Ara
Close this search box.

Ticaret Bakanlığından e-ticaret kılavuzu

e-ihracat

Ticaret Bakanlığı, e-ticarete yönelen esnaf ve sanatkârlar için kılavuz hazırladı. Kılavuzda, ürün fiyatlandırmadan markalaşmaya, lojistikten tedarik sürecine kadar farklı konularda çok sayıda bilgi yer alıyor.

“Esnaf ve Sanatkârlar Özelinde Elektronik Ticaret Kılavuzu” adını taşıyan kılavuzda, e-ticarette başarılı ve kalıcı olabilmek, satışları artırabilmek için uzun vadeli planlama önerisinde bulunuluyor.

E-ticarette başarılı olabilmek için tüketici tercihlerine değer verilmeli

Kılavuzda, müşteri memnuniyetini artıran faktörlere dikkat çekildi. E-ticarette başarıya giden yolda müşteri memnuniyetinin yüksek tutulması gerekliliği vurgulanan kılavuzda; doğru ürünün seçilmesi, mağazada ayrıntılı olarak sergilenmesi ve doğru fiyatlandırmanın yapılmasının, müşteri memnuniyeti, marka bilinirliği ve satış miktarını artırdığının altı çizildi. Kılavuzda, “Esnaf ve sanatkârlar e-ticarette başarılı olabilmek için tüketici tercihlerine değer vermeli ve politika belirlerken bu tercihleri dikkate almalıdır.” uyarısı yapıldı.

Kılavuzda, doğru ürün ibaresinin tüm girişimlerin odağında olması gerektiğine dikkat çekilirken, halihazırda ticaret yapan ya da ticarete yeni başlayacak esnaf ve sanatkarların e-ticaretin hızlı değişimine ve dönüşümüne adapte olabilmeleri için dinamik karar vermesi gerektiği kaydedildi.

Ürünlere dair görseller ve açıklamalar satışları etkiliyor

E-ticaret ve geleneksel ticaret arasındaki farklara da değinilen kılavuzda, “e-Ticaretin geleneksel ticaretten farkı, tüketicilerin ürüne temas etmeden satın almalarıdır. Bu sebeple ürünlere dair görseller, açıklamalar ve teknik bilgiler gibi unsurlar satış için önemlidir. Ürünün doğru görsel ve ayrıntı bilgilerle sergilenmesi başarının temellerindendir.” ifadeleri yer aldı.

Kılavuzda, yoğun rekabetin olduğu e-ticarette tüketicilerin satın alma kararını vermelerini sağlayan en önemli etmenin fiyatı olduğuna işaret edilerek, aynı özelliklere sahip bir ürünü satın almak isteyen tüketicinin uygun fiyatlı seçeneği tercih edeceği bildirildi.

E-ticarette rekabet doğru fiyatlandırmadan geçiyor

Fiyatlandırma sürecinde doğru fiyatlandırma yapılmasının rekabet dengesi üzerinde oldukça önemli bir etkisinin olduğu vurgu yapılan kılavuzda, “Ürünlerin satılacağı fiyatlandırma sürecinde, kar, zarar ve rekabet dengesini kurmak için doğru fiyatlandırma yapılmalı, stoklarda kalan ürünlerin elde çıkarılması için indirimli fiyat kampanyaları düzenlenmeli. Ürün fiyatları belirlenirken rakiplerin fiyatlandırmaları da dikkate alınmalı” ifadeleri kaydedildi.

Kılavuzda rekabeti etkileyen faktörlerde inceleme altına alındı. Elektronik ticarete yeni başlayan işletmelerin, tecrübeli ‘online’ tüccarlara karşı rekabet edebilmesinin doğru fiyatlandırmadan geçtiği belirtilirken, şu ifadelere yer verildi; “Fiyatlandırma stratejileri, doğru zamanda doğru fiyatlarla doğru satış yapmaktır. Bütün e-ticaret mecralarında tek bir fiyatlandırma stratejisi uygulanması, doğru bir fiyatlandırma olmayacaktır. Bireysel internet sitesi üzerinden satış yapılması durumunda, aracı hizmet sağlayıcıya komisyon ödenmeyeceği için fiyatlandırmada bu hususa dikkat edilmeli.”

Pazarda kalıcı olmak müşteri memnuniyetinden geçiyor

Kılavuzda, esnaf ve sanatkârlar gibi küçük ölçekli işletmelerin yoğun rekabete sahne olan elektronik ticaret pazarında kalıcı olabilmek adına müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmaları gerektiğine dikkat çekildi.

Kılavuzda ayrıca, akılda kalıcı bir markanın belirli özellikleri barındırması gerektiğinin altı çizilerek, markanın yanında logonun da sade, kolay anlaşılır, mümkün olduğunca az sayıda renkten oluşması gerektiği kaydedildi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds