Ara
Close this search box.

E-ticaretin sınırları yeniden çiziliyor

e-ticaret

E-ticaret satışları pandemi döneminde zirve noktasına ulaştı. Pandemi sonrası girilen yeni normal satışlar üzerinde çeşitli etkilere neden oluyor. Konu hakkında worldefvakfi.org’e konuşan Brendfoni Ülke Müdürü Mustafa Levent Elmas, e-ticaretin sınırlarını çizmenin belirli bir lokasyona bağlanmasının zor olduğunu, 2021 yılında 381,5 milyar TL olarak gerçekleşen e-ticaret hacminin en az yüzde 45 büyüyerek 550-600 Milyar TL civarlarına ulaşmasını beklediğini söyledi.

“Pazaryerlerinde bulamayacağımız ürün yok gibi”

E-ticarette en sevdiği özelliğin zamandan ve mekândan bağımsız olması olduğunu ifade eden Mustafa Levent Elmas, “Aynı zamanda markaların tüm ürünlerini görebilme şansımın olmasına bayılıyorum. Pazaryerine girdiğinizde bulamayacağımız ürün yok gibi. Yemeğinden, marketine, tekstilinden elektroniğine kadar birçok kategoride ürün bulmak mümkün. İnternet üzerinden alınamayacak bir ürün yok desem yeridir. Bunlar e-ticaretin en büyük avantajları” dedi.

Bu konforun bazı dezavantajları da olduğunu aktaran Elmas, “Satın aldığınız bir ürünü beklemelisiniz. Kargo gibi bir dünyamız var. Bulunduğumuz yere ürün belirli bir günden sonra geliyor. Benim nazarımda tek eksisi bu. Gelişen kargo ağımız ile aynı gün kargo ve/veya teslimat gibi yöntemlerle bu bekleme süresini kısaltmaya çalışıyoruz. Elbette operasyonun yanlış yürütülmesi ile firmanın yanlış ürünü yollaması gibi istenmeyen şeylerde yaşanabiliyor ancak bu ticaretin kuralında var” diye konuştu.

“E-ticaretin sınırlarını çizmek belirli bir lokasyona bağlamak çok zor”

e-ticaret

Dünyanın dijitalleşme sürecinde olduğuna ve teknolojinin insanları kapsama alanı içine aldığına dikkat çeken Elmas, pandeminin dijitalleşemeyen bir kitleyi özellikle 50-54 yaş üzeri tüketicileri bir anda dijitalleştirdiğini söyledi.

Pandemi sürecinde Bankalararası Kart Merkezinin (BKM) vermiş olduğu bilgilerde de 5 milyonu aşkın kredi kartının ilk defa e-ticaret mecralarında kullanılmaya başlamasının bunun göstergesi olarak karşımıza çıktığını vurgulayan Elmas, “En bariz örnek olarak özellikle online market harcamalarındaki artışın evden dışarı çıkmayan ya da çıkamayan bir kitlenin e-ticarete girişini gösterebiliriz. Bizimde etrafımızda da 60-70 yaş üzeri teyzelerimizin, amcalarımızın e-ticareti özellikle market ve yemek noktalarında kullandığını söylemek mümkün” şeklinde konuştu.

Global düşünerek lokal hareket etmeye mecburuz

Dünyanın artık sınırların kalktığı bir yer haline geldiğine işaret eden Elmas, “Dediğim gibi bu dünyada bir sınırdan söz etmek zor. Sınırları olmayan ” www ” ile başlayan bir dünyadayız. Internet sitesine eriştikten sonra, dünyanın neresinde olursa olsun sitenin kullandığımız Browser’a yüklenmesi ile karşınıza gelen sayfadan ticaret yapabilme imkanına sahipsiniz. Bu sebeple e-ticaretin de e-ihracattan farklı olmadığını söylemek mümkün. Gelinen noktada global düşünmeye ve lokal hareket etmeye mecburuz” sözlerini kaydetti.

Pandemi ile birlikte e-ticaret hacminin bir anda pik yaptığının altını çizen Elmas, “E-ticaretin toplam ticarete oranlarında büyük artışlar yaşandı. Elbette bunun en büyük sebebi normal ticaretin beklenenin altında gerçekleşmesi. Normal şartlar altında 2020 yılında pandemiyle yüklesen grafiğin sonrasında düşmesi beklenir oysaki tam tersi 2021 yılında bu artış devam etti. Rakamlarla söylemek gerekirse 2019 Yılında elektronik ticaretin toplam ticaret içindeki oranı yüzde 9,8 iken 2020 yılında bu oran yüzde 15,7 olarak gerçekleşti. 2021 yılında ise bu oran yüzde 12 daha artarak yüzde 17,7 seviyelerine ulaştı. Bu değişen ticaretin tekrar eski haline gelmediğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

2021 yılında 381,5 milyar TL olarak gerçekleşen e-ticaret hacminin en az yüzde 45 büyümesini ve 550-600 Milyar TL civarlarına ulaşmasını beklediğini aktaran Elmas, şöyle devam etti; “Son olarak firmaların mevcut satışlarını arttırmak için kırmızı okyanusları bırakıp, mavi okyanuslara doğru harekete geçtiğini görüyorum. Özellikle WORLD E-COMMCERCE FORUM da firmaların yurt dışı pazaryerlerine olan teveccühü dikkatimi çekti. Türkiye’nin üretim gücünün yurt dışı pazarlara açılma noktasındaki kabiliyetini geliştirmeye çalışmasını ve firmalara bu konularda yapılan yardımları da gördükçe çok memnun oluyorum”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds