Ara
Close this search box.

E-ticarette dönüşüm oranlarını artıracak öneriler

e-ticaret dönüşüm
e-ticaret dönüşüm

worldefvakfi.org’e konuşan Hatemoğlu E-Ticaret Grup Müdürü Alper Tosun, dönüşüm oranlarının e-ticarette en önemli performans metriklerinden birisi olduğunu söylerken, Hoagard Kurucu Ortağı Çağrı Ayten, markaların dönüşüm oranını arttırması için en önemli noktalardan bazılarının dikkat çekici görseller veya videolar, doğru hedef kitle ve doğru strateji olduğunu ifade etti.

Alper Tosun: İyi bir dönüşüm oranı için öncelikle doğru hedef kitleyi web sitemize çektiğimizden emin olmalıyız

Alper Tosun, dönüşüm oranlarının e-ticarette en önemli performans metriklerinden birisi olduğu görüşünde. “E-ticarette dönüşüm oranı, belirlenen bir zaman aralığında web sitenize gelen ziyaretçilerin satın alma gerçekleştirme oranıdır.” diyen Tosun, dönüşüm oranlarının sektörel ve dönemsel bazda değişiklik gösterdiğinden dolayı karşılaştırmalı olarak analiz yapılmasında fayda olduğunu söyledi.

Özellikle Google Analytics’te kanal bazlı dönüşüm oranı analiz edilmesi ve yine kanal bazlı aksiyon planı yapılması gerektiğini vurgulayan Tosun, “İyi bir dönüşüm oranı için öncelikle doğru hedef kitleyi web sitemize çektiğimizden emin olmalıyız. Ürünlerimizle ilgilenmeyen, satın alma ihtimali bulunmayan hedef kitleye yönelik reklamlardan gelen kitlenin siteden hemen çıkma oranı yüksek olacak, sitede geçirdiği zaman ise çok düşük olacağı için faydalı olmayacaktır. Bu nedenle doğru hedef kitleyi elde etmek için analizler yapılmalı ve stratejiler geliştirilmelidir.” diye konuştu.

“Web sitesinin açılış hızının yüksek olması bu noktada en önemli kriterlerden biri”

Web sitesinin açılış hızının yüksek olmasının e-ticaret dönüşüm oranlarında en önemli kriterlerden birisi olduğunun altını çizen Alper Tosun, saliselik site hızı iyileştirmelerinin bile dönüşüm oranını çok ciddi katkı sağladığı görüşünde. Web sitesini ziyaret eden kullanıcıların sorun yaşamadan iyi bir deneyim yaşamalarını sağlamak için UX ve UI çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini söyleyen Tosun, bu konuda A/B testleri ile ve memnuniyet anketleri ile ölçümler yapılması, sürekli iyileştirme anlayışı ile müşteri deneyiminin iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Mobil site ve uygulamaların markaların ana odağında olması gerektiğini savunan Tosun, “Mobildeki site ziyaretlerinin ve satın alma adetlerinin masaüstünü geçtiği bilindiğinden tüm tasarım çalışmalarında mobil sitenin ve uygulamaların odağımızda olması gerekmektedir. Açılış sayfa tasarımı ve müşteriye en doğru ürünü kolay ve hızlı gösterebilmek önemlidir. Müşterinin aradığı ürünü en hızlı bulacağı şekilde kategori ve filtre yapıları kurgulanmalı, ayrıca yapay zekâ temelli ürün öneri araçlarının en doğru alanlarda kullanılması faydalı olacaktır.” sözlerini kaydetti.

“İnternet müşterisinin benzer ürünler için farklı markalarla kolayca fiyat karşılaştırması yapabileceği unutulmamalı”

Online ortamda gerçekleştirilen alışverişlerde karşılaştırma yapma kolaylığının göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Tosun, “İnternet müşterisinin benzer ürünler için farklı markalarla kolayca fiyat karşılaştırması yapabileceği unutulmamalı, bu nedenle fiyatlandırma ve kampanya yönetimine internet piyasasına göre özel önem verilmeli, gerektiğinde internet mağazalarına özel kampanyalar oluşturulmalıdır.” dedi.

Son olarak kampanyaların marka sadakati noktasındaki önemine de değinen Tosun, “Düzenli olarak marka kampanyalarının yapılması ve alışveriş deneyiminden memnun müşteri sayısının zaman içinde artması marka sadakatini de beraberinde getirecektir. Bu şekilde sadık ve özel müşterilerin artması ve memnuniyetlerinin devamlı korunması, zaman içerisinde dönüşüm oranına çok ciddi katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Çağrı Ayten: Doğru hedef kitle ve doğru strateji, markaların dönüşüm oranını arttırması için en önemli noktalar

E-ticarette dönüşüm oranının, oluşturulan planın gösterildiği kişi sayısıyla, eylemi gerçekleştiren kişi sayısının oranlanmasıyla ortaya çıkan bir ölçü olduğunu belirten Çağrı Ayten, “Tabi ki burada hedefin hangi metriğe göre oluşturulduğu önemli noktalardan biri. Günümüzde birçok metrik üzerinden verimli planlar oluşturabiliyoruz. Marka bilinirliği, satış, ziyaretçi bunlardan sadece birkaçı. Markanın dönüşüm oranını arttırması için en önemli noktalardan bazıları; dikkat çekici görseller veya videolar, doğru hedef kitle ve doğru strateji.” diye konuştu.

Sadece satış odaklı açılan kampanyalarla ilerlemenin genelde uzun vadede sorunlara yol açtığını vurgulayan Ayten, “Çünkü satış odaklı kampanyalarda tıklama başına maliyet genelde yüksek olacaktır. Bu kampanyaları ziyaretçi veya marka bilinirliği metrikleriyle oluşturulan planlarla desteklemek ileride yapılacak remarketing çalışmalarını yoğun bir şekilde destekleyecektir. Bunun yanında oluşturulacak planların kaynaklarının verileri doğru okuduğuna emin olmak gerekiyor. Dönüşüm oranlarının daha sağlıklı ilerleyebilmesi için sağlıklı bir altyapı ve doğru istatistikler gerekiyor.” sözlerini kaydetti.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds