Ara
Close this search box.

Kartla ödemeyi çok sevdik!

kart
kart

Tüketicilerin kartla ödeme yöntemlerine olan ilgisi artarak devam ederken; kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartların kullanımı giderek artıyor. BKM tarafından açıklanan son verilere göre, temmuz ayında kartla gerçekleştirilen ödemeler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 109 artarak 316,9 milyar TL seviyesine ulaştı.

Toplam kart sayısında 316,1 milyon adede ulaşıldı

Kartlı ödemelerde yaşanan bu artış, kart adetlerine de yansımış durumda. 2022 yılının Temmuz ayı verilerine göre kredi kartı adedinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15’lik bir artış yaşanırken, banka kartı adedinde yüzde 11, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 28’lik artış gözlendi. Toplam kart sayısında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında artış yaşanarak 316,1 milyon adede ulaşıldı.

BKM tarafından açıklanan veriler ödeme tutarlarında yaşanan artışı da gözler önüne serdi. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile temmuz ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 109 artarak 316,9 milyar TL oldu.

Burçin Türkmen: Pandemi süreci ödeme ve elektronik para sektörünü olumlu yönde etkiledi

kartla ödeme
PayTR Pazarlama Direktörü Burçin Türkmen

Kredi kartı ile ödemeler bir önceki yılın aynı dönemine yüzde 103 oranında artış göstererek 248,7 milyar TL’ye ulaştı. Bu dönemde yüzde 132’lik büyüme yaşayan banka kartları üzerinden gerçekleştirilen işlemler 62,3 milyar TL, yüzde 164 oranında büyüme yaşayan ön ödemeli kartlar üzerinden gerçekleştirilen işlemler ise 5,9 milyar TL olarak gerçekleşti.

worldefvakfi.org’e konuşan PayTR Pazarlama Direktörü Burçin Türkmen, pandemi sürecinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kartla ödeme ve elektronik para sektörünü olumlu yönde etkilediğini söyledi.  Birçok işletmenin fiziki mağazalarını kapatmak zorunda kalarak online mağazalara yönelmesiyle yüksek hızda bir geçiş dönemi yaşandığını hatırlatan Türkmen, “Artan online mağazalar da büyük bir talebi karşıladı ve kartla ödemelerde büyük bir yükseliş yaşandı. Hem yeni e-ticaret sitesi sayısı hem de online üzerinden gerçekleşen satış hacmi ciddi oranda arttı.” dedi.

“Kredi kartı, insanlarda nakit alışverişteki sağlık endişelerini yok ettiği için tercih sebebi haline geldi”

“Bankalararası Kart Merkezi’nin açıkladığı verilere baktığımızda da kartla ödemelerde yükselişin devam ettiğini görüyoruz.” diyen Türkmen, “Temassız ödeme gibi pandemiyle kullanımı neredeyse bir şart haline gelmiş değerli bir özellik sunan kredi kartı, insanlarda nakit alışverişteki sağlık endişelerini yok ettiği için tercih sebebi haline geldi.” şeklinde konuştu.

Pandemi günümüzde etkisini azaltsa da en etkili dönemde edinilen temassız fiziki kart kullanımı ve online alışveriş alışkanlıklarının tüketiciler tarafından benimsenip terkedilmediğine işaret eden Türkmen, şöyle devam etti; “Bunun en büyük örneği olarak temassız ödeme limitlerinin BDDK tarafından limit yükselimi olarak değerlendirebiliriz. Bu nedenle hem temassız kart kullanımının hem de E-ticaret girişimleri ve sosyal medya gibi satış kanallarının çeşitlenmesiyle, bu artışın önümüzdeki süreçte devam edeceğini söyleyebiliriz.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds