Dünya e-ticaretinin kalbi İstanbul’da atacak

e-ticaret

E-ticaretin Davos’u WORLD E-COMMERCE FORUM için geri sayım başladı. Uluslararası e-ticaret ve e-ihracat platformu WORLDEF tarafından bu yıl 9’uncu kez düzenlenecek WORLD E-COMMERCE FORUM, 28-30 Eylül tarihleri arasında, İstanbul Wow Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Dünya e-ticaret pastasında 250 milyar dolar pay alan uluslararası aktörleri Türk tedarikçilerle buluşturacak olan etkinlik, 34 ülkeden 10 binin üzerinde katılımcıyı ağırlayacak. Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere, Elektronik Ticaret Derneği (ELİDER), E-Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Kargoist ve Startup Centrum tarafından desteklenen WORLD E-COMMERCE FORUM’un ana iş ortağı META olurken, ana sponsorluğunu ise Türkiye İş Bankası üstlenecek. E-ihracata ivme kazandıracak olan WORLD E-COMMERCE FORUM, e-ihracat yapmak isteyen firmalara, e-ticaret liderleriyle yüz yüze görüşme fırsatı sunacak. Dünya e-ticaretinin kalbinin atacağı etkinlikte, 2,5 milyar dolarlık iş hacmi oluşacak.

Avrupa’nın en büyük e-ticaret buluşması

WORLD E-COMMERCE FORUM için İstanbul Point Otel’de düzenlenen basın toplantısına, WORLDEF Başkanı Ömer Nart, ShopiVerse CEO’su Orxan Isayev, Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, ToptanTR Genel Müdür Yardımcısı Hayriye Mumcuoğulları ve PraPazar Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Akmermer katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Avrupa’nın en büyük e-ticaret buluşmasının İstanbul’da gerçekleşeceğini söyledi.

Ömer Nart: Hedef 2,5 milyar dolar

WORLDEF Başkanı Ömer Nart

WORLD E-COMMERCE FORUM’un özellikle e-ihracata ivme kazandıracak bir potansiyel taşıdığının altını çizen Nart, “Türkiye’nin toplam e-ihracatı 2 milyar dolar. Foruma katılacak pazaryerlerinin toplam pazar hacmi ise 250 milyar dolar. Türk üretici ve e-ticaret şirketlerinin yüzde 1 pay aldığı bir senaryoda, 2,5 milyar dolarlık bir pazar payı oluşacak. E-ihracat yapmak isteyen ancak gerekli networkü olmayan ya da yurtdışı bağlantılar kuramayan firmalar, hedef pazarlardaki e-ticaret aktörleri ve profesyonellerle burada yüz yüze görüşme fırsatı bulacak” dedi.

“Küresel merkez olacak”

WORLD E-COMMERCE FORUM’u globalleştirdiklerini anlatan Nart, “Farklı ülkelerden devlet başkanlarını, başbakanları ve bakanları ağırlayacağız. Böylece Türkiye’yi küresel e-ticaret merkezi yapma vizyonuna katkı sağlamış olacağız. Bunun ilk ayağını ise Vegas’tan başlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

WORLD E-COMMERCE FORUM GLOBAL MEETİNG etkinliğinin 2023 yılı Mart ayında, Vegas’ta düzenleneceğini anlatan Nart, burada binden fazla firmanın ağırlanacağını kaydetti. Nart, “Global e-ticaret ekosisteminin bütün paydaşları bu etkinlikte buluşacak. Türk firmalara globalde iş birliği fırsatları sunan; Global firmalara da bölgenin en büyük üreticileri ve tedarikçileri ile iş ortaklığı yapma imkânı veren bir etkinlik olacak” şeklinde konuştu.

Utku Ayyarkın: Ufuk açıcı bir etkinlik olacak

Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın

WORLD E-COMMERCE FORUM’un, Avrupa’nın en büyük e-ticaret konferansı niteliğinde olduğuna işaret eden Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, “Hızla gelişen online alışveriş alanında en yeni gelişmeleri ve uygulamaları yakından takip edebilmek, pazar yerleri ile bir arada olabilmek açısından Antalya’dan sonra bir kez daha çok doğru bir platformun içinde yer alacak olmanın heyecanı içerisindeyiz. Böylesi ufuk açıcı bir etkinliğe Aras Kargo olarak desteğimizi sunmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz, umuyorum ki etkinlikte ele alacağımız konularla elektronik ticaret sektörünün geleceğine dair yeni vizyonlar ortaya koyacağız” dedi.

E-ticaret sektörünün, aslında uzunca zamandır dünya genelinde hızla büyüyen bir iş kolu olsa da özellikle pandemi döneminde, sahip olduğu hacmi bir hayli artırdığını hatırlatan Ayyarkın, “2019 senesinde, yani pandeminin hemen öncesinde elektronik ticaret küresel anlamda yüzde 15 gibi bir paya sahipti, 2021’e geldiğimiz bu rakam yüzde 21’e yükseldi. Bu yılı da yüzde 22 gibi bir oranla kapatması öngörülüyor. Küresel ekonomik sıkıntılara rağmen sürekli büyüyen ve ivmesini de artıran bir sektörden söz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“3 milyar 347 milyon adet sipariş tüketicilerle buluştu”

E-ticaret sektörünün en önemli tamamlayıcısı olan kargo, kurye ve lojistik sektörünün, 2021 yılında sadece e-ticaret sektöründen kaynaklı 3 milyar 347 milyon adet siparişi tüketicilerle buluşturduğuna vurgu yapan Ayyarkın, “Aras Kargo olarak biz de bu anlayışla 40 yıllık geçmişimizden güç alarak bu süreci en iyi şekilde yönetmeye çalışıyor, elektronik ticaret ile kurumsal ve bireysel müşteriler arasında köprü olmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Sadece Türkiye içinde değil, belirli büyüklüğe ulaşmış online ticaret firmalarının tamamı ile yurt dışına ürün gönderecek şekilde bir entegrasyon modellemesi de hazırladıklarını ifade eden Ayyarkın, “Kısa süre içerisinde yakın coğrafyada kendi bayrağımızı anlamlı bir yere getirerek, Türkiye’deki KOBİ’lerin hızlı bir şekilde uluslararası pazara açılmasında önemli bir rol oynayacağız” sözlerini kaydetti.

Hayriye Mumcuoğulları: Dünya değişim sancısı çekiyor

ToptanTR Genel Müdür Yardımcısı Hayriye Mumcuoğulları

ToptanTR Genel Müdür Yardımcısı Hayriye Mumcuoğulları da toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın pandemi sonrasında oluşan zorlu konjonktürde değişim sancıları yaşadığını kaydetti. Mumcuoğulları, “WORLD E-COMMERCE FORUM’da e-ticaret sektörünün fikir liderleri ile yeni küresel düzene göre güncel gelişmeleri, değişimleri, dijitalleşme ile ortaya çıkan yeni problemleri ve çözümlerini konuşacağız. Atılması gereken adımları hep birlikte ele alacağız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin en büyük online B2B platformlarından biri olduklarını aktaran Mumcuoğulları, “Yıllık 1 milyar TL’lik iş hacmimiz, 60 bin ticari işletme üyemiz ve 500’den fazla iş ortağımız ile sektörde yaşadığımız deneyimleri, ekonomiye yön veren yenilikçi iş modelimizi, yeni dünyadaki rolümüzü, vizyonumuzu, girişimlerimizi ve inovasyonlarımızı diğer liderlerle paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Ferhat Akmermer: WORLD ECOMMERCE FORUM, e-ihracat alanında ülke ekonomisine katkı sağlayacak

PraPazar Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Akmermer

WORLDEF’in son yıllarda e-ticaret ve e-ihracat ekosisteminde üstlenmiş olduğu rolün çok kıymetli olduğunu düşündüğünü söyleyen PraPazar Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Akmermer, “Bu kapsamda en son Antalya’da yapmış oldukları ve büyük yankı bulan organizasyonun, İstanbul ayağında daha çok ses getireceğini öngörüyorum. Gerek firmalar gerek organizasyona misafir olarak katılım sağlayacak olan kişilerin, özellikle e-ihracat alanında ülke ekonomisine katkı sağlayacak aksiyonlar alacaklarını düşünüyorum” dedi.

İş çevrelerinde yeni bağlantılarının yapılması, fırsatların değerlendirilmesi ve kalifiye işgücünün artması anlamında bu konferansı çok anlamlı bulduğunu ifade eden Akmermer, “Bu vesileyle hem şahsım hem de kurucusu olduğum Prasoft olarak bizlerde İstanbul World Ecommerce Forumda değerli katılımcılarla bir arada olmanın heyecanını şimdiden yaşıyor ve tüm ekosistem paydaşlarını bu organizasyona davet ediyoruz” diye konuştu.

Orxan İsayev: Ekosistemin 10 binden fazla paydaşı bir araya gelecek

ShopiVerse CEO’su Orxan Isayev

ShopiVerse CEO’su Orxan Isayev, 28-29-30 Eylül tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan Avrupa’nın en büyük e-ticaret ve e-ihracat etkinliğinde ekosistemin 10 binden fazla paydaşının bir araya geleceğini ve bu etkinliğin tüm ekosistem paydaşlarına sağladığı faydanın oldukça değerli olduğunu söyledi.

Özellikle pandeminin etkisiyle sınır ötesi e-ticaretin hız kazandığının altını çizen İsayev, “Statista 2021 verilerine göre dünya genelinde sınır ötesi e-ticaretin yüzde 20 oranında arttığı ve Amerika online ticaret pazarının yaklaşık 1 Trilyon dolara yaklaştığı; Avrupa pazarının ise 800 milyar dolarlık bir elektronik ticaret hacmine ulaştığını söyleyebiliriz. E-ihracat sürecinde başarının sırrı; doğru ürünü doğru hedef pazarlara sunmaktan ve doğru operasyon süreci ile yönetmekten geçiyor” dedi.

İsayev, özellikle hedef pazarda lokalleşme, lokal bölgelerdeki depoların kullanımı, elektronik ticaret operasyon sürecinde lojistik maliyetlerin düşürülmesi, hızlı teslimat, müşteri memnuniyetlerinin artırılması ve iade süreçlerinin daha kolay yönetilmesi adına ShopiVerse olarak Dünya genelindeki 40’ dan fazla depo noktaları ile Türkiye’ deki firmaların yurtdışı operasyonlarının veriminin artırılması hususunda firmalara katkı sağladıklarını söyledi.

Devler İstanbul’da buluşuyor

Çin merkezli Aliexpress’ten Avrupa’nın en büyük pazaryeri Zalando’ya, Rusya’nın elektronik ticaret devi Ozon’dan dünya genelinde 100’den fazla ülkede hizmet veren Letonya merkezli pazaryeri Joom’a, Birleşik Krallık’tan dünyanın her yerindeki perakendecilere çevrimiçi platform sunan Fruugo’dan Polonya Merkezli Allegro ve Çin merkezli Shein’e kadar dünya e-ticaret devlerinin katılacağı WORLD E-COMMERCE FORUM’da, 10’dan fazla global pazaryeri bulunacak.

Trendyol, Hepsi Burada, N11.com, Morhipo, Çiçek Sepeti, Brendfoni, Vartabi gibi Türkiye’nin e-ticaret lideri şirketlerinin de katılacağı etkinlikte, çok sayıda global markanın ise temsilcileri yer alacak. Türkiye ve yurt dışından 80’den fazla perakende markasının da katılacağı WORLD E-COMMERCE FORUM’da 40’ın üzerinde e-ticaret ve e-ihracat platformu buluşacak.

40’tan fazla fon

300 B2B masada 150 binden fazla B2B görüşmenin yapılacağı WORLD E-COMMERCE FORUM’da, girişimciler için yeni fırsat kapıları da aralanacak. 40’tan fazla yatırımcı ve fonun, girişimcilerle bir araya geleceği etkinlikte, girişimciler, yatırımcı ve fonların temsilcileri ile birebir görüşme fırsatı yakalayacak. Böylece girişimciler, girişimleri ile ilgili sunum yaparak fon bulma potansiyeli elde edebilecek.

Yatırımcı ve fonların, girişimcilerle yapacakları toplantılarda e-ticaret odaklı bir sinerji yakalanacak.  “Dünyada ve Türkiye’de E-Ticaretin Gelişimi”, “Teknoloji Yatırımcılığının Geleceği”, “E-Ticarette Müşteri Deneyimi”,  “E-Ticarette Hız Kavramı”, “Patronlarla E-Ticaretin Stratejisi”, “Rusya’da E-Ticaret” gibi konu başlıklarının masaya yatırılacağı WORLD E-COMMERCE FORUM’da beş farklı sahnede 200’den fazla konuşmacının tecrübelerini paylaşacak.

Amazon

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.