Ara
Close this search box.

Rusya pazarı, Türk e-ticaret firmaları için büyük fırsatlar sunuyor!

e-ticaret
e-ticaret

WORLDEF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Nart ve Ozon Global Direktörü Stepan Gusamov TGRT Haber’de yayınlanan “Celal Toprak ile İş Dünyası” programına konuk oldu. Programda önemli açıklamalarda bulunan Ömer Nart, uluslararası e-ticaret ve e-ihracat platformu WORLDEF’in desteği ile 11 Ağustos 2022 Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Ozon etkinliğinin firmalar adına önemli fırsatlar yaratacağını, global markaların Rusya operasyonlarını dondurmasının Rusya’da ciddi anlamda bir tedarik ihtiyacı ortaya çıkardığını söyledi. Stepan Gusamov ise, Türkiye’nin halihazırda pek çok endüstride rüştünü ispat etmiş durumda olduğunu ve ülkenin genel anlamda bir ihracat merkezine dönüşmeye başlamasının çok çok önemli olduğunu ifade etti.

Ömer Nart: Rusya ile Türkiye arasında e-ticaret ile ilgili bir tedarik köprüsü kurmaya başladık

e-ticaret

Ozon’un Türkiye’den tedarik yapmak istediğini belirten WORLDEF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Nart, WORLDEF’in desteği ile 11 Ağustos 2022 Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Ozon etkinliğinin firmalar adına önemli fırsatlar ortaya çıkaracağını söyledi.

Ozon’un Türkiye’den tedarik talebinin oradaki global markaların Rusya operasyonlarını dondurmasından kaynaklandığını vurgulayan Nart, “Global markalar Rusya’dan henüz daha çıkmış değiller ama çıkacaklar mı çıkmayacaklar mı belli değil. Rusya’da şu anda ciddi anlamda bir tedarik ihtiyacı söz konusu. Burada da önlerinde iki tane büyük ülke var; birisi Çin, diğeri Türkiye. Türkiye çok yakın olması, Rusya-Türkiye ilişkilerinin iyi olmasından dolayı burada biz biraz daha ön plana çıkabiliyoruz, uluslararası para transferlerinde sorun olmaması da çok büyük bir etken.” dedi.

Diğer yandan zaten Türkiye’nin devam eden bir Rusya ihracatı olduğunun altını çizen Nart, “Burada Rusya ile Türkiye arasında aslında gelenekselleşmiş bir ticaret söz konusu devam eden ama son bu yaşanan durumlardan dolayı e-ticaretin de bu geleneksel kervana katılması söz konusu oldu ve ilk defa aslında biz Rusya ile Türkiye arasında e-ticaret ile ilgili bir tedarik köprüsü kurmaya başladık.” diye konuştu. 

“Geleneksel tedarikçilerle e-ticaretçiler ortaklık kurabilirlerse Rusya pazarında inanılmaz büyük fırsatlar var”

E-ticaretin perakendeye oranının yüzde 5’ten yüzde 12’lere geldiğini ve ilerleyen zamanlarda da 24’e doğru çıkacağını vurgulayan Nart, “Burada çok önemli, çok büyük bir fırsattan bahsediyoruz aslında. Rusya’da Türkiye’ye benzer bir büyüme oranı söz konusu. Pandemi her zamanki gibi burada da önümüze çıkıyor ve bu süreçleri çok hızlandırdı. Ben burada sadece dil bariyerini biraz engel olarak görüyorum ama bence bu aşılmayacak bir engel değil. Burada hızlı bir şekilde e-ticaret şirketlerinin evrilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Rusya ile ticaret yapabilen Türkiye’deki şirketlerin e-ticaret altyapılarının zayıf olduğunu hatırlatan WORLDEF Yönetim Kurulu Başkanı, “Laleli, Merter ve Osmanbey’deki firmalarda e-ticaret altyapısı yok. Ancak diğer taraftan e-ticaretçi olan şirketlerinde Rusya’ya nasıl ihracat yapabilirim, nasıl müşteri hizmetleri yapabilirim konusunda deneyimleri yok. Aslında burada bu iki sektörün birbirine bir deneyim paylaşımı yapması gerekiyor. E-ticaretin genetiğinde geometrik büyüme var, Türkiye’de yoğun bir rekabet içine girmektense ki son zamanlarda fiyat baskısı çok arttı artık, tedarikçiler, üreticiler, e-ticaretçiler çok fazla kar edemiyorlar. Rusya’ya yönelik geleneksel tedarikçilerle e-ticaretçiler ortaklık kurabilirlerse eğer Rusya pazarında inanılmaz büyük fırsatlar var.” ifadelerini kullandı.

Stepan Gusamov: Türkiye’nin genel anlamda bir ihracat merkezine dönüşmeye başlaması çok çok önemli

e-ticaret

Türkiye’nin halihazırda; tekstil, kadın-erkek giyim, koku, ev kimyasalları veya otomotivde yedek parçalar gibi pek çok endüstride rüştünü ispat etmiş durumda olduğunu söyleyen Ozon Global Direktörü Stepan Gusamov, Türkiye’deki girişimcilerin ciddi bir imalat ve üretim kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin genel anlamda bir ihracat merkezine dönüşmeye başlamasının çok çok önemli olduğunu vurgulayan Gusamov, “Türkiye’nin lojistik anlamındaki imkanları da özellikle pandemi döneminde olmak üzere, kendini kanıtlamış durumda. Bu konuda tabii Türkiye’yi de takip ettik, Türkiye’de de durumun oldukça iyi olduğunu gördük ve şu an Türkiye’ye karşı ciddi bir ilgi söz konusu.” diye konuştu.

Satın alma, imalat ve lojistiğin birbirini besleyen kollar olduğunun altını çizen Gusamov, “Sıkıntı olunca siparişler Çin’e kayabiliyor ama bu noktada Türk girişimcilerin önünde çok ciddi fırsatlar bulunuyor. Bir de tabii ki Türk Lirasının son birkaç ay içerisinde döviz karşısındaki değer kaybını düşünecek olursak yine bu noktada Türk girişimcilerin, Türk üreticilerin, distribütörlerin, markaların aslında karşısında çok iyi bir rekabet avantajı bulunuyor. Bu önemli bir olgu. Türkiye’nin küresel üretim ve ihracat merkezi olması hedefi söz konusu olduğunda bunlar önemli değerler.” sözlerini kaydetti.

“E-ticaret, Türkiye pazarında olduğu gibi Rusya’da da en hızlı gelişme kaydeden pazar”

Rusya’nın sahip olduğu 145 milyonun üzerindeki nüfusun, ülkeye giriş yapmak isteyen markalar için önemli fırsatlar doğurduğunu savunan Gusamov, “Rusya’da genel hatları ile perakende çok büyük bir yere sahip. Rusya aslında diğer Avrupa pazarlarına kıyasla çok büyük ve İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin hemen arkasından geliyor. Dolayısıyla Rusya’da perakende aslında İtalya’ya çok yakın seviyelerde.” dedi.

E-ticaretin, Türkiye pazarında olduğu gibi Rusya’da da en hızlı gelişme kaydeden pazar olduğuna dikkat çeken Ozon Global Direktörü, dünya genelinde de bu durumun geçerli olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

“Mevcut duruma baktığımızda e-ticaret penetrasyonunun yaklaşık yüzde 12 seviyesinde olduğunu görüyoruz ki bu Türkiye’deki seviyelere oldukça yakın. Ve bu bağlamda da gerçekten hızlı bir gelişme söz konusu olduğunu söylemem gerekir. Sadece birkaç sene önce bu oran yüzde 5 iken şu anda yüzde 12 oranında. Birkaç sene içerisinde de yüzde 24’leri görmesi bekleniyor. Özellikle son birkaç ay içerisindeki faaliyetleri gözlemlediğimiz zaman, çoğu batılı markanın ve şirketin artık Rus pazarında yer almaya başladıklarını görüyoruz. Bu da şu demek; bazı niş pazarlarda Türk girişimcileri, Türk markaları ve distribütörleri için muazzam fırsatlar söz konusu. Tabi girişimciler de halihazırda bu fırsatları fark etmiş ve buna bağlı olarak Rusya’yı radarına almış durumda.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds