Ara
Close this search box.

Patronlar e-ihracata nasıl bakıyor?

E-İHRACAT

WORLD ECOMMERCE FORUM’un son gününde keynote sunumlar, B2B görüşmeler ve paneller son hızıyla devam etti. E-ticaret ekosisteminde yer alanlar ile birlikte tüm katılımcılar, sektörün önde gelen isimlerinin tavsiyelerini ve bilgileri edinmeyi sürdürdü.

TGRT Haber Ekonomi Haberleri Müdürü Celal Toprak moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Perakendenin Patronlarının E-ihracat ile Sınavı” panelinde; Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Batallı, TAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Esra Kuştemir, Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Imperial Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baykut ve BKM Kitap Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Kutbettin Bingölbalı tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

E-ihracatta farklı ve inovatif ürünler başarıyı getiriyor

e-ihracat
TAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Esra Kuştemir

E-ihracat süreçlerini konu alan panelde, geleneksel ticarete devam ederken e-ticaret alanına ve sonrasında e-ihracata geçiş yaparak satış yöntemlerini çeşitlendiren firmaların yöneticileri, konu hakkında tüm süreçlerde edindikleri deneyimleri aktararak önemli bilgiler paylaştı. Panelin moderatörü Cihat Toprak, panelin başlangıcında Türkiye’ nin e-ihracatta ki durumu hakkında bilgi sağlamak üzere bu paneli gerçekleştirdiklerini vurguladı.

E-ihracat konusunda ürün farklılığının öneminin altını çizen TAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Esra Kuştemir, e-ihracatın Türkiye için yeni bir sistem olduğunu söyledi.  2000’lerin başında e-ticaretin, 2010’ların başında ise e-ihracat hayatımıza girdiğini vurgulayan Kuştemir, “Ürünlerimize karşı geçmiş yıllarda online satışı konusunda tüketicilerin tereddütlü yaklaşımları vardı, pandemiden sonra e-ticarete olan yönelimin artması ile bizim içinde süreç hızlanmış oldu. E-ihracat konusunda da aynı şekilde gelen taleplere cevap verebilmek için mikro ihracat yapmaya başladık ve başta Azerbaycan olmak üzere çeşitli ülkelere e-ihracat gerçekleştiriyoruz” dedi.

“E-ihracatta başarının anahtarı farklılaşmak”

Herkesle aynı şekilde yapılan ürünün e-ihracatta çok başarı sağlamasının mümkün olmadığına işaret eden Kuştemir, “Başarı için mutlaka inovatif ve farklı olmak gerekiyor. İnovatif ve farklı olmayınca ihracat yapamamayı çözemeyiz. Ürünlerimize ve markalarımıza değer katmayı gerçekleştirmeliyiz.” dedi.

E-ihracatta başarıya ulaşmak isteyen girişimcilere çeşitli tavsiyelerde de bulunan Kuştemir, “Elektronik ihracata yönelecek kişilere özellikle tavsiyem şudur ki yapacağınız işlerde farklı ve değişik olun. Aynı olduğunuz takdirde orada, kendi ülkesinde bu işi yapan kişi sizi kendi ülkesinde her türlü alt eder” diye konuştu.

E-ticaret ve e-ihracatta fark yaratmak gerekiyor

e-ihracat
Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ise, e-ticaret odağında Ruum Store adında şirket kurduklarını ve pazaryerleri üzerinden de e-ticaret faaliyetleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Ayrıca pandemi sürecinde Doğtaş, Kelebek Mobilya ve Lova Yatak’ ı e-ticarete açtıklarını belirten Doğan, “Markalarımızın tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri Türkiye’nin her yerinde ulaşılabilir olmaları ve müşteri destek birimlerimizin kalitesi. Ayrıca artırılmış gerçeklik teknolojisini de müşterilerimizin alışveriş deneyimlerinde kullanmaları için hizmete sunduk” ifadelerini kullandı.

ABD’de e-ticarette etkili olmak için yatırımlarının olduğunu işaret eden Doğan, özellikle ABD pazarında online satışları artırma hedefleri olduğunu, bunun için mağaza ve lojistik merkezi açtıklarını aktardı. Doğan, Afrika pazarına da girmek adına yatırımlar gerçekleştirdiklerini ve Senegal ile başlayan süreç ile mobilya sektörü çerçevesinde pazara giriş yapacakları ve yeni fabrika yatırımlarının olduğu bilgisini paylaştı.

“Gençler yemeği bile eve istiyor, kitabı neden istemesin ki!”

e-ihracat
BKM Kitap Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Kutbettin Bingölbalı

BKM Kitap Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Kutbettin Bingölbalı, e-ticarette kitap sektörü ile var olduklarını hatırlatarak, “Kitapevi işine başlayış sürecimizde gençleri takip ettik ve gençlere yönelik kitapevlerini çeşitlendirdik. Bu durum e-ticaret sürecinde de aynı şekilde gençleri öncelik edinerek devam etti” sözlerini kaydetti.

Bingölbalı; “kitapevleri manevi bir eczanedir” ifadesi ile kitapevi sektöründe olmanın çok önemli olduğunu vurgulayarak,” E-ticarete giriş sürecimizde gençlere odaklandık. Gençler yemeği bile eve istiyor, kitabı neden istemesin ki diye düşünerek başladık bu sürece. BKM Kitap olarak e-ticarette kitap satış sektöründe ki hedefimiz Türkiye’ nin en büyüğü olmaya aday olmak” dedi.

E-ticarette sürdürülebilirlik

e-ihracat
Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Batallı

Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Batallı ise, panelde yaptığı konuşmada, e-ticaret ve e-ihracat sürecine firmasının adapte olma biçimini aktardı. Batallı, Doğuş Çay içinde pazarlama departmanında dijitalleşme, reklam anlamında çeşitli adımlar attıklarını ve bunun yanı sıra, satış süreçlerini kendi satış ağı ile hizmet veren geleneksel satış biçimleri sürdürmeleriyle birlikte e-ticaret sistemini kurduklarını ve bu departman ile özellikle pandemi sonrasında süreci hızlandırdıklarını söyledi.

E-ihracat tarafında yeni bir adım attıklarını açıklayan Batallı, “E-ihracatta çok büyük önem kazandı ancak bizim için bu konuda lokasyonda depo hizmeti lazım tabi bu da çok kolay olmuyor. Biz yurtdışında bayi sistemini kullanıyorduk. Şimdi yeni bir şey başlattık, kendi bölgelerindeki portföy ve internet satış sitelerinde satış yapmaları konusunda bayilerimizi eğitiyor ve yönlendiriyoruz çünkü sonuçta bizler için fayda sağlıyorlar” şeklinde konuştu.

Türkiye’de e-ticarette pazarlama faaliyetlerini ise düzenli bir şekilde sürdürdüklerinin altını çizen Batallı, e-ticarette ürünü doğru anlatmanın ve inovasyon yapmanın çok önemli olduğunu ifade etti.

“E-ihracatta en önemli konu lojistik”

e-ihracat
Imperial Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baykut

Özellikle e-ihracat gerçekleştirme söz konusu olduğunda lojistik süreçlerin en önemli konulardan biri olduğuna işaret eden Imperial Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baykut, uçtan uca lojistik yaptığımız iddiasını taşıdıklarını belirterek, “Dünyada ticaret artık e-ticaret üzerinden sürüyor. Eskiden bazı şeyleri biz yaparken artık Amazon yapıyor. Sonra dönüp tekrar Türkiye’de biz yapıyoruz. Bizler Türkiye’ de hazır olmalıyız, her saat için, her dakika her alanda hazır olmalıyız. Amerika’ ya mal satmak için yatırım gerekiyor, bunun için kooperatifleşebiliriz, global bir şeye karşı başka şansımız olmuyor” şeklinde konuştu.

E-ticaret ile normal ticaretin istatistiklerinin ayrılması gerektiğine vurgu yapan Baykut, “ Bunu Ticaret Bakanlığı’ndan rica ediyorum. E-ticaret Türkiye’ nin geleceğidir. E-ticaret alanında gelişmek için beraber bir şekilde gelişmenin, öğrenmenin, sorunları çözmenin yolunu bulmalıyız. E-ticaret harika bir iş, inanın mağaza açmak, yani e-ticaret birçok rekabetten sizi alıkoyuyor” dedi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds