Ara
Close this search box.

Dijital ajanslar e-ticareti optimize etme noktasında girişimlere nasıl yardımcı olabilir?

e-ticaret

İda Dijital Kurucusu Aykut Kaymaz, e-ticarette yaşanan değişimi worldefvakfi.org için mercek altına aldı. Kaymaz, e-ticaretin daha önce perakende direktörlüğünün altında bir müdürlük olduğunu ancak gelinen noktada günümüzde bir genel müdürlük haline geldiğini söyledi.

“E-ticaret günümüzde bir genel müdürlük haline geldi

E-ticaretin daha önce Satış perakende direktörlüğünün altında bir müdürlük olduğunu ve şirketteki farklı birimlerle ortak bir iş sağladığına dikkat çeken Aykut Kaymaz, süreçlerin geçmiş dönemde muhasebe, lojistik pazarlama ve Müşteri Hizmetleri ekipleriyle tamamen yardımcı bir birim olarak ve yardımlaşarak yönetildiğini söyledi.

E-ticaret günümüzde bir genel müdürlük haline geldiğini işaret eden Kaymaz, “Belli başlı E-Ticarete yeni başlayan firmalar hala söylediğim gibi ilerletiliyor. İlerlemiş belli bir noktaya ulaşmış ve geleceği gören firmalarda da e-ticaret, kendi veri girişi ekibi, kendi ürün yönetimi ekibi, kendi müşteri hizmetleri, kendi muhasebe ekibi, kendi lojistik ekibi olan bir birim haline geldi. Artık bu şekilde istihdam sağlanıyor ve yeterlilik aranıyor. Örneğin Perakende Lojistiği ile E-Ticaret Lojistiği arasında ciddi farklar ve yeterlilikler bulunuyor.” dedi.

Aykut Kaymaz: Bugün sürece yeni başlayan bir e-ticaret firmasının minimum 5-6 kişilik ekibi olması gerekiyor

e-ticaret
İda Dijital Kurucusu Aykut Kaymaz

Başlangıç seviyesindeki firmalar için e-ticaret ekibinin oluşturulması, e-ticaretin nasıl yönetileceği ile ilgili bilgi birikiminin aktarılması tarafında e-ticaret ajanslarının oldukça büyük faydalar sağladığının altını çizen Kaymaz, “Bugün sürece yeni başlayan bir e-ticaret firmasının minimum 5-6 kişilik ekibi olması gerekiyor. E-ticarette satış yapmaya başladığınızda satış öncesi süreçlerinizin olması gerekiyor. Ürün fotoğraf çekimi, ürünün veri girişi, ürünün açıklaması, ürünün ismi bunların hepsinin aslında minik minik olmazsa olmaz detayları var.” diye konuştu.

E-ticarette ürün adlandırılmasının, açıklamasının, fotoğraf çekiminin nasıl olacağının satış açısından çok büyük önemi olduğunu belirten Kaymaz, dolayısıyla e-ticaret tarafında satış öncesi bir hizmet gerektiğini ve bunu e-ticaret ajanslarının bilgi, birikim ve tecrübeleriyle çok faydalı bir şekilde firmalara sağladığını ifade etti.

Girişimlerin mutlaka bir e-ticaret sitesine sahip olması gerektiğini savunan Kaymaz, şöyle devam etti; “Ürünün fotoğrafını çektiniz, ürünün veri girişini yaptınız, ürün açıklamalarını çok faydalı bir şekilde sağladınız, sonrasında yine bir e-ticaret sitenizin olması gerekiyor. Peki size faydalı olacak bir e-ticaret sitesi nasıl olmalı? Kuryeyle sevkiyat yapacak mısınız? Sadece kargo ile mi yapacaksınız? Müşteri segmentiniz kim, nasıl bir tasarım olmalı, Ajanslar, bu tarafta da firmaları yönlendirme ve satış tarafının ortaya çıkması açısından bilgi birikimi ve tecrübesiyle fayda sağlıyor.”

“Ajanslar, pazaryeri satış sürecinde de etkin bir rol oynuyor”

Pazaryeri satış sürecinde de ajansların etkin bir rol oynadığına işaret eden Kaymaz, “Pazaryeriyle anlaşma yaparken iyi bir ajansla çalışıyorsanız ajansın firmalarda olan kontaktlarıyla çok daha hızlı bir şekilde sözleşme sürecine geçip ya da sözleşmeniz varsa satış süreçlerini çok daha iyi yönetebiliyorsunuz. İletişim, kontakt, tecrübe ve bilgi birikim daha öncesinde yapmış olduğu iş birlikleri tarafından ajanslar firmalara fayda sağlayabiliyor. Bunun bir de entegrasyonu var. Pazaryerleriyle yapılan entegrasyonlarda çokça ürünlerin gerçekten varyantının ayrı girildiğini, barkodunun ayrı girildiğini, ürün kodunun farklı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu tarz yerlerde de ürünlerin çok daha efektif sergilenmesi gerekiyor.” dedi.

Ajansların e-ticaret pazarlaması tarafındaki etkilerine de değinen Kaymaz, “E-ticaret tarafından en faydalı pazarlama nasıl yapılır? Hangi kanallarda yapılır? Hangi segmente yapılır? Markanızı tanımanız, hangi segmente reklam yapacağınız, hangi saatlerde reklam bütçenizi arttırmanız konusunda e-ticaret ajansları yine fayda sağlıyor. Aslında firmaların giderlerini biraz daha minimalize etmesini ve dengelemesini sağlıyor.” sözlerini kaydetti.

“E-ticaret ajansları her şeyden önce markanızın bir parçası, ekibi oluyor”

Aslında e-ticaret ajansları her şeyden önce markanızın bir parçası, ekibi oluyor. Eğer ki dirsek temasında iletişimi iyi sağlarsanız markanıza gerçekten bir ekip, farklı bir birim olarak çalıştırabiliyorsanız çok ciddi bir şekilde giderlerinizi optimize etmeye başlıyorsunuz. İnsan kaynağı maliyeti olarak da başlangıç seviyesindeki firmalarda çok minimalize etmiş oluyorlar.” şeklinde konuştu.

E-ticaretin; e-ticaret fotoğrafçılığı, veri girişi ekibi, ürün yönetimi, teknik ekip, pazaryeri ekibi, lojistik ekibi, e-ticaret muhasebesi, müşteri hizmetleri gibi pek çok farklı birimden oluştuğunun altını çizen Kaymaz, açıklamalarının son kısmında şu ifadeleri kullandı:

“Bunların hepsi farklı birim ve her birimde birer tane kişi olsa sekiz insan kaynağı demek ve bu noktada dijital ajanslar bunu başlangıç seviyesinde minimalize edebiliyor. Bugün markalar birçok yerde boşa para harcayabiliyorlar. Ajanslar bunu optimize etmeyi sağlayabiliyor, e-ticarete giriş ve gelişme açısından zaman yönetimi sağlıyor.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds