Ara
Close this search box.

E-ticaret büyüme rakamları yüzde 22’ye ulaşacak

e-ticaret
e-ticaret

E-ticarette büyüme rakamları hakkında worldefvakfi.org’e konuşan Bisse E-Ticaret Direktörü Emre Sarıkan, ülkemizde birçok işletmenin B2B veya B2C de kendi platformlarını kurduğunu ve her geçen gün satış arttırıcı pazarlama stratejilerindeki hedeflerine ulaşmaya çalıştığını söyledi.

“E-ticarette büyüme stratejilerine ulaşabilmek COVID-19 salgını sonrası hiç olmadığı kadar önemli hale geldi”

Artan talebe karşılık verecek standartlara erişememenin yerel ve globaldeki ticareti kabusa dönüştüreceğini aktaran Sarıkan, “Bu bağlamda e-ticarette büyüme stratejilerine ulaşabilmek özellikle COVID-19 salgını sonrası hiç olmadığı kadar önemli hale geldi.” dedi.

Markaların, her geçen gün rekabetin arttığı bu pazarda büyüme hedeflerine nasıl ulaşabileceği hakkında da çeşitli değerlendirmelerde bulunan Sarıkan, “Sosyal medyanın etkili bir biçimde kullanılması gerekiyor. Özellikle Instagram’ın popülaritesini göz önünde bulundurduğumuzda her markanın Instagram sayfasını 7/24 açık shoowroom’u olarak görmesi ve bu platformu doğru şekilde yönetmesi dönüşüm değerlerini artıracak faktörlerden.” ifadelerini kullandı.

Klasik pazarlama dilinin artık eskisi kadar etki sağlamadığını savunan Sarıkan, “Günümüzde klasik reklam kampanyalarında kullanılan pazarlama dilinin influencer pazarlama diline dönmesi de Instagram’ın önem derecesini hepimize kanıtladı. Aynı zamanda bu mecralarda sosyal sorumluluk kapsamında yapılan paylaşımların da marka imajına olumlu katkı sağlayacağını söylememiz mümkün.” diye konuştu.

“Müşteri Memnuniyeti Fark Yaratır”

Müşteri memnuniyetinin e-ticaret girişimlerinin büyümesinde ciddi anlamda etkisi olduğuna işaret eden Sarıkan, “İşletmelerin tümü müşteri memnuniyetinden bahseder ve bunu genellikle hızlı ürünü doğru şekilde paketlemek, esnek kargo seçeneği sağlamak, ödeme seçeneklerinde avantaj sunmak gibi başlıklarla belirtir. Gelinen noktada müşterilerin kendilerini özel hissetmesine olanak sağlayacak birçok aksiyon rekabet gücüne olumlu katkı sağlayacaktır.” dedi.

Satış sonrası destek sağlayıp çözüm sunmanın artık bu yolculukta olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Sarıkan, “Yine RFM analizi yaparak mevcut datanızı segmente ederek kupon/ek indirim gibi müşteri memnuniyetini arttıracak işlemleri sağlayabilirsiniz.  İade politikasının da tüketici tercihinde yüksek etken olduğunu belirtmek yanlış olmaz. Yapay zekâ gücünü kullanarak müşterilerinizi gruplandırıp, hedef kitlenizi mükemmelleştirebilirsiniz. E-Mail marketing kullanımı yine tüketici sadakatini artıran bir diğer unsurdur.” sözlerini kaydetti.

E-ticaret büyümesini etkileyen faktörler

Emre Sarıkan, e-ticaret büyümesinde etkili olan diğer noktalar hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu;

Etkin bir pazarlama stratejisi belirleyin: Tüm ticaret modellerinde pazar analizi yapmak daha hızlı yol kat edilmesine olanak sağlar. E-ticaret için de bu durumdan bahsetmek mümkün. Rakiplerin analizini yaparak marka imajına uygun hedeflerle etkin bir pazarlama haritası oluşturmak rekabette size avantaj sağlayacaktır

Ürün içerik bilgileri mutlak güven oluşturur: Hizmet verdiğimiz her kitle ücretini ödeyeceği ürün hakkında en net bilgileri, en gerçekçi fotoğrafları, kargo süreçlerini ve satış sonrası hizmet politikasını bilmek isteyecektir. Tüm bu hususları en iyi şekilde sunan işletmeler kendilerine avantaj sağlayacaktır. Ürünlerde özgün ve açıklayıcı bilgiler bulundurmak yine tüketici tercihinde olumlu yönde fark yaratacaktır.

Arama motoru optimizasyonu (SEO) ile sitenizi daha fazla kişiye ulaştırın: Marka imajınıza uyun bütünsel bir SEO çalışması e-ticaretteki başar. SEO sayesinde e-ticarette akılda kalıcı bir yer edinip kullanıcı deneyimlerini iyileştirmeye yol açacaktır.

Dijital pazarlama kullanımı beceriniz başarı ölçünüzü belirler: Google Ads, Sosyal Medya Reklamları ve daha bit çok reklam aracı kullanımında mutlak suretle etkin bir politika izlemek gerekir. Doğru mecralarda, doğru hedef kitle analizi yaparak optimum harcama ile en yüksek kitle erişimi ve dönüşümü sağlamak rakiplerinize göre fark yaratmak anlamına gelecektir. Yine bu alanda affiliate marketing modelini de kullanmanız fayda sağlayacaktır.

Lojistik ve tedarik yönetimine önem verin: Tedarik sürecinin olumsuz olması ilgili ürünün üretim kalitesinden tutun, reklam yatırımına, listeleme çabasına ve konuya ilişkin harcanan tüm çabanın yok olmasına ve işletmelerin tüketici nezdinde başarısız satıcı statüsünde görünmesine sebep olacaktır.  Son noktaya kadar tedarik sürecinin kusursuz olması tercih değil mecburiyettir.

Marketplace kanallarında başarı sağlayın: E-ticarette birçok pazaryeri seçeneği mevcut. Kendinize en uygun modeldeki kanallar ile iş ortaklığı sağlayarak hacminizi genişletip aynı zamanda marka bilinirliğinize katkıda bulunabilirsiniz. Yine buradaki başarı kriterinizin rakip analizi, ürün/fiyat analizi ve operasyon performansı olduğunu unutmayın. Ulusal ya da globalde tercih edeceğiniz satış kanallarını en iyi şekilde analiz etmek işletme başarınızı doğrudan etkileyecektir.

Teknolojik gelişmelerden ilk siz haberdar olun: Her türlü yazılım teknolojilerini takip etmek ve bunu işinize entegre etmek işletmenizin çok daha hızlı ve doğru şekilde büyümesine olanak sağlayarak rekabette sizin lehinize fark yaratacaktır.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds