu.

Kanunun ikinci maddesinde yapılan değişiklikle ise yurt dışında yerleşik firmaların rekabet hukuku açısından durumunu netleştirmek üzere, “Türkiye Cumhuriyeti’nde yerleşik olan veya ikamet eden son kullanıcılara veya yerleşik olan ticari kullanıcılara temel platform hizmeti sunan önemli pazar gücüne sahip teşebbüsler bakımından yasaklanan davranışlar ile bu teşebbüslere getirilen yükümlülükler de bu kanun kapsamına girer” fıkrası eklendi.

Açık olmayan verileri ticari rekabette kullanamayacak

Taslakta, rekabet hukukuna dahil edilen “Önemli Pazar Gücüne Sahip Teşebbüs” tanım ve kriterine yönelik yükümlülükler de yer aldı. Buna göre, bu türden teşebbüsler; kendi mal ve hizmetleri ile satışına aracılık ettiği malları eşit sunacak, açık olmayan verileri ticari rekabette kullanamayacak, satışa sundukları mal ve hizmetleri başka mal ve hizmetlere bağlı hale getiremeyecek, kendi platformuna girişi engelleyemeyecek, uygulamaları yükleme ve kaldırma kolay olacak, geçiş yapmaları engelleyemeyecek, ticari kullanıcıların (ürün hizmet satanlar) başka platformlarla da çalışmasını yasaklayamayacak, farklı fiyat ve koşullarda satış yapmasını engelleyemeyecek, rakiplerin pazara girişini engelleyemeyecek, kişisel veriler ile üçüncü taraflardan elde ettiği verileri eşleştiremeyecek.

Yükümlülükler arasında, çevrimiçi reklamcılık hizmeti sunanların yükümlülüğüne de yer verildi. Buna göre; “Çevrimiçi reklamcılık hizmeti verdiği reklam verenlere, yayıncılara, reklam aracılarına veya bunlar tarafından yetkilendirilen üçüncü kişilere; verilen tekliflerle ilgili fiyatlandırma koşulları, açık artırma süreci ve fiyat belirleme esasları, ilgili reklam hizmetleri için yayıncıya ödenen ücret dahil olmak üzere reklam portföyünün görünürlüğü ve kullanılabilirliği hakkında ücretsiz, sürekli ve gerçek zamanlı olarak tam bilgi ile reklam doğrulama ve performans ölçümü araçlarına ve bu araçların kullanımı için gerekli veriye erişim sağlar” yükümlülüğü getirildi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds